search icon

Ελλάδα

Γιορτινή κίνηση αλλά χαμηλοί τζίροι στην αγορά της Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη ψωνίζει γιορτινά, αλλά με φειδώ: βροχή, πιεσμένοι τζίροι και προτεραιότητα σε βασικά αγαθά - Σταθερές τιμές σε φούρνους, ήπιες αυξήσεις στα γλυκά, κάλεσμα στήριξης τοπικής αγοράς

(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Με τα γιορτινά της, η αγορά της Θεσσαλονίκης κινείται σε καθαρά εορταστικό τέμπο. Τα ράφια και οι πάγκοι είναι γεμάτα με ό,τι χρειάζεται κανείς για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και για τα δώρα των ημερών, όμως, παρ’ όλη τη βροχή, οι τελευταίες αγορές γίνονται με φειδώ και με γνώμονα το… πορτοφόλι του κάθε καταναλωτή.

Η αγορά της Θεσσαλονίκης δείχνει να προχωρά με αργά βήματα, αλλά οι καταστηματάρχες προσδοκούν ότι, όσο πλησιάζει η Πρωτοχρονιά, τα ταμεία θα πάρουν ανάσα, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), Παντελής Φιλιππίδης. Ο βροχερός καιρός «κόβει» την κίνηση, ενώ οι καταναλωτές βάζουν πρώτα τις βασικές ανάγκες — τρόφιμα, θέρμανση και ρεύμα — και αφήνουν τα υπόλοιπα ψώνια για δεύτερη επιλογή.

Συγκρατημένη παραμένει και η κίνηση στα κρεοπωλεία της Θεσσαλονίκης, με τον κόσμο να στρέφεται κυρίως στο χοιρινό, που καλύπτει σχεδόν το 50% των πωλήσεων στην εορταστική περίοδο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης. Στη συνέχεια ακολουθούν τα πουλερικά, η γαλοπούλα, ο κόκκορας και τα αμνοερίφια, ενώ το μοσχάρι κρατά χαμηλότερα τη ζήτηση.

Οι τιμές φέτος, κατά τον ίδιο, διαμορφώνονται ως εξής: χοιρινό 6,99-7,50 ευρώ/κιλό, κιμάς ανάμεικτος 9 ευρώ/κιλό, στήθος μοσχαρίσιο 9,5 ευρώ/κιλό, μπριζόλα μόσχου 12 ευρώ/κιλό, πανσέτα χοιρινή 5,80 ευρώ/κιλό, αρνάκι-κατσικάκι 14,99 ευρώ/κιλό, γαλοπούλα νωπή 13 ευρώ/κιλό και κατεψυγμένη 10 ευρώ/κιλό. Σε σύγκριση με πέρσι, η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στα λουκάνικα και στον κιμά, ενώ οι τιμές στο χοιρινό μένουν σταθερές.

Παρά τις ανατιμήσεις και τα περιορισμένα αποθέματα, οι επαγγελματίες επιχειρούν να κρατήσουν ψηλά την ποιότητα και να συγκρατήσουν τις τιμές στα πιο «δυνατά» προϊόντα, ώστε τα νοικοκυριά να μη σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος. Ωστόσο, τα αμνοερίφια πιέζονται από προβλήματα διαθεσιμότητας λόγω υποχρεωτικής πιστοποίησης για ευλογιά, κάτι που περιορίζει την προσφορά και ανεβάζει το κόστος για τον καταναλωτή.

Κίνηση αλλά χαμηλοί τζίροι στο ιστορικό Καπάνι της Θεσσαλονίκης

Ζωηρή εικόνα υπάρχει, αλλά με τους καταναλωτές να παίρνουν μόνο τα απολύτως αναγκαία για τα εορταστικά τραπέζια, στην αγορά του ιστορικού Καπανιού. Η «ακριβή» περίοδος, με δώρα και καθημερινά έξοδα, περιορίζει αισθητά τις δαπάνες για κρέατα και λοιπά προϊόντα, όπως μεταφέρουν οι επαγγελματίες. Στα κρεοπωλεία, οι τιμές φέτος διαμορφώνονται ως εξής: γουρουνάκι γάλακτος 9 ευρώ/κιλό, ρολό κοτόπουλο 7,5 ευρώ, ρολό χοιρινό 6,99 ευρώ, ελασσωνίτικο χοιρινό 7,5 ευρώ/κιλό, κιμάς ανάμεικτος 9 ευρώ/κιλό, στήθος μοσχαρίσιο 9,5 ευρώ/κιλό, μπριζόλα μόσχου 12 ευρώ/κιλό, πανσέτα 5,8 ευρώ/κιλό, κότσι 4 ευρώ/κιλό, λουκάνικα 5,8-9,8 ευρώ/κιλό, αρνάκι-κατσικάκι 14,99 ευρώ/κιλό, γαλοπούλα νωπή 13 ευρώ/κιλό και κατεψυγμένη 10 ευρώ/κιλό.

Ικανοποιητική κίνηση και σταθερές τιμές στα αρτοποιεία

Με ικανοποιητική κίνηση και σταθερές τιμές προχωρά η εορταστική περίοδος για τα αρτοποιεία του νομού Θεσσαλονίκης. Παρ’ ότι το λειτουργικό κόστος πιέζει, οι επαγγελματίες κατάφεραν να κρατήσουν τις τιμές περίπου στα περσινά επίπεδα, ώστε οι καταναλωτές να προμηθεύονται τα παραδοσιακά προϊόντα των ημερών χωρίς έντονες επιβαρύνσεις.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Έλσα Κουκουμέρια, επικεφαλής του Σωματείου Αρτοποιών νομού Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας», υπογραμμίζει ότι η αγορά κινείται συγκρατημένα και ο κόσμος αγοράζει ανάλογα με το διαθέσιμο εισόδημά του.

Φέτος, σύμφωνα με την ίδια, στα περίπου 700 αρτοποιεία του νομού αναμένεται να παρασκευαστούν πάνω από 500.000 κιλά βασιλόπιτας, ένδειξη εμπιστοσύνης στους φούρνους της γειτονιάς.

Οι επαγγελματίες τονίζουν ότι η ποιότητα φαίνεται στο αποτέλεσμα: ο κουραμπιές να έχει γεύση κουραμπιέ, το μελομακάρονο γεύση μελομακάρονου και οι βασιλόπιτες να κρύβουν, πέρα από το τυχερό φλουρί, αγάπη και μεράκι.

Οι τιμές παραμένουν σταθερές, με μικρές διαφοροποιήσεις κυρίως στα εορταστικά είδη λόγω πιο ποιοτικών υλικών. Παρόμοια εικόνα καταγράφεται σε μελομακάρονα, κουραμπιέδες, τσουρέκια και βασιλόπιτες, με στόχο οι αρτοποιοί να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ζωντανές και να ενισχύσουν τη σχέση εμπιστοσύνης με τον καταναλωτή.

Ήπια κινητικότητα, συγκρατημένες αγορές στα γιορτινά γλυκά

Με ήπια κινητικότητα και πιο προσεκτικές επιλογές κυλά η εορταστική περίοδος στα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης, καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν μικρότερες ποσότητες. Ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκης, Αντώνης Βαγγέλης, εκφράζει την ελπίδα ότι η ζήτηση θα δυναμώσει τις επόμενες ημέρες και σημειώνει ότι η αύξηση των τιμών φέτος αγγίζει το 5% σε μελομακάρονα, κουραμπιέδες και βασιλόπιτες, ποσοστό μικρό σε σχέση με τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες και ενέργεια.

Ενδεικτικά, τα μελομακάρονα πωλούνται από 14 έως 17 ευρώ/κιλό (15-18 ευρώ τα σοκολατένια), οι κουραμπιέδες από 15 έως 20 ευρώ/κιλό και οι βασιλόπιτες από 14 έως 20 ευρώ/κιλό, ενώ οι ζαχαροπλάστες εκτιμούν ότι θα διαθέσουν πάνω από 200.000 κιλά βασιλόπιτας ενόψει Πρωτοχρονιάς. Φέτος οι καταναλωτές έχουν περισσότερες επιλογές και καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στην τιμή και στην ποιότητα.

Πιο οικονομικές λύσεις βρίσκει κανείς στα σούπερ μάρκετ, όπου τα μελομακάρονα κοστίζουν από 10 ευρώ/κιλό, οι κουραμπιέδες από 9 ευρώ/κιλό και οι βασιλόπιτες από 6 ευρώ/κιλό. Παρ’ όλα αυτά, οι ζαχαροπλάστες απαντούν στον ανταγωνισμό με έμφαση στην ποιότητα, τα φρέσκα υλικά και την παραδοσιακή παρασκευή.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της πόλης μιλά με τη φωνή του Γρηγόρη Αρναούτογλου και καλεί τους καταναλωτές να στηρίξουν τις τοπικές αγορές

Την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων ενόψει Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) υλοποιεί νέα ραδιοφωνική καμπάνια με τη συμμετοχή του δημοφιλούς παρουσιαστή Γρηγόρη Αρναούτογλου.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΕΕΘ, η καμπάνια καλεί τους Θεσσαλονικείς να στηρίξουν τους επαγγελματίες της γειτονιάς τους, υπενθυμίζοντας ότι πίσω από κάθε επιχείρηση υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που ζει και δημιουργεί στην πόλη.

«Κάθε φορά που κάνεις μια αγορά στην τοπική αγορά, είναι μια ανάσα για τον τόπο σου. Φέτος στις γιορτές διάλεξε τον επαγγελματία της περιοχής σου και δώσε ζωή στη γειτονιά σου», τονίζεται στο μήνυμα του επιμελητηρίου. Το ΕΕΘ, που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια συνεχούς παρουσίας, στοχεύει να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να ενισχύσει την τοπική οικονομία, κάνοντας τις γειτονιές πιο ζωντανές και πιο δυνατές.

Το ραδιοφωνικό σποτ

Διαβάστε ακόμη

Βίζα εργασίας στις ΗΠΑ: «Πράσινο φως» από ομοσπονδιακό δικαστή για το τέλος $100.000 – Εντονες αντιδράσεις

Αποταμιεύοντας για τη σύνταξη: Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα αρχίζουν από την Α’ δημοτικού

Έλεγχοι για ύποπτες τραπεζικές συναλλαγές και επενδυτικές δοσοληψίες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version