search icon

business stories

Πιπεριά Φλωρίνης: Πώς μια οικογενειακή επιχείρηση κατάφερε να την κάνει εξαγώγιμο delicatessen προϊόν

Μια ιστορία επιτυχίας στον Άγιο Παντελεήμονα Φλώρινας

Στον Άγιο Παντελεήμονα Φλώρινας, δίπλα στη γραφική λίμνη Βεγορίτιδα, το «Πιπεράδικο» της οικογένειας Ναουμίδη «απογειώνει» τη φημισμένη ντόπια πιπεριά. Πρόκειται για την επιχείρηση «Naoumidis-All Pepper», μια κάθετη μονάδα, καλλιέργειας, παρασκευής και τυποποίησης καινοτόμων προϊόντων γκουρμέ, που πέτυχε να αναδείξει ως εξαγώγιμο delicatessen τη φημισμένη πιπεριά Φλωρίνης.

Η σχέση της οικογένειας Ναουμίδη με τη ντόπια πιπεριά ξεκινάει από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 στο εστιατόριο που διατηρούσε στον Άγιο Παντελεήμονα και συνεχίζει να λειτουργεί έως σήμερα, με θέα τη γραφική λίμνη. Η αυθεντική πιπεριά Φλωρίνης, καλλιεργημένη με γνήσιο σπόρο και παλιές πρακτικές που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, αποτελούσε βασικό συστατικό στα πιάτα που σέρβιρε η οικογενειακή επιχείρηση, βασισμένα πολλά σε παλιές παραδοσιακές συνταγές.

«Η εποχή της συγκομιδής της πιπεριάς, κάθε χρόνο αρχές Σεπτέμβρη, ήταν «γιορτή» για την οικογένειά μας. Μαζί με γυναίκες του χωριού, πλέναμε, ψήναμε και καθαρίζαμε στην αυλή του εστιατορίου μας πιπεριές, παρασκευάζοντας και γεμίζοντας βαρέλια με μουστοπιπεριές και βάζα με παραδοσιακές ψητές πιπεριές που στη συνέχεια τις αποθηκεύαμε για τις ανάγκες της κουζίνας του εστιατορίου μας» λέει ο κ. Πέτρος Ναουμίδης -ιδρυτής και επικεφαλής της «Naoumidis-All Pepper», συμπληρώνοντας πως από μικρό παιδί τον συνοδεύει η μυρωδιά της φρεσκοψημένης πιπεριάς.

Η θέση του Αγίου Παντελεήμονα, σε υψόμετρο 600 μέτρων ανάμεσα στις πανάρχαιες λίμνες της Βεγορίτιδας και των Πετρών, συμβάλλει καθοριστικά στην ηπιότητα ενός ιδιαίτερου μοναδικού αλπικού ξηρού μικροκλίματος, που ευνοεί την καλλιέργεια της ντόπιας πιπεριάς. Οι ψυχρές αέριες μάζες που φθάνουν στην περιοχή από την κορυφή Πιπερίτσα του Βόρα (Καϊμακτσαλάν), συμβάλλουν στην πλούσια γεύση της και την κάνει να ξεχωρίζει.

Η ντόπια ποικιλία πιπεριάς δεν είναι το μοναδικό φημισμένο προϊόν του τόπου, μια και το χωριό βρίσκεται στην «καρδιά» ενός αμπελώνα 4.000 ετών, του περίφημου ξινόμαυρου σταφυλιού.

Διαβάστε τη συνέχεια στο travel.gr

Exit mobile version