Η αγορά κρέατος στην Ελλάδα αντιμετωπίζει έντονη αναταραχή τα τελευταία χρόνια, με τους καταναλωτές να βλέπουν το κόστος να εκτοξεύεται. Ο συνολικός λογαριασμός έχει φουσκώσει κατά 38,3% μέσα σε τριετία, ενώ το μοσχαρίσιο κρέας από τα πιο δημοφιλή αλλά και πλέον ακριβά είδη, φτάνει ακόμη και τα 22 ευρώ το κιλό.
Η κατάσταση επιβαρύνεται περαιτέρω από την ευλογιά στα αιγοπρόβατα, η οποία έχει μειώσει σημαντικά την εγχώρια διαθεσιμότητα. Το τελευταίο διάστημα, μόνο στο μοσχάρι καταγράφεται άνοδος 20%, ενώ στη δημοτική αγορά της Αθήνας οι τιμές κυμαίνονται από 8,50 έως 12,99 ευρώ το κιλό.
Οι μεταβολές των τελευταίων τεσσάρων ετών αποτυπώνουν τη συνεχή ανοδική πορεία:
- 2025: +10,6%
- 2024: +2,1%
- 2023: +8,3%
- 2022: +17,3%
Ο πρόεδρος των κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης, μιλώντας στο OPEN, εξηγεί ότι οι αυξήσεις λειτουργούν αθροιστικά, αφού κάθε είδος κρέατος έχει διαφορετική τιμολογιακή συμπεριφορά. Όπως σημειώνει, το χοιρινό έχει αυξηθεί μόλις 5–8% την τελευταία τετραετία, την ώρα που το μοσχάρι –με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ– έχει σημειώσει συνολική άνοδο 55% σε δύο μόλις χρόνια. «Το ράλι στο μοσχαρίσιο δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο κρέας», υπογραμμίζει.
Οι επαγγελματίες επισημαίνουν πως η Ελλάδα παράγει λιγότερο από το 10% της κατανάλωσης σε μοσχαρίσιο κρέας, με το 88% να καλύπτεται από εισαγωγές από χώρες της Ε.Ε., ενώ ειδικές κατηγορίες προέρχονται και από τρίτες χώρες. Η εξάρτηση αυτή καθιστά την ελληνική αγορά ευάλωτη σε διεθνείς διαταραχές και προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Παράλληλα, στα σούπερ μάρκετ και τα κρεοπωλεία της γειτονιάς οι τιμές κυμαίνονται στα 19–20 ευρώ το κιλό, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι προειδοποιούν για νέες αυξήσεις ενόψει των εορτών.
Η εικόνα στην Ευρώπη – Μειωμένη παραγωγή
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το μοσχαρίσιο κρέας εμφανίζει επίσης καθοδική τάση στην παραγωγή. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους, η παραγωγή μειώθηκε κατά 3,3%, με ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις σε βασικές χώρες εκτροφής:
- Γαλλία: -4,1%
- Ισπανία: -4,8%
- Γερμανία: -5,2%
Ο Σάββας Κεσίδης θυμίζει ότι πριν από τέσσερα χρόνια, Ευρωπαίοι υπουργοί –ακολουθώντας μελέτες για την κλιματική αλλαγή– αποφάσισαν τη μείωση των βοοειδών κατά 30% ώστε να περιοριστούν οι εκπομπές μεθανίου. «Από τότε, η παραγωγή έχει υποχωρήσει ανάλογα, άρα ο κανόνας της προσφοράς ενεργοποιείται και αυξάνει τις τιμές», τονίζει. Επιπλέον, εξηγεί ότι λόγω των ανατιμήσεων η κατανάλωση μοσχαρίσιου έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο.
Οι τιμές είναι αυξημένες και στα αμνοερίφια, όπου η ευλογιά στα αιγοπρόβατα έχει προκαλέσει μεγάλες ελλείψεις. Περισσότερα από 400.000 ζώα έχουν θανατωθεί τον τελευταίο χρόνο.
Η τιμή παραγωγού για το πρόβειο κρέας κινείται γύρω στα 4,50–4,80 ευρώ το κιλό, ενώ το αρνί έχει εκτιναχθεί στα 9,50 ευρώ από 7,50 πριν την εμφάνιση της νόσου. Στα κρεοπωλεία τα πρόβεια παϊδάκια διαμορφώνονται στα 10,50–12,50 ευρώ, ενώ τα αρνιά και τα κατσίκια φτάνουν τα 16 ευρώ το κιλό.
Διαβάστε ακόμη
Θερμά νοικοκυριά, δροσερά δάνεια: Το νέο στοίχημα της ΕΕ
Wood & Company: Γιατί η Ελλάδα ξεχωρίζει και το 2026 στις αγορές – Ποιες μετοχές επιλέγει
Γιατί όλοι φορούν αυτές τις πολύχρωμες ελαστικές ταινίες όταν γυμνάζονται;
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
