search icon

business stories

Πώς ένα κορυφαίο οινοποιείο κάνει πράξη τη βιωσιμότητα στο κρασί

Η καινοτομία και ο σεβασμός στη Φύση είναι δύο έννοιες που αποτελούν τη βάση ολόκληρης της πορείας του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη.

Sponsored Content

«Τα μεγάλα κρασιά γεννιούνται στο αμπέλι», είναι η βάση της φιλοσοφίας που οδηγεί κάθε ενέργεια του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη από το ξεκίνημά του μέχρι και σήμερα. Η πορεία του οινοποιείου έχει χαραχθεί με βάση την καινοτομία και τον σεβασμό στη Φύση, κάτι που υποστηρίζεται από μια σειρά παραγόντων: την ποικιλιακή σύνθεση των πρώτων αμπελώνων, τον εξοπλισμό του οινοποιείου, ο οποίος χαρακτηρίζεται σταθερά από τεχνολογική πρωτοπορία και τον χαρακτήρα των κρασιών, ο οποίος εκφράζει κάθε χρόνο τις ιδιαιτερότητες του αμπελώνα.

Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Ήδη, από τη δεκαετία του ΄70, ο Κώστας Λαζαρίδης πίστευε βαθιά πως η γενέτειρά του, η Δράμα, όχι μόνο θα μπορούσε να παράγει κρασιά που θα διακρίνονταν στο διεθνές στερέωμα, αλλά πως με την πάροδο των ετών θα κατάφερνε να καθιερωθεί ως μια «Πόλη του Κρασιού». Έτσι, το 1979 εγκαθιστά στον Ξηροπόταμο, ένα χωριό στις πλαγιές του Φαλακρού όρους, τον πρώτο γραμμικό αμπελώνα της Δράμας και ακολουθεί το μοναδικό για εκείνη την εποχή σύγχρονο οινοποιείο στην ευρύτερη περιοχή. Ξεκινώντας από μία έκταση 100 στρεμμάτων, το οινοποιείο σήμερα καλλιεργεί 3,000 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων μοιρασμένα σε 4 περιοχές του Νομού Δράμας καθώς και σε 1 περιοχή στο νομό Αττικής. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο παραγωγικό αμπελώνα της Ελλάδας με τις καλύτερες ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών. Τα κλήματα πιστοποιούνται σύμφωνα με το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης “Agro 2-1/2-2”, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, και το σύνολο της παραγωγής οινοποιείται αποκλειστικά στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Κτήματος.

Κατάφυτο Δράμας

Στοχεύοντας στα ψηλά
Σε μια εποχή που οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνονται όλο και πιο απειλητικές, με ακραία καιρικά φαινόμενα, οι καταστροφικές συνέπειες για τον άνθρωπο, την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία αυξάνονται διαρκώς. Το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη παρακολουθώντας τις κλιματικές εξελίξεις και θέλοντας να προλάβει τις δυνητικά αρνητικές συνέπειες που ενδεχομένως να επηρεάσουν στο μέλλον την παραγωγή οινοποιητικών προϊόντων, έχει προβεί σε επενδύσεις που αφορούν την φύτευση νέων αμπελώνων σε περιοχές μεγαλύτερου υψομέτρου, στις οποίες το μικροκλίμα διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους αμπελώνες του κτήματος.


Το 2014 έγιναν οι πρώτες φυτεύσεις των νέων αμπελώνων του Κτήματος, στις περιοχές της Πλατανιάς και του Κατάφυτου του νομού Δράμας, σε υψόμετρα 400μ. και 900μ. αντίστοιχα. Στο Κατάφυτο καλλιεργούνται ποικιλίες όπως το Sauvignon Blanc, Μαλαγουζιά, Βιδιανό, Chardonnay, Pinoit noir, Merlot κ.α, οι οποίες πρωταγωνιστούν και δημιουργούν προϊόντα όπως τον αριστοκρατικό Αφρώδη οίνο του Κτήματος «Costa Lazaridi Blanc de Blanc, Brut» από το αμπελοτόπι Γέννηση Aυγής, τον πολυβραβευμένο Αμέθυστο «FUME», από το αμπελοτόπι Λευκός Δρόμος, την μαγευτική Μαλαγουζιά του Κτήματος «Domaine Costa Lazaridi Malagouzia» κ.α.

Πλατανιά Δράμας

Στην Πλατανιά καλλιεργούνται ποικιλίες όπως το Semillon, Βιδιανό, το Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Franc, Merlot κ.α., οι οποίες συνθέτουν προϊόντα όπως το λαμπερό Domaine Costa Lazaridi Semillon και τον εμβληματικό Αμέθυστο Cava.

Εξασφαλίζεται έτσι τόσο η ποιότητα των προϊόντων του Κτήματος, όσο και η βιωσιμότητά του με δυο τρόπους.  Κατά πρώτον, χρησιμοποιείται όλο το δυναμικό του μικροκλίματος της περιοχής, καθώς και των εδαφικών χαρακτηριστικών που διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή. Κατά δεύτερον, αξιοποιείται η υψομετρική διαφορά που έχουν τα νέα αμπελοτόπια αφού ο αμπελώνας στο σύνολό του  θα επηρεάζεται λιγότερο από τις αρνητικές επιπτώσεις του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής.

Οινότρια Γη, αμπελώνας

Οινότρια Γη, βιολογικός αμπελώνας στις όχθες της λίμνης του Μαραθώνα
Ταυτόχρονα, το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις νέες καταναλωτικές τάσεις. Πάντα με σεβασμό προς το περιβάλλον προχώρησε το 2000 σε φυτεύσεις νέων αμπελώνων στην περιοχή της Αττικής. Πρόκειται για ξερικούς αμπελώνες που αποφέρουν χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις που βρίσκονται στις όχθες της λίμνης Μαραθώνα, οι οποίες καλλιεργούνται και πιστοποιούνται βιολογικά σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Το κλίμα και κυρίως το έδαφος της περιοχής ευνοούν περισσότερο τις ερυθρές ποικιλίες σταφυλιού.

Οινότρια Γη

Έτσι η παραγωγή στρέφεται στο πολυδύναμο Αγιωργίτικο και στις γνωστές από τη Δράμα ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Syrah οι οποίες οινοποιούνται στο δεύτερο οινοποιείο του Κτήματος, την Οινότρια Γη στο Καπανδρίτι Αττικής. Οι ποικιλίες αυτές συνθέτουν τα πληθωρικά ερυθρά  «Oenotria Land Syrah – Agiorgitiko» και «Oenotria Land Cabernet Sauvignon – Agiorgitiko», οι οποίες καθώς καλλιεργούνται 600 χιλιόμετρα νοτιότερα στο ιδιαίτερο αυτό terroir, αποκαλύπτουν έναν διαφορετικό χαρακτήρα.


Σήμερα
Αυτή τη στιγμή το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους πρεσβευτές της Ελλάδας στον οινικό  κλάδο, με προσήλωση στην ποιότητα και μεγάλη τεχνογνωσία. Από το κτήμα που απασχολεί περίπου 210 άτομα ως μόνιμο και εποχικό προσωπικό παράγονται τέσσερις οικογένειες κρασιών: «Amethystos», «Chateau Julia», «Domaine Costa Lazaridi» και «Οινότρια Γη». Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο από το 2000, ενώ πάνω από το 40% της ετήσιας παραγωγής κρασιών εξάγεται σε 26 χώρες παγκοσμίως, με το μεγαλύτερο ποσοστό να αφορά την αγορά της Γερμανίας και της Αμερικής. Ακολουθούν οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Βραζιλία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, αλλά και η υπόλοιπη  Ευρώπη.


Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνεται η ικανότητα του Κτήματος να αφουγκράζεται τις αλλαγές της αγοράς και του ευρύτερου πλαισίου μέσα στο οποίο αναπτύσσεται η οινοποιία και να δρα αποτελεσματικά στην επίλυση καίριων ζητημάτων που αφορούν όχι μόνο καταναλωτές και επενδυτές αλλά αφορούν την κοινωνία στο σύνολό της.

Exit mobile version