Έχουν περάσει περίπου δύο χρόνια από τότε που ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος αποφάσιζε να βάλει τέλος στο μεγάλο κεφάλαιο της Chipita, υπογράφοντας τη «χρυσή» συμφωνία πώλησης των 2 δισ. δολαρίων, ένα ντιλ που για πολλούς επιχειρηματίες θα σηματοδοτούσε… συνταξιοδότηση και μόνιμες διακοπές, κατά το πρότυπο «να πιάσω την καλή» και μετά να «κααάθεσαι», όπως έλεγε ο αείμνηστος Μίμης Φωτόπουλος.

Οχι όμως για τον κ. Θεοδωρόπουλο, που σε ιδιωτικές συζητήσεις έχει χαρακτηρίσει μια τέτοια εξέλιξη «πρόωρο θάνατο»! Αυτά τα δύο χρόνια δουλεύει με αφοσίωση και συνέπεια το νέο του μεγάλο εγχείρημα: τη δημιουργία ενός μεγάλου σε μέγεθος ομίλου τροφίμων που θα ξεφύγει από τα ελληνικά όρια. Μια ελληνική πολυεθνική, κατά το πετυχημένο μοντέλο της Chipita που εφάρμοσε, με τη διαφορά ότι αυτός ο όμιλος θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο για να λάβει αλλά και για να μοιράσει αξία! Και αυτός ο όμιλος θα έχει για κορωνίδα του τη σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ! Ασφαλείς πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι σε βάθος τριετίας, ως την εισαγωγή στο Χ.Α. του νέου ομίλου, θα γίνουν συνολικές επενδύσεις 120 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση, επέκταση και εκσυγχρονισμό υποδομών, εξοπλισμού και προϊόντων από το σύνολο των εταιρειών που τέθηκαν ή θα τεθούν υπό την ομπρέλα της Bespoke SGA Holdings του κ. Θεοδωρόπουλου.

Το ποσό αυτό φυσικά δεν περιλαμβάνει πιθανές νέες εξαγορές για τις οποίες ο κ. Θεοδωρόπουλος έχει παραδεχθεί ότι θα ακολουθήσουν ώστε να δημιουργήσουν μια κρίσιμη μάζα. Σημειωτέον ότι στον όμιλο αυτό συμπεριλαμβάνονται σήμερα εταιρείες όπως η Π.Γ. Νίκας ΑΕΒΕ και η Εδεσμα απ’ τον χώρο των αλλαντικών, η Αμβροσία από τον χώρο των έτοιμων γευμάτων και αλοιφών, η Wonderplant, που δραστηριοποιείται στον χώρο της υδροπονικής καλλιέργειας, η Ελληνικοί Χυμοί, που κυριαρχεί στην παραγωγή PL χυμών και έχει το σήμα Viva, και η Chipita Foods, που περιλαμβάνει διάφορες συμμετοχές, όπως αυτή της κοινοπραξίας με την Britannia Industries στην Ινδία.

Το σχέδιο

Σε ό,τι αφορά την ΙΟΝ, με βάση το ντιλ που είχε γίνει με τους κληρονόμους-μετόχους της γνωστής σοκολατοβιομηχανίας πέρυσι και η οποία αποτιμούσε συνολικά την εταιρεία γύρω στα 200 εκατ. ευρώ, ο κ. Θεοδωρόπουλος μέσω της εταιρείας Bespoke SGA Holdings πλέον έχει πάρει το 60% του μετοχικού κεφαλαίου. Προηγήθηκε πρόσφατα η ενεργοποίηση σχετικής ρήτρας για την προοδευτική αύξηση του μεριδίου της Bespoke, που πλέον του χάρισε και τη μετοχική πλειοψηφία.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, με βάση την ίδια ρήτρα σε έναν χρόνο από τώρα το ποσοστό του κ. Θεοδωρόπουλου μπορεί να αυξηθεί στο 75% και σε βάθος τριετίας να λάβει πλέον το 100% της εταιρείας με την ελάχιστη εγγυημένη τιμή να έχει συμφωνηθεί ήδη από πέρυσι και η οποία μπορεί να ανέβει με βάση τις οικονομικές επιδόσεις της ΙΟΝ το συγκεκριμένο διάστημα.

Διοικητικά αυτή η αλλαγή φάνηκε ήδη καθώς προ ημερών συγκροτήθηκε το νέο Δ.Σ., το οποίο ναι μεν ελέγχεται απ’ τον κ. Θεοδωρόπουλο, ωστόσο θα έλεγε κανείς ότι είναι ισορροπημένο επιλέγοντας μάλιστα ο ίδιος για τον εαυτό του τη θέση του αντιπροέδρου. Πρόεδρος παραμένει η κυρία Τίνα Κωτσιοπούλου, εκ των κληρονόμων-μετόχων της ΙΟΝ, ενώ στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τοποθετήθηκε ο κ. Μίλτος Τριανταφύλλου, έμπειρο στέλεχος της αγοράς, ο οποίος μάλιστα θήτευσε στην Chipita, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε ρόλο συμβούλου στην ΙΟΝ. Η εν λόγω απόφαση εκφράζει πρώτα απ’ όλα τις προθέσεις του κ. Θεοδωρόπουλου αλλά και τη βάση της αρχικής συμφωνίας, της οποίας τελικά το οικονομικό σκέλος δεν ήταν το πρωτεύον. Οπως συνηθίζει εξάλλου να λέει ο ίδιος, «το κλειδί για όλες τις συνεργασίες είναι ο σεβασμός».

Και φαίνεται πως αυτή η σχέση ξεκίνησε να οικοδομείται μέσα από τον σεβασμό. Δεν είναι τυχαίο που οι κληρονόμοι της σοκολατοβιομηχανίας φέρονται να είχαν προσεγγίσει οι ίδιοι τον κ. Θεοδωρόπουλο ως μοναδική επιλογή ικανή να διατηρήσει το όνομα και την παρακαταθήκη της ΙΟΝ την ώρα που ενδιαφερόμενοι επενδυτές έκαναν ουρά, ιδίως μετά τον θάνατο του πατριάρχη της οικογένειας Γιάννη Κωτσιόπουλου, στα τέλη του 2015.

Ο τελευταίος επέμενε μέχρι τέλους να απαντά αρνητικά στις μεγάλες οικονομικές προτάσεις από πολυεθνικούς και εγχώριους ομίλους ζητώντας και από τους κληρονόμους του να σεβαστούν το όνομα και την ευρύτερη οικογένεια της ΙΟΝ, κάτι που τελικώς φρόντισαν να κάνουν όταν αναγνωρίζοντας πως δεν μπορούν οι ίδιοι να υπηρετήσουν ένα μεγαλύτερο όραμα διεθνοποίησης λόγω των συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί και της πολυμετοχικότητας (σημ.: πέραν τριών μεγαλύτερων μετόχων με μερίδιο κοντά στο 20% ο καθένας, υπήρχαν πολλοί κληρονόμοι που μοιράζονταν ένα 40%), απευθύνθηκαν στον κ. Θεοδωρόπουλο. Θεωρούσαν ότι λόγω του επιτεύγματός του με την Chipita αλλά και των αρχών που ο ίδιος πρεσβεύει στο επιχειρείν, το όνομα και η οικογένεια της ΙΟΝ θα διασφαλιζόταν μπαίνοντας μάλιστα σε μια εποχή επέκτασης. Φήμες θέλουν όλα αυτά να ξεκίνησαν από έναν καφέ γνωριμίας που ήπιαν οι δύο πλευρές μόλις λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας πώλησης της Chipita στη Mondelez International, ενώ σε περίπτωση που ο κ. Θεοδωρόπουλος εμφανιζόταν απρόθυμος για μια τέτοια συμφωνία, η ΙΟΝ απλώς θα συνέχιζε ως είχε και δεν θα έμπαινε γενικά «πωλητήριο».

Στο νέο Δ.Σ. της ΙΟΝ συμμετέχουν επίσης ο κ. Κωνσταντίνος Τζαβάρας ως γενικός διευθυντής και ως μέλη οι δύο γιοι του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, Αντώνης και Γιάννης καθώς και οι Βασίλης Βυτογιάννης, Ευστάθιος Λοΐζου και βέβαια η εξ απορρήτων συνεργάτις του κ. Θεοδωρόπουλου Μαρία Γεώργαλου (που είναι και αντιπρόεδρος στο επενδυτικό όχημα της Bespoke SGA Holdings).

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο Δ.Σ. θα διατηρηθεί ως έχει τουλάχιστον ως την πλήρη εξαγορά της εταιρείας από την Bespoke SGA Holdings και τη μεταβίβαση των τελευταίων μετοχών από τους κληρονόμους και παλαιούς μετόχους.

Τι φέρνει η νέα εποχή

Σε αυτή τη νέα εποχή λοιπόν που ξεκινά για την ΙΟΝ και κατ’ επέκταση για τον νέο όμιλο που αρχίζει σιγά-σιγά να σχηματοποιείται ξεκινά ένα πλάνο ανάπτυξης που, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πατάει σε τρεις πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας αφορά το λανσάρισμα νέων προϊόντων. Ηδη για τον ερχόμενο Οκτώβριο επίκειται το πρώτο νέο τέτοιο προϊόν της νέας εποχής της ΙΟΝ, το οποίο φυσικά θα έχει ως βάση τη σοκολάτα. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά τη βελτίωση της εικόνας όλων των γνωστών προϊόντων της εταιρείας με στόχο η ΙΟΝ να αποκτήσει μεγαλύτερη διείσδυση και αποδοχή στις μικρότερες ηλικίες, καθώς σήμερα το κοινό της είναι μεγαλύτερων ηλικιών. Για να επιτευχθεί αυτό αναμένεται συνολική ανανέωση της εικόνας των προϊόντων, η οποία θα συμπεριλαμβάνει και αλλαγή συσκευασιών ώστε να φαίνονται πιο μοντέρνες και να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες επιταγές. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως η διαδικασία αυτή ήδη έχει αρχίσει και τον ερχόμενο Οκτώβριο θα βγει προς τα έξω.

Ο τρίτος πυλώνας ανάπτυξης της ΙΟΝ θα βασιστεί στη διεθνοποίησή της. Με το know how του κ. Θεοδωρόπουλου και των σχέσεων που έχει οικοδομήσει τόσα χρόνια με τοπικούς συνεργάτες από την Ινδία ως την Αμερική, ουσιαστικά θα επιχειρηθεί η επέκταση της διεθνούς δραστηριότητας της ΙΟΝ κατά το πρότυπο της Chipita. Ηδη ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή την εποχή ετοιμάζεται μια θυγατρική της ΙΟΝ στο Μεξικό, στην οποία η σοκολατοβιομηχανία θα κατέχει το 51% και τοπικοί συνεργάτες εδώ και χρόνια του κ. Θεοδωρόπουλου θα κατέχουν το 49%. Η εταιρεία αυτή ουσιαστικά θα είναι εμπορική και θα αναλάβει τη δικτύωση της ΙΟΝ στη λιανική του Μεξικού. Μάλιστα η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία, αφού στην αγορά του δεν υπάρχουν ποιοτικά προϊόντα στην κατηγορία της σοκολάτας, ενώ είναι και ιδιαίτερα ακριβά. Οπότε θεωρήθηκε πως το πλεονέκτημα της ποιότητας της ΙΟΝ σε συνδυασμό με τις φθηνότερες τιμές μπορούν να δημιουργήσουν τη βάση για διείσδυση στη συγκεκριμένη αγορά. Οι προσδοκίες μάλιστα είναι αρκετά μεγάλες, σε σημείο που εφόσον ευοδωθούν τα σχέδια σε λίγα χρόνια να δημιουργηθεί και παραγωγική μονάδα εκεί.

Ανάλογες κινήσεις, όμως, θα γίνουν και σε άλλες αγορές. Ειδικά σε χώρες όπου ο κ. Θεοδωρόπουλος είχε δραστηριότητα και συνεργασίες που δοκιμάστηκαν στον χρόνο. Με στελέχη, με χονδρεμπόρους, παραγωγούς, σούπερ μάρκετ κ.ο.κ.

Στο πλαίσιο όλων των παραπάνω, το μεγαλύτερο κομμάτι από τις επενδύσεις των 120 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί απ’ την Bespoke SGA για τις εταιρείες που βρίσκονται κάτω απ’ την ομπρέλα της θα κατευθυνθεί στην ΙΟΝ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να αναβαθμιστούν οι υποδομές και ο εξοπλισμός στα τρία εργοστάσια της εταιρείας, σε Ν. Φάληρο, Μαρκόπουλο και Αρτα. Από την πορεία των εργασιών και της ανάπτυξης της εταιρείας με βάση τον διεθνή προσανατολισμό που θα έχει δεν αποκλείεται και η επένδυση σε ένα τέταρτο εργοστάσιο, κάτι όμως που θα κριθεί σε επόμενη φάση.

Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά από τρία χρόνια μπορεί να ενεργοποιηθεί και η option που έχει η Bespoke SGA Holdings βάσει της αρχικής συμφωνίας για την εξαγορά και της Interion A.D., της πρώην θυγατρικής της ΙΟΝ στη Βουλγαρία (σημ.: παράγει την πραλίνα NuCrema) που σήμερα βρίσκεται στα χέρια των παλαιών μετόχων-κληρονόμων της ΙΟΝ και είχε εξαιρεθεί του αρχικού ντιλ. Μια εξέλιξη που μπορεί να ανοίξει έναν επιπρόσθετο δρόμο στις νέες προϊοντικές κατηγορίες σνακ για την ΙΟΝ.

Ο όμιλος

Με τα δεδομένα αυτά οι προοπτικές για την ΙΟΝ φαίνεται ότι είναι αρκετά μεγάλες, επιβεβαιώνοντας και τη στρατηγική επιλογή του κ. Θεοδωρόπουλου να την καταστήσει ναυαρχίδα του νέου ομίλου τροφίμων που θέλει να κάνει και για έναν επιπρόσθετο λόγο: οι εταιρείες σνακ αποτιμώνται ως και 15 φορές τα EBITDA τους!
Οχι «εθνικό πρωταθλητή», όπως διευκρινίζει πάντα όσους τον ρωτούν, αλλά μια ισχυρή οντότητα με μεγάλη κεφαλαιοποίηση που θα σπάσει την ερημιά του Χ.Α. που σήμερα, εξαιρουμένης ίσως της ΚΡΙ ΚΡΙ, δεν έχει να εμφανίσει κάτι σημαντικό σε μέγεθος στους δύο κλάδους που υποτίθεται ότι αποτελούν την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας: τον τουρισμό και τη βιομηχανία τροφίμων!

Γι’ αυτό και, σύμφωνα με πληροφορίες, στην πορεία προς το Χρηματιστήριο θα υπάρξουν και νέες εξαγορές με κυρίαρχο στόχο να «κουμπώσουν» στις εταιρείες που υπάρχουν ήδη στο χαρτοφυλάκιο βοηθώντας τες στην επέκτασή τους, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται και η προσθήκη μιας νέας δραστηριότητας.

Οταν το νέο οικοδόμημα θα καταφέρει να διασυνδέσει πλήρως τα μέλη του και να επιτευχθούν οι απαραίτητες συνέργειες που θα τροφοδοτούν παράλληλα και την ανάπτυξή του, τότε θα έρθει η ώρα για την εισαγωγή του σχηματισμού στο Χρηματιστήριο με διάθεση μάλιστα αρκετών μετοχών για την άντληση αργότερα κεφαλαίων που θα αποτελέσουν τη βάση για τη δεύτερη φάση επέκτασης του ομίλου, αλλά και με στόχευση έναν μεγάλο αριθμό μετοχών που θα βρίσκεται στην ελεύθερη διασπορά, προσελκύοντας έτσι πάντα το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Αμεσα νέες εξαγορές, πάντως, δεν φαίνονται στον ορίζοντα με βάση αυτά που δήλωσε πρόσφατα ο κ. Θεοδωρόπουλος στο περιθώριο του τελευταίου συνεδρίου της ECR Hellas, αν και παραδέχθηκε ότι εξετάζονται διάφορες περιπτώσεις.

Προς το παρόν προχωρούν πάντως οι μετασχηματισμοί των υπολοίπων εταιρειών που έχουν ενταχθεί ήδη κάτω απ’ την ομπρέλα της Bespoke SGA Holdings. Η Εδεσμα ήδη έχει «κουμπώσει» στη Νίκας, δημιουργώντας ένα δεύτερο brand με το οποίο η Νίκας διεκδικεί μεγαλύτερο μερίδιο σε φθηνότερες κατηγορίες αλλαντικών και στο HORECA. Σχετικά λανσαρίσματα έγιναν στις αρχές της χρονιάς, όπως το ίδιο συνέβη και με την Αμβροσία, η οποία έχει εξαγωγικό προσανατολισμό. Σήμερα το 60% των πωλήσεών της στα προϊόντα έτοιμων γευμάτων και των σαλατών (αλοιφές) γίνονται σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Επίσης δυναμική είναι η εκκίνηση και για την Ελληνικοί Χυμοί, η οποία σήμερα έχει ηγετικό μερίδιο στην παραγωγή χυμών ιδιωτικής ετικέτας. Το δικό της μπραντ, Viva, είναι ισχυρό στη Βόρεια Ελλάδα και ήδη επιχειρείται η μεγαλύτερη διείσδυσή του στα νότια της χώρας.

Για τη Wonderplant πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο για ένα τεράστιο θερμοκήπιο υδροπονικής καλλιέργειας στη Δυτική Μακεδονία ακυρώθηκε, μια και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα η ιστορία με τις εκτάσεις της ΔΕΗ που υποτίθεται θα δίνονταν σε επενδυτές στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης. Ως εκ τούτου επιλέχθηκε η δημιουργία ενός δεύτερου θερμοκηπίου δίπλα στο αρχικό, στην Πετρούσα Δράμας, ίδιας δυναμικότητας. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγική δυναμικότητα της Wonderplant θα διπλασιαστεί.

Οι λοιπές συμμετοχές

Σημειώνεται πάντως ότι υπάρχουν και συμμετοχές του κ. Θεοδωρόπουλου που δεν συνδέονται με αυτό που προσπαθεί να κάνει με την Bespoke SGA. Για παράδειγμα, έχει λάβει το 25% της ΜΕΒΓΑΛ βοηθώντας την οικογένεια Χατζάκου να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο της γαλακτοβιομηχανίας με την αποεπένδυση της ΔΕΛΤΑ. Επίσης κατέχει το 25% της Λάβδα με τις καραμέλες, το 5% της Larisa Face Covers, επενδύσεις στις οποίες δεν έχει τον άμεσο έλεγχο και έγιναν κυρίως για τη στήριξη συνεργατών. Ως εκ τούτου και δεν περιλαμβάνονται στους σχεδιασμούς της Bespoke SGA Holdings.

Ο ίδιος είναι θιασώτης της συνεργασίας πηγαίνοντας κόντρα στη γνωστή αντίληψη περί αποφυγής συνεταιρισμών. «Είναι η μόνη συμβουλή του πατέρα μου που παράκουσα: Eλεγε, μοναχός σου χόρευε, όσο θέλεις πήδα», έχει εκμυστηρευτεί κατά καιρούς ο κ. Θεοδωρόπουλος. Hδη όμως από τη δεκαετία του ’80 και τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα το συνεταιρίζεσθαι ήταν βασική επιλογή του.

Το έκανε όταν πρωτομπήκε στην Chipita αποκτώντας το 50% από τα αδέρφια Γαβαλάκη, συνέχισε αργότερα με την πολυετή και εμβληματική συνεργασία με τον όμιλο Olayan, το κάνει και σήμερα διατηρώντας στο νέο επιχειρηματικό άρμα την ομάδα των ανθρώπων που τον συνοδεύουν απ’ τα χρόνια της Vivartia. Μεταξύ αυτών, οι κύριοι Αχιλλέας Φώλιας, Μιχάλης Αραμπατζής, Σταύρος Νένδος και η κυρία Μαίρη Χατζάκου.

«Πιστεύω στον συνεταιρισμό. Ο καθένας με την προσωπικότητα που έχει φέρνει διαφορετικά πράγματα στο τραπέζι. Ολο αυτό αν το συνθέσεις βγάζει καλύτερο αποτέλεσμα απ’ ό,τι να είσαι μόνος σου! Εξάλλου, οι καλές ανθρώπινες σχέσεις είναι αυτές που ομορφαίνουν τη ζωή. Αυτό είναι το μυστικό για να έχεις μια καλή ζωή. Αυτό όμως προϋποθέτει ανεκτικότητα, να δέχεσαι τον άλλον και να ακούς αυτά που λέει», έχει πει. Oσο για τον ίδιο, η μετριοπαθής στάση ζωής φαίνεται και από τον αυτοπροσδιορισμό του: «Πετυχημένος πωλητής! Αυτό είμαι»…

Διαβάστε ακόμη  

Τι είναι ο πληθωρισμός της απληστίας που πλήττει (και) την Ελλάδα

«Κόψτε τις επιδοτήσεις ρεύματος» προειδοποιεί τις κυβερνήσεις η ευρωπαϊκή εποπτική αρχή ενέργειας (pic+ tweet + διαγράμματα) 

Πλειστηριασμοί: Στις… εκπτώσεις η «πινακοθήκη» του Παναγιώτη Νίκα (pics) 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ