Σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια έχει «ρίξει» η αναπτυξιακή τράπεζα της Ευρώπης σε φάρμες κοτόπουλου και άλλες μεγάλες ουκρανικές επιχειρήσεις τροφίμων μετά την εισβολή της Ρωσίας, χρηματοδοτώντας φθηνές εξαγωγές που πυροδότησαν διαμαρτυρίες των αγροτών σε ολόκληρη την ΕΕ, σύμφωνα με τους FT.

Από το 2022, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης έχει δανείσει 890 εκατομμύρια δολάρια στους παραγωγούς αυγών, πουλερικών και ζάχαρης της Ουκρανίας, οι οποίοι σύντομα θα αντιμετωπίσουν ποσοστώσεις για την προστασία των θέσεων εργασίας στην ΕΕ.

Στην Πολωνία, τον μεγαλύτερο παραγωγό κοτόπουλου της ΕΕ, οι αγρότες ξεσηκώθηκαν σε πολύμηνες διαμαρτυρίες κατά της απόφασης της ΕΕ να άρει τους περιορισμούς στις ουκρανικές εισαγωγές. Οι πολωνικές αγροτικές επιχειρήσεις ανησυχούν ιδιαίτερα για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της MHP, της μεγαλύτερης εταιρείας πουλερικών της Ουκρανίας, η οποία έλαβε περισσότερο από το ένα πέμπτο του συνόλου του δανεισμού της EBRD τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Janusz Kowalski, βουλευτής της αντιπολίτευσης που ήταν υπουργός Γεωργίας στην προηγούμενη πολωνική κυβέρνηση, δήλωσε στους FT ότι «η βιομηχανία πουλερικών στην Πολωνία καταρρέει και μια εταιρεία, η MHP, πλουτίζει. Οι αδασμολόγητες εισαγωγές κοτόπουλου από την Ουκρανία και άλλων γεωργικών προϊόντων θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του MHP John Rich αρνήθηκε ότι η επιχείρησή του από μόνη της υπονόμευε την παραγωγή της Πολωνίας. Είπε ότι έχει συμπάθεια για τους δυσαρεστημένους αγρότες, αλλά λόγω άλλων πιο σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, όπως οι περικοπές στις επιδοτήσεις καυσίμων και οι κανονισμοί που σχετίζονται με το κλίμα.

«Αν ήμουν αγρότης, θα διαδήλωνα επίσης», είπε ο Rich. Ωστόσο, ο περιορισμός των εξαγωγών της Ουκρανίας «δεν έχει νόημα από άποψη πολιτικής», είπε, σημειώνοντας ότι η ουκρανική αγροτική βιομηχανία «παγιδεύτηκε» μεταξύ των επερχόμενων εκλογών σε επίπεδο ΕΕ, των αλλαγών στην κοινή γεωργική πολιτική και μιας πολιτικής κίνησης προς τα δεξιά.

Αφού οι αγρότες απέκλεισαν πρόσφατα δρόμους και λιμάνια στην Πολωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και δώδεκα άλλες χώρες, οι Βρυξέλλες συμφώνησαν να θέσουν ανώτατα όρια στις ουκρανικές εισαγωγές πουλερικών, κρέατος και ζάχαρης από τον Ιούνιο.

Ωστόσο, ο Rich δήλωσε ότι οι εξαγωγές του δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές της ΕΕ, επειδή η εταιρεία του στην πραγματικότητα πήρε μερίδιο αγοράς από τους συναδέλφους εξαγωγείς της Βραζιλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Η επαναφορά των περιορισμών στις ουκρανικές εξαγωγές από τις Βρυξέλλες θα ήταν απλώς «άστοχη» και θα βοηθούσε τη Βραζιλία να ανακτήσει την ηγετική της θέση στις εξαγωγές, υποστήριξε ο Ριτς. Προέβλεψε επίσης ότι η MHP θα εξάγει περισσότερα στη Σαουδική Αραβία και σε άλλες αγορές όπου η ζήτηση αυξάνεται, σύμφωνα με τους FT.

Άλμα στις εισαγωγές από Ουκρανία

Οι ετήσιες εισαγωγές πουλερικών της ΕΕ από την Ουκρανία έχουν υπερδιπλασιαστεί από την ολομέτωπη επίθεση της Ρωσίας πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία του μπλοκ.

Ο Andrzej Danielak, πρόεδρος της πολωνικής ένωσης εκτροφέων και παραγωγών πουλερικών, δήλωσε ότι η ΕΕ υπονομεύει τη δική της γεωργική ατζέντα βοηθώντας στη χρηματοδότηση γιγαντιαίων ουκρανών παραγωγών όπως η MHP που δεν χρειάζεται να τηρούν τα ίδια πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων ή τους κανόνες της ΕΕ για την εργασία και την παραγωγή.

Ο Rich είπε ότι οι φάρμες πουλερικών του δημιουργήθηκαν σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.

Η MHP απασχολεί 28.000 άτομα και ελέγχει περίπου 360.000 εκτάρια γης στην Ουκρανία – μια περιοχή μεγαλύτερη από το Λουξεμβούργο, μέλος της ΕΕ. Είχε έσοδα 2,64 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022.

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Yuriy Kosiuk, είναι πρώην μεσίτης εμπορευμάτων και κάποτε σύμβουλος του Petro Poroshenko, του πρώην προέδρου της Ουκρανίας. Διατηρεί το 60% των μετοχών, οι οποίες είναι επίσης εισηγμένες στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Πριν από τον πόλεμο, η εταιρεία του κατέβαλε 600 εκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα.

Η MHP είναι εγγεγραμμένη στην Κύπρο, αλλά ο Rich δήλωσε ότι η εταιρεία πληρώνει φόρους στην Ουκρανία – και έχει συνεισφέρει 160 εκατομμύρια δολάρια στα κρατικά ταμεία πέρυσι.

Τον Οκτώβριο, η EBRD παρείχε 100 εκατ. δολάρια από ένα διεθνές πακέτο χρηματοδότησης ύψους 480 εκατ. δολαρίων για την MHP, λέγοντας ότι η εταιρεία ήταν «ζωτικής σημασίας για την επισιτιστική ασφάλεια της Ουκρανίας και την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια» καθώς και ότι διαδραματίζει «κρίσιμο κοινωνικό και οικονομικό ρόλο στην Ουκρανία, ο οποίος γίνεται ιδιαίτερα σημαντικός ενώ η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο».

Ο Siegfried Mureşan, αντιπρόεδρος του κεντροδεξιού μπλοκ του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε στους FT ότι ο δανεισμός ήταν απαραίτητος για τη στήριξη των γεωργικών εξαγωγών του Κιέβου. «Η οικονομική ασφάλεια της Ουκρανίας είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης. Τα ουκρανικά τρόφιμα χρειάζονται στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή»

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: Άλλαξε χέρια το ακίνητο της ιστορικής «Μπριτάννια» στη Ν. Φιλαδέλφεια (pics)

ΑΑΔΕ: Ψάχνει να εισπράξει 65 δισ. ευρώ μέσα στο 2024

200 χιλιόμετρα πάνω από τον ωκεανό: Ο εντυπωσιακός «πλωτός» αυτοκινητόδρομος των ΗΠΑ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ