search icon

business stories

Pandora Papers: Οι βασιλικές οικογένειες στα Εμιράτα και τα κρυμμένα δισεκατομμύρια

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ανοίξει διάπλατα τις πόρτες τους στο επιχειρείν, ακόμα και αν αυτό περιλαμβάνει σκιώδεις εταιρίες και μεγιστάνες που κατηγορούνται για διεθνή εγκλήματα

Η φράση «το χρήμα δεν είναι το παν, το πολύ χρήμα είναι» που αποδίδεται σε κάποιον Ανώνυμο, ταιριάζει απόλυτα στον τεχνητό παράδεισο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Εκεί όπου μέσα στην καυτή έρημο υψώθηκαν πύργοι γραφείων από γυαλί και χάλυβα και πολυτελή ξενοδοχεία κατά μήκος της οδού Sheikh Zayed που υπενθυμίζουν την άνοδο του Ντουμπάι από ένα σύμπλεγμα οικισμών σε αυτό που ονομάζεται «ένα από τα αστικά θαύματα του σύγχρονου κόσμου» ή «μια φουτουριστική πόλη που υψώνεται στη μέση μιας ερήμου».

Σε αυτή φιλοξενούνται τα περιφερειακά κεντρικά γραφεία της General Motors, της Shell και άλλων παγκόσμιων κολοσσών που υπέκυψαν στη φήμη της χώρας του Περσικού Κόλπου για σταθερότητα και την εν γένει πολύ φιλική στάση της, στο να είναι ανοιχτή στις επιχειρήσεις και στις επενδύσεις.

Τόσο ανοιχτή μάλιστα που σύμφωνα με την πολύμηνη έρευνα του ICIJ για τα περίφημα Pandora Papers οι βασιλικές οικογένειες των Εμιράτων διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στις μυστικές ροές χρημάτων και κρυμμένων δισεκατομμυρίων σε υπεράκτιες εταιρίες.

Η Maggie Michael και ο Michael Hudson ξετυλίγουν το κουβάρι των αποκαλύψεων στην έρευνά τους αρχίζοντας από μια διεύθυνση.

Στον αριθμό 1της λεωφόρου Sheikh Zayed, στον 16ο όροφο του H-Hotel Office Tower, υπάρχει ένα γραφείο που «γέννησε» δεκάδες υπεράκτιες εταιρείες οι οποίες πουλήθηκαν σε πελάτες που προτιμούν να διατηρήσουν την ταυτότητά τους υπό κάλυψη.

Τα Pandora Papers, αυτός ο θησαυρός μυστικών αρχείων που αποκτήθηκαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων, αποκαλύπτουν ότι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες αυτών των εταιρειών περιλαμβάνουν μια σειρά «σκοτεινών» παικτών στον θολό κόσμο των offshore.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται ένας Βέλγος μεγιστάνας που κατηγορείται ότι κέρδισε από το λαθρεμπόριο του «ματωμένου» χρυσού που αποκτήθηκε με βία από περιοχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στο Protothema

Exit mobile version