search icon

Ελλάδα

Lockdown: Τι αλλάζει στη ζωή μας από σήμερα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Και επισήμως η Ελλάδα μπαίνει καθεστώς καραντίνας - Ποια μαγαζιά θα παραμείνουν ανοιχτά - Ποιες μετακινήσεις επιτρέπονται - Πότε επιτρέπεται η μετακίνηση το βράδυ - Τι SMS πρέπει να στείλετε στο 13033, τα έντυπα που απαιτούνται, πως θα πάτε στην εργασία σας, αλλά και τα παιδιά στο σχολείο - Τι ισχύει για το Δημόσιο

Σε νέα φάση εισέρχεται η χώρα από σήμερα Σάββατο 7 Νοεμβρίου. Το lockdοwn θα μας «συντροφεύσει» για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, δηλαδή μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Με άλλα λόγια, η εστίαση κλείνει, όπως και το λιανεμπόριο, απαγορεύονται οι μετακινήσεις -μόνο υπό ορισμένους λόγους- ενώ οι έλεγχοι της αστυνομίας για διαπίστωση τήρησης ή μη των μέτρων αναμένεται να είναι «σαρωτικοί».

Στην ουσία, ζούμε ένα δεύτερο Μάρτιο. Τι αλλάζει όμως από το πρώτο lockdown; Αναλυτικά όλες οι οδηγίες.

Ποια μαγαζιά θα παραμείνουν ανοιχτά

Κατά την περίοδο του καθολικού lockdown επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα και του δευτερογενούς τομέα. Ειδικότερα, θα παραμείνουν ανοιχτά

Ποιες μετακινήσεις επιτρέπονται

Μετακινήσεις πολιτών για την εξυπηρέτηση αναγκών τους που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με άλλον τρόπο επιτρέπονται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:

Πότε επιτρέπεται η μετακίνηση το βράδυ

Το βράδυ, οι μετακινήσεις που δικαιολογούνται είναι αυστηρά για εργασία, έκτακτους λόγους υγείας, ατομική άθληση και κατοικίδιο. Ειδικά για άθληση ή βόλτα με το κατοικίδιο, δικαιολογείται μόνο κοντά στον τόπο κατοικίας. Και φυσικά από σήμερα είναι απαραίτητες έντυπες βεβαιώσεις ή SMS στο 13033.

Πότε επιτρέπεται η μετακίνηση από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας, με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς την αποστολή SMS.

SMS στο 13033

Nέες οδηγίες για τις μετακινήσεις, τα sms στο 13033, τη βεβαίωση εργοδότη, αλλιώς έντυπο μετακίνησης εργαζομένου αλλά και τη βεβαίωση από το forma.gov.gr κατά την περίοδο του lockdown για τον κορωνοϊό.

Σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.

Η «Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνηση Πολιτών» και οι αντίστοιχοι κωδικοί αφορούν στα εξής:

Το έντυπο που συμπληρώνετε για να πάτε στην εργασία σας

Οι πολίτες μπορούν να ανατρέξουν στον ιστότοπο forma.gov.gr, όπου είναι διαθέσιμες οι αναλυτικές οδηγίες για τις μετακινήσεις των εργαζομένων, όπως επίσης και τα απαραίτητα έντυπα.

Για μετάβαση προς και από την εργασία κατά τις εργάσιμες ώρες, η βεβαίωση κίνησης είναι πάγια (τύπου A) και παρέχεται, με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος, από τον εργοδότη ή, σε περίπτωση νομικού προσώπου από τον νόμιμο εκπρόσωπό του ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο.

Tο έντυπο που συμπληρώνετε για να πάτε τα παιδιά στο σχολείο

Mε SMS στο 1303, και τον κωδικό 4, θα μπορούν οι γονείς να πηγαίνουν ή να παίρνουν τα παιδιά τους από τα σχολεία, μαζί με σχετική βεβαίωση της διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή ή της μαθήτριας.

Πόσο θα πληρώσουν όσοι «σπάσουν« την καραντίνα – Διπλασιάζονται τα πρόστιμα, οι αλλαγές σε σχέση με τον Μάρτιο

Όσον αφορά τα πρόστιμα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι διπλασιάζονται τα πρόστιμα και ειδικότερα για παράβαση των μέτρων ή ψευδή δήλωση SMS, ή βεβαίωσης, το πρόστιμο πλέον ανέρχεται σε 300 ευρώ από 150 που ήταν κατά το προηγούμενο διάστημα.

Ο δε εργοδότης θα τιμωρείται με 500 ευρώ πρόστιμο για ψευδή δήλωση. Για παράβαση αναστολής λειτουργίας καταστήματος το πρόστιμο είναι 5.000 ευρώ, ενώ τα φυσικά πρόσωπα θα τιμωρούνται με πρόστιμο 3.000 ευρώ για την ίδια παράβαση.

Το βράδυ, οι μετακινήσεις που δικαιολογούνται είναι αυστηρά για εργασία, έκτακτους λόγους υγείας, ατομική άθληση και κατοικίδιο. Ειδικά για άθληση ή βόλτα με το κατοικίδιο, δικαιολογείται μόνο κοντά στον τόπο κατοικίας. Και φυσικά από αύριο είναι απαραίτητες έντυπες βεβαιώσεις ή SMS στο 13033.

Πώς θα λειτουργεί το Δημόσιο

Ανακοινώσεις έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος για το πώς θα λειτουργήσει ο δημόσιος τομέας την περίοδο του δεύτερου lockdown.

Ειδικότερα, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε:

1. Κάθε δημόσια υπηρεσία θα λειτουργεί με το αναγκαίο προσωπικό για την παροχή του έργο του. «Για τον σκοπό αυτό ευνοούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την τηλεργασία, διασφαλίζοντας σ κάθε περίπτωση τη λειτουργεία όλων υπηρεσιών».

2. Για τη φυσική παρουσία το ποσοστό εξαρτάται από τους διαθέσιμους υλικοτεχνικούς πόρους. Απαραίτητη η τήρηση τουλάχιστον 1,5 μέτρου και χρήση μάσκας.

3. Όσον αφορά το ωράριο εργασίας, ισχύουν τρία ωράρια προσέλευσης και αποχώρησης: 7-3, 8-4, 9-5. Δίνεται η δυνατότητα για παροχή εργασίας σε άλλες βάρδιες ανεξάρτητα με το ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας. Για τις μετακινήσεις ισχύει η χορήγηση της βεβαίωσης κίνησης μέσω της εφαρμογής του μητρώου ανθρώπινου δυναμικού.

4. «Στηρίζουμε την ελληνική οικογένεια με παιδιά στο σχολείο και συγκεκριμένα στο γυμνάσιο», τόνισε ο υπουργός και διευκρίνισε: «Ισχύουν για τους δημόσιους υπαλλήλους τα μέτρα για εναλλακτικές δυνατότητες όπως μειωμένο ωράριο ή παροχή εξ αποστάσεως εργασίας ή εργασία σε διαφορετικό χρόνο από το προβλεπόμενο ωράριο ή δυνατότητα χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού».

5. Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στη προστασία της ζωής και τη υγείας για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Για αυτούς προβλέπεται ειδική άδεια απουσίας και διευκολύνσεις σε γονείς που έχουν παιδιά από ευάλωτες ομάδες.

Διαβάστε επίσης: Τι ισχύει για το επίδομα των 800 ευρώ

Exit mobile version