Το ποσό των 1,5 δισ. δολαρίων θα επενδύσει η Microsoft στην κορυφαία εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, G42, ενισχύοντας τη δέσμευση της εταιρείας με έδρα το Άμπου Ντάμπι να μειώσει την παρουσία της στην Κίνα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ θα ενταχθεί στο διοικητικό συμβούλιο της G42 και η G42 θα χρησιμοποιεί το cloud Azure της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής λογισμικού για τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης της. Η συμφωνία, η οποία αποτελεί επέκταση μιας υφιστάμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιρειών, αναπτύχθηκε σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις των ΗΑΕ και των ΗΠΑ, δήλωσαν σε συνέντευξή τους ο Σμιθ και ο διευθύνων σύμβουλος της G42, Peng Xiao.

«Η Microsoft έλαβε ισχυρή ενθάρρυνση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο Smith. «Αυτό αντικατοπτρίζει την αναγνώριση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ της σημασίας της σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και της σημασίας της συνέχισης της ενθάρρυνσης υπεύθυνων εταιρειών όπως η G42 και η Microsoft να βρίσκονται πραγματικά στην πρώτη γραμμή, όχι μόνο της ίδιας της τεχνολογίας, αλλά και της παγκόσμιας πρωτοπορίας σε θέματα ασφάλειας και προστασίας και υπεύθυνων προτύπων ΤΝ», όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η G42, η οποία έχει πρωτοστατήσει στην προώθηση της τεχνητής νοημοσύνης στα ΗΑΕ, έχει επιχειρήσεις που καλύπτουν τα πάντα, από το cloud computing μέχρι τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό. Αποτελεί μέρος της αυτοκρατορίας ύψους 1,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΑΕ σεΐχη Tahnoon bin Zayed Al Nahyan.

Η επένδυση δίνει στη Microsoft μειοψηφικό μερίδιο στην G42, δήλωσε ο Xiao, ο οποίος αρνήθηκε να αποκαλύψει τους οικονομικούς όρους ή να πει πόσο θα δαπανήσει η G42 για τις υπηρεσίες cloud της Microsoft. Η Microsoft με έδρα το Redmond της Ουάσινγκτον και η G42 θα δημιουργήσουν επίσης ένα ταμείο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων για προγραμματιστές.

Σε ένα μεταγενέστερο στάδιο της συμφωνίας, η Microsoft θα φιλοξενήσει κάποιες από τις δικές της εφαρμογές στα κέντρα δεδομένων της G42 και θα χρησιμοποιήσει τη σχέση αυτή ως έναν τρόπο για να προσεγγίσει πελάτες στην Αφρική και την Κεντρική Ασία, δήλωσε ο Smith.

«Υπάρχουν αγορές σήμερα όπου η Microsoft και πραγματικά καμία αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας δεν έχει πραγματική παρουσία σε κέντρα δεδομένων”, δήλωσε. “Αυτό είναι το είδος της εταιρικής σχέσης που μπορεί πραγματικά να φέρει το cloud και την τεχνητή νοημοσύνη στον παγκόσμιο νότο πιθανώς μια δεκαετία πιο γρήγορα από ό,τι θα συνέβαινε διαφορετικά».

Η επενδυτική συμφωνία, η οποία υπεγράφη όταν ο Σμιθ επισκέφθηκε το Άμπου Ντάμπι νωρίτερα αυτό το μήνα, είναι το προϊόν συνομιλιών ενός έτους που περιλάμβαναν συντονισμό με κυβερνητικούς αξιωματούχους και στις δύο χώρες. Τον Φεβρουάριο, ο Xiao της G42 δήλωσε σε συνέντευξή του ότι η εταιρεία θα μειώσει την παρουσία της στην  Κίνα και δεσμεύτηκε να επενδύσει σε βασικές δυτικές αγορές.

Αυτό έγινε αφού ένας σημαντικός νομοθέτης των ΗΠΑ κάλεσε το Υπουργείο Εμπορίου να εξετάσει το ενδεχόμενο εμπορικών περιορισμών για την εταιρεία λόγω των δεσμών της με το Πεκίνο, μετά από ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν σε άρθρο των New York Times. Η G42 διέψευσε το δημοσίευμα και δήλωσε ότι η εταιρεία “έχει ακολουθήσει μια εμπορική στρατηγική από το 2022 για πλήρη ευθυγράμμιση με τους αμερικανούς εταίρους μας και όχι για συνεργασία με κινεζικές εταιρείες”.

Αυτή η στροφή έγινε στο πλαίσιο της ευρύτερης αντίδρασης των ΗΠΑ σε οντότητες που θεωρούνται ότι έχουν στενούς δεσμούς με το Πεκίνο. Αξιωματούχοι στο υπουργικό συμβούλιο του προέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν εξέταζαν περισσότερες από μισή ντουζίνα εξαγορές, δήλωσαν πέρυσι άτομα που γνωρίζουν το θέμα, συμπεριλαμβανομένων συμφωνιών από την Mubadala Investment Co., η οποία κατέχει μερίδιο στην G42.

Οι συνεργασίες της G42 περιλαμβάνουν μία με την εταιρεία ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης OpenAI, δημιουργό της ChatGPT, η οποία συνεργάζεται με την εταιρεία του Κόλπου στο πλαίσιο επέκτασης εντός των ΗΑΕ και της ευρύτερης περιοχής. Η OpenAI με έδρα το Σαν Φρανσίσκο – της οποίας ο μεγαλύτερος επενδυτής είναι η Microsoft – έχει διεξαγάγει συζητήσεις με την G42 για την άντληση χρηματοδότησης για μια νέα επιχείρηση τσιπ, ανέφερε το Bloomberg πέρυσι, αλλά η τρέχουσα κατάσταση των συνομιλιών αυτών δεν είναι σαφής.

Η G42 δεν αναζητά περισσότερες επενδύσεις, αλλά επιδιώκει πρόσθετες συνεργασίες, δήλωσε ο Xiao. «Μέσω αυτής της σχέσης με τη Microsoft, θα είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε με πολύ περισσότερους παγκόσμιους εταίρους στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και του υπολογιστικού νέφους».

Διαβάστε ακόμη

Σε επιφυλακή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης λόγω Ιράν – Ισραήλ

Premia Properties AEEAΠ: Ανεκτέλεστο επενδυτικό πλάνο 100 εκατ. έως το 2025 (pic)

POS: Πέφτουν τα πρώτα πρόστιμα σε ταξί, λαϊκές και επιχειρήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ