search icon

business stories

«Ξεπαγώνει» ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος το σχέδιο εισαγωγής της Chipita

Αναζητούνται στρατηγικοί συνεργάτες – επενδυτές για επέκταση στην Άπω Ανατολή – Οι επόμενες κινήσεις και στη Νίκας

Τα σχέδια εισαγωγής της Chipita στο XA αλλά και σε χρηματιστήριο του εξωτερικού «ξεπαγώνει» ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος διαβλέποντας συνέχεια στο θετικό κλίμα που διαμορφώνεται εντός συνόρων αλλά και την έντονη κινητικότητα IPOs που υπάρχει στις ξένες αγορές.

Όπως έλεγε στο περιθώριο της ΓΣ των μετόχων της ΝΙΚΑΣ οι συνθήκες στο ΧΑ είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με πέρυσι, όταν είχε αποφασίσει να «παγώσει» την διαδικασία.

Την ίδια ώρα ο ισχυρός άνδρας της Chipita δήλωσε πως βρίσκεται σε επαφές με ενδιαφερόμενους επενδυτές για την παραγωγική επέκταση της Chipita και σε αγορές στην Άπω Ανατολή, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει ποιες είναι αυτές. Υπενθυμίζεται πως το μοντέλο επέκτασης της Chipita έως τώρα είναι η δημιουργία joint venture με ισχυρούς επενδυτικούς παράγοντες της χώρας, όπου ήθελε να εισέλθει. Κάτι που είχε κάνει και στην Ινδία, όπου, όπως αποκάλυψε ο ίδιος, εδώ και 15 ημέρες έχει ξεκινήσει η παραγωγή κρουασάν. Το γεγονός δίνει το έναυσμα τοποθέτησης των προϊόντων από τη μικτή εταιρεία Britchip Foods Limited, η οποία αποτελεί τη σύμπραξη του ελληνικού ομίλου με την ινδική Britannia Industries. Η επένδυση στη μονάδα παραγωγής υπολογίζεται σε 14 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση της Ινδικής Britannia αναμένει πως τα έσοδα της Britchip Foods Limited, θα αγγίξουν τα 25 εκατ. ευρώ στην τριετία.

Σχέδια υπάρχουν και για την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, πέραν του Μεξικού όπου έχει παραγωγική παρουσία, και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ, όπου πέρυσι οι πωλήσεις του ελληνικού ομίλου άγγιξαν τα 29 εκατ. δολάρια.

Η Νίκας

Σε ο,τι αφορά τη Νίκας η προσπάθεια επικεντρώνεται στην ενίσχυση των μεριδίων και στη μείωση του λειτουργικού κόστους και των ζημιών. Ήδη το μερίδιο αγοράς σε όγκο της Νίκας έχει αυξηθεί στο 17,4%, έχουν γίνει περικοπές σε όλους τους τομείς και αποφασίστηκε η κεφαλαιοποίηση ζημιών ύψους 31 εκατ. ευρώ για ακόμα μία χρονιά.

Όπως υπογραμμίστηκε στη χθεσινή ΓΣ, το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας έχει εφαρμοσθεί κατά ένα χρόνο γρηγορότερα απ’ ότι προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός.

Επίσης έγινε γνωστό πως η διοίκηση συμφώνησε την παράταση για δύο ακόμη χρόνια της σύμβασης μίσθωσης του εργοστασίου και των γραφείων της εταιρείας στον Αγ. Στέφανο. Σε αυτό το διάστημα θα αναζητηθεί ακίνητο εντός της Αττικής ενώ, όπως ειπώθηκε, το εργοστάσιο στην Ξάνθη μπορεί να αποτελέσει προσωρινή λύση.

Τέλος, ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην Creta Farms ο κ. Θεοδωρόπουλος αρνήθηκε να προβεί σε σχολιασμό

Exit mobile version