Ο κύριος αυτοκινητόδρομος των βορείων προαστίων φτάνει στα όριά του, καθώς εμφανίζει δραματική αύξηση της κυκλοφορίας τα τελευταία χρόνια. Η Αττική Οδός καταγράφει πλέον μέσες ημερήσιες διελεύσεις που υπερβαίνουν τις 284 000 οχήματα, αύξηση περίπου κατά 47 000 σε σύγκριση με το 2022 — ποσοστό αύξησης κοντά στο 20 %. Ο άξονας, που κάποτε θεωρούνταν λύση ταχείας κυκλοφορίας, έχει μετατραπεί σε σημείο συμφόρησης παρά τον χαμηλού κόστους χαρακτήρα του.
Αίτια της επιβάρυνσης
Η εξέλιξη οφείλεται σε παράγοντες όπως η ραγδαία αύξηση των Ι.Χ. στην περιοχή της Αττικής — τα επιβατικά αυτοκίνητα έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί από το 1990, φτάνοντας τα 5,9 εκατομμύρια — και η έλλειψη επαρκούς σχεδιασμού εναλλακτικών μεταφορικών λύσεων στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Τα έργα αποφόρτισης, όπως η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης μέσω δύο σηράγγων μήκους 4,2 χλμ., παραμένουν σε εκκρεμότητα λόγω προσφυγών και χρηματοδοτικών κενών, παρότι για να λειτουργήσει προορίζονται να εξυπηρετήσουν τουλάχιστον 30 000 οχήματα ημερησίως.
Επιπτώσεις για τους οδηγούς και τις επιχειρήσεις
Η συνεχιζόμενη συμφόρηση έχει άμεσες συνέπειες: αυξημένοι χρόνοι μετακίνησης, μεγαλύτερη κατανάλωση καυσίμων, καθυστερήσεις σε εταιρικές διαδρομές και απώλειες παραγωγικού χρόνου. Επιπλέον, η πληρότητα των σταθμών διοδίων αυξάνει και το κόστος μετακίνησης ανά διαδρομή, επιβαρύνοντας οδηγούς και επαγγελματίες.
Η συσχέτιση μεταξύ όγκου κυκλοφορίας και καθυστερήσεων είναι πλέον σαφής: η αύξηση των διελεύσεων συμπαρασύρει τη μείωση της ταχύτητας. Ταυτόχρονα, η έλλειψη εναλλακτικών οδικών αξόνων και η κακή κατάσταση των περιφερειακών συνδέσεων εντείνουν το πρόβλημα.
Τι προβλέπεται να γίνει
Η ολοκλήρωση των έργων αποσυμφόρησης της Λεωφόρου Κύμης και άλλων κόμβων στην Αττική είναι κρίσιμη για την αποσυμφόρηση της Αττικής Οδού. Η ανάδοχος κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Aktor έχει αναλάβει την υλοποίηση των σηράγγων, όμως η πορεία των έργων έχει μπλοκαριστεί. Εφόσον πραγματοποιηθεί, οι αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου της τάξης των 30 000 οχημάτων ημερησίως.
Παράλληλα, απαιτείται ολοκληρωμένος σχεδιασμός δημόσιων μεταφορών και ενίσχυση των μέσων μαζικής μεταφοράς για τη μείωση της εξάρτησης από το Ι.Χ. μεσοπρόθεσμα.
Η Αττική Οδός βρίσκεται λοιπόν σε κρίσιμο σημείο: ο τρόπος διαχείρισης της κατάστασης τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσει αν θα συνεχίσει να αποτελεί λύση μετακίνησης ή θα παραμείνει «κόμβος συμφόρησης» για χιλιάδες οδηγούς.
Διαβάστε ακόμη
Η ΕΕ ετοιμάζει νέο σχέδιο για να εφαρμοστεί η εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ (γράφημα)
Τράπεζες: Ζημιές έως και €750 εκατ. από τις ρυθμίσεις στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο
Το πρώτο εμπορικό κέντρο αποκλειστικά με μεταχειρισμένα είδη αλλάζει το εμπόριο
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
