search icon

Ελλάδα

Ανατιμήσεις στο κρέας: Το μοσχάρι φτάνει τα 20 ευρώ το κιλό (vid)

Η ακρίβεια πλήττει σοβαρά τα νοικοκυριά, με εκρηκτική άνοδο σε τιμές κρέατος και γαλακτοκομικών

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται χιλιάδες οικογένειες εξαιτίας των ανατιμήσεων στις τιμές, ακόμη και στο κρέας. Ειδικά το μοσχάρι, έχει ξεπεράσει πλέον τα 16 ευρώ το κιλό, με επαγγελματίες του κλάδου να εκφράζουν φόβους ότι δεν αποκλείεται να «σκαρφαλώσει» ακόμα και στα 20 ευρώ. Παρόμοια είναι η εικόνα σε γάλα και τυροκομικά, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τον προϋπολογισμό του μέσου καταναλωτή.

Οι αυξήσεις αποδίδονται σε σειρά παραγόντων, όπως οι ζωικές ασθένειες που επηρέασαν την παραγωγή αιγοπροβάτων, οι αυξημένες ενεργειακές δαπάνες και η διεθνής τιμή των κρεάτων, που πιέζει προς τα πάνω τις εγχώριες τιμές.

Οι μέσες τιμές που καταγράφονται σήμερα στην αγορά είναι οι εξής:

Μοσχάρι: 16€/κιλό

Αρνί/Κατσίκι: 15€/κιλό

Χοιρινό: 7-9€/κιλό

Κοτόπουλο: 4-7€/κιλό

Η μεγάλη διαφορά στις τιμές έχει οδηγήσει πολλούς καταναλωτές σε μείωση ή και πλήρη αποφυγή της αγοράς ορισμένων ειδών.

Η ανοδική τάση δεν περιορίζεται στο κρέας. Τα γαλακτοκομικά εμφανίζουν επίσης αισθητές αυξήσεις:

Γάλα: 1,70–1,90€/λίτρο

Γιαούρτι: 2,60–6€/κιλό

Φέτα: 12,30–15€/κιλό

Γραβιέρα: 15–25€/κιλό

Οι καταναλωτές αναγκάζονται σε περικοπές με την αγορά να προειδοποιεί ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι δυσκολότερος από τον προηγούμενο, καθώς οι αυξήσεις τιμών φαίνεται πως μόλις ξεκίνησαν και θα συνεχιστούν με νέα ένταση.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζα Πειραιώς: Το 2029 θα καλυφθεί το χάσμα προσφοράς και ζήτησης στα ακίνητα (γράφημα)

Χρυσοχοΐδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Εντοπίστηκαν 1.036 ΑΦΜ που πήραν παράνομα 22,7 εκατ. ευρώ

Επιτόκια: Οι διαφορετικές φωνές στον πυρήνα της ΕΚΤ με το βλέμμα στη συνεδρίαση της 11ης Σεπτεμβρίου

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version