search icon

Ελλάδα

Έρευνα: Τα λύμματα αποκαλύπτουν τι κάναμε στο lockdown

Καθάρισμα, αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων, μικτές τάσεις στα ναρκωτικά αλλά και μείωση του καπνίσματος - Τα λύμματα από την Ψυττάλεια προδίδουν τι κάναμε τις πρώτες εβδομάδες του πρώτου lockdown

Οι χημικές ουσίες στα απόβλητα αντανακλούν τι συμβαίνει στην κοινωνία, υποστηρίζει έρευνα από το ΕΚΠΑ αποκαλύπτωντας τι έκαναν οι Αθηναίοι κατά την περίοδο του πρώτου lockdown.

Το σχετικό άρθρο έχει τίτλο «Change in the chemical content of untreated wastewater of Athens, Greece under COVID-19 pandemic» και υπογράφεται από τους ερευνητές Νικηφόρο Αλυγιζάκη, Αικατερίνη Γαλάνη, Νικόλαο Ρούση, Reza Aalizadeh, Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ) και Νικόλαο Θωμαΐδη.

Στην εργασία εξετάστηκαν λύματα προ κορωνοϊού και λύματα κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown από το κέντρο επεξεργασίας λυμάτων της Ψυττάλειας. Τα δείγματα διερευνήθηκαν για χιλιάδες οργανικούς χημικούς ρύπους χρησιμοποιώντας εξελιγμένα αναλυτικά όργανα και υπολογιστικά εργαλεία.

Μεταξύ των ουσιών που διερευνήθηκαν ήταν βιομηχανικές ουσίες (δισφαινόλες, φθαλικοί εστέρες, πολυφθοριωμένες ουσίες), επιφανειοδραστικές ουσίες που περιέχονται στα απορρυπαντικά, αντιμικροβιακές ουσίες που περιέχονται στα αντισηπτικά προϊόντα, φυτοπροστατευτικές ουσίες, πρόσθετα τροφίμων, ουσίες που σχετίζονται με το κάπνισμα, την κατανάλωση ναρκωτικών και τη ψυχική υγεία (αντικαταθλιπτικά).

Τι βρέθηκε και σε τι ποσότητες

Διαβάστε ακόμα:

Εμβολιασμένοι – ανεμβολίαστοι: Το σχέδιο Μαξίμου από φθινόπωρο προς χειμώνα

Νέο Eξοικονομώ κατ’ Οίκον: Πότε έρχεται – Οι αλλαγές στα κριτήρια – Ποιες δαπάνες επιδοτούνται

Self test: Πρόστιμο σε εργαζόμενους που δεν δηλώνουν το αποτέλεσμα – Το ΦΕΚ με τις νέες αποφάσεις

Exit mobile version