Η ανακοίνωση για κρούσμα βρουκέλλωσης σε έναν κριό του ζωολογικού κήπου Θεσσαλονίκης ενεργοποίησε άμεσα τους ειδικούς. Η βρουκέλλωση, γνωστή και ως μελιταίος πυρετός, είναι μια λοιμώδης νόσος που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο. Πλήττει κυρίως παραγωγικά ζώα —όπως αγελάδες, πρόβατα, κατσίκες και χοίρους— αλλά μπορεί να προέλθει και από άγρια είδη, όπως αγριογούρουνο, ελάφι και λαγό. Πρόκειται, συνεπώς, για μια ασθένεια που δεν περιορίζεται στο φυσικό περιβάλλον, καθώς αφορά ζώα που ζουν σε στενή επαφή με ανθρώπους.
Ο κίνδυνος για τον άνθρωπο μπορεί να προκύψει και μέσω κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων προερχόμενων από ζώα που έχουν προσβληθεί από τη νόσο.
Όπως υπενθυμίζει ο ΕΟΔΥ, η μετάδοση στον άνθρωπο μπορεί να γίνει ακόμη και με απλή επαφή με μολυσμένα ζώα. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται προοδευτικά και περιλαμβάνουν επίμονο πυρετό —συχνά σε ακανόνιστα διαστήματα— έντονο ιδρώτα, πονοκέφαλο, αρθραλγίες και γενική αδυναμία. Η νόσος αντιμετωπίζεται με κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει χρόνιες παθολογικές επιπλοκές.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, τα παραπάνω συμπτώματα αποτελούν τα συχνότερα κλινικά σημεία της νόσου και απαιτούν έγκαιρη ιατρική παρέμβαση, καθώς η βρουκέλλωση, αν και θεραπεύσιμη, μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες όταν δεν αντιμετωπίζεται σωστά.
Βρουκέλλωση: Πώς μεταδίδεται στον άνθρωπο;
− Με την κατανάλωση τροφίμων, ιδιαίτερα γαλακτοκομικών προϊόντων που προέρχονται από μολυσμένα ζώα και δεν έχουν υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία.
− Με την επαφή με μολυσμένα ζώα.
− Με την έκθεση στο εμβόλιο για τη βρουκέλλωση των ζώων.
Πώς μπορείτε να προστατευτείτε;
− Καταναλώνετε μόνο παστεριωμένο γάλα. Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε αν το γάλα είναι παστεριωμένο, πρέπει οπωσδήποτε να το βράζετε για τουλάχιστον 5 λεπτά πριν το πιείτε (δεν αρκεί απλώς να φουσκώσει).
− Αποφεύγετε την κατανάλωση φρέσκων μαλακών τυριών εάν δεν έχουν ωριμάσει για το κατάλληλο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 3 μήνες) όπως και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων αν δε γνωρίζετε ότι έχει τηρηθεί η σωστή διαδικασία παρασκευής που εξασφαλίζει την υγιεινή κατάσταση του προϊόντος.
Μέτρα προστασίας για κτηνοτρόφους
Ακολουθείτε τα μέτρα προστασίας που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό και επιπλέον:
− Χρησιμοποιείτε πλαστικά γάντια κατά τη στενή επαφή (πχ τοκετός, άρμεγμα) με ζώα που μπορεί να έχουν μολυνθεί.
− Εάν ήρθατε σε επαφή με ζώα που μπορεί να είναι μολυσμένα πλύνετε καλά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι και τοποθετείστε αντισηπτικό (π.χ. ιωδιούχο ή αλκοολούχο αντισηπτικό) σε τυχόν αμυχές ή πληγές.
− Πλύνετε σε υψηλή θερμοκρασία ή απολυμάνετε με κοινή χλωρίνη οικιακής χρήσης (διάλυμα 1:10) ή με άλλο κατάλληλο απολυμαντικό τα ρούχα, παπούτσια ή άλλα αντικείμενα που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένα ζώα ή το περιβάλλον τους.
− Πλακούντες, προϊόντα τοκετού, νεκρά έμβρυα ή νεογέννητα που προέρχονται από μολυσμένα ζώα μπορεί να είναι πηγές μόλυνσης. Ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των κτηνιάτρων σχετικά με την διαχείριση των παραπάνω.
− Σε περίπτωση που ήρθατε κατά λάθος σε επαφή με το εμβόλιο που χρησιμοποιείται στα ζώα κατά της βρουκέλλωσης πρέπει αμέσως να καθαρίσετε την περιοχή που εκτέθηκε και να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια – συμβουλευτείτε το ‘Πρωτόκολλο αντιμετώπισης έκθεσης λόγω ατυχήματος σε εμβόλιο για ζώα κατά της βρουκέλλωσης’ που βρίσκεται στη σελίδα του ΕΟΔΥ.
− Ακολουθείτε τις οδηγίες των κτηνιάτρων και συνεργάζεστε με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες κατά την εφαρμογή των Εθνικών Προγραμμάτων ελέγχου της υγείας των ζώων που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Μέτρα προστασίας για εκδοροσφαγείς
Ακολουθείτε τα μέτρα προστασίας που ισχύουν για το γενικό πληθυσμό και επιπλέον:
− Κατά τη σφαγή βρουκελλικών ζώων χρησιμοποιείτε προστατευτικό ρουχισμό, κατάλληλα γάντια, προστατευτικά γυαλιά και μάσκα. Συμβουλεύεστε τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και
Κτηνιατρικής για την προστασία της υγείας σας και την ασφαλή διαχείριση των ζώων
Μέτρα προστασίας για κυνηγούς
Ακολουθείτε τα μέτρα προστασίας που ισχύουν για το γενικό πληθυσμό και επιπλέον:
− Φοράτε πλαστικά γάντια κατά τους χειρισμούς του σφαγίου (π.χ. αγριογούρουνο, λαγός).
− Μετά την επαφή με σφάγια πλύνετε καλά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι και τοποθετείστε αντισηπτικό (π.χ. ιωδιούχο ή αλκοολούχο αντισηπτικό) σε τυχόν αμυχές ή πληγές.
Διαβάστε ακόμη
Euronext: Στο 74,25% το ποσοστό αποδοχής για την ΕΧΑΕ
Eurogroup: Φαβορί για την προεδρία ο Πιερρακάκης – Τι λένε τα διεθνή ΜΜΕ (upd)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
