Βαθιά ριζωμένη στην ανθρώπινη κοινωνία είναι η κατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο, επιστήμονες διερευνούν τις εξελικτικές ρίζες της συνήθειας αυτής, αναζητώντας τις στους προγόνους μας. Πράγματι, παλαιότερη μελέτη συνέδεσε την επιθυμία των ανθρώπων για αλκοόλ, καθώς και την ανάγκη για στιγμές χαλάρωσης και ευθυμίας με φίλους, στα πρωτεύοντα.
Αναλυτικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ τεκμηρίωσαν τη συχνή κατανάλωση αφρικανικού φρούτου που έχει υποστεί ζύμωση και επιβεβαιωμένα περιέχει αιθανόλη, από ομάδες χιμπατζήδων.
Τώρα, νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ (UC Berkeley), αποκαλύπτει για πρώτη φορά με ακρίβεια την ποσότητα αιθανόλης την οποία καταναλώνουν οι άγριοι χιμπατζήδες (Pan troglodytes) μέσα από ζυμωμένα φρούτα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, καταναλώνουν το ισοδύναμο περισσότερων από δύο ποτών την ημέρα και προκύπτει ότι όχι μόνο το αντέχουν, αλλά το αναζητούν επιβεβαιώνοντας τη θεωρία περί εξελικτικής χαρακτηριστικού μεταξύ ανθρώπων και πρωτευόντων.
Οι ερευνητές παρατήρησαν δύο ομάδες χιμπατζήδων στην Ακτή Ελεφαντοστού και στην Ουγκάντα και αναλύοντας τον πολτό ώριμων φρούτων 20 διαφορετικών ειδών διαπίστωσαν πως τα φρούτα που επιλέγουν περιέχουν κατά μέσο όρο 0,31% έως 0,32% αιθανόλης. Συνολικά, οι χιμπατζήδες καταναλώνουν 4,5 κιλά φρούτων την ημέρα, γεγονός που σημαίνει ότι προσλαμβάνουν περίπου 14 γραμμάρια αιθανόλης την ημέρα. Η ποσότητα αντιστοιχεί σε περίπου 1,4 αλκοολούχα ποτά που αν προσαρμοστεί στο βάρος των ζώων ισοδυναμεί με 2,6 ποτά την ημέρα από έναν άνθρωπο.
«Οι χιμπατζήδες τρώνε ώριμα φρούτα που αντιστοιχούν στο 5 έως 10% του σωματικού τους βάρους την ημέρα , επομένως ακόμη και χαμηλές συγκεντρώσεις αποδίδουν υψηλό ημερήσιο σύνολο – μια σημαντική δόση αλκοόλ», ανέφερε ο Ρόμπερτ Ντάντλεϊ, επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Ολιστικής Βιολογίας στο UC Berkeley και συγγραφέας του βιβλίου «Ο μεθυσμένος πίθηκος: Γιατί πίνουμε και κάνουμε κατάχρηση αλκοόλ» στο οποίο ανέπτυξε τη θεωρία πως η επιθυμία του ανθρώπου για αλκοόλ είχε κληροδοτηθεί από τα πρωτεύοντα.
Από την πλευρά του, ο Αλεξέι Μάρο από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ που παρατήρησε τις ομάδες χιμπατζήδων, σχολίασε πως και στις δύο περιοχές «αρσενικοί και θηλυκοί καταναλώνουν περίπου 14 γραμμάρια καθαρής αιθανόλης την ημέρα στη διατροφή τους, η οποία ισοδυναμεί με ένα τυπικό αμερικανικό ποτό. Όταν προσαρμόζουμε τη σωματική μάζα, επειδή οι χιμπατζήδες ζυγίζουν περίπου 40 κιλά σε σύγκριση με έναν τυπικό άνθρωπο που ζυγίζει 70 κιλά, το ποσό φτάνει σχεδόν τα δύο ποτά».
Όπως αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Science Advances, εικάζεται πως τα ζώα αναζητούν την αιθανόλη καθώς η μυρωδιά της μπορεί να τα βοηθά να βρίσκουν τροφή με υψηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και επομένως να έχουν περισσότερη ενέργεια. Επιπλέον, το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αίσθηση ευχαρίστησης, όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους που νιώθουν πιο χαλαροί και εύθυμοι αν πιουν ένα ή δύο ποτά. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η κατανάλωση φρούτων στο πλαίσιο της ομάδας να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στους κοινωνικούς δεσμούς τους.
Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η κατανάλωση φρούτων γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας χωρίς εμφανείς ενδείξεις μέθης, καθώς για να φτάσουν σε αυτό το σημείο οι χιμπατζήδες θα πρέπει να φάνε τεράστια ποσότητα φρούτων.
«Οι χιμπατζήδες καταναλώνουν παρόμοια ποσότητα αλκοόλ με αυτήν που θα καταναλώναμε εμείς αν τρώγαμε καθημερινά τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση», συμπλήρωσε ο Μάρο και απέδωσε την ανθρώπινη τάση για αλκοόλ «στη διατροφική κληρονομιά του κοινού μας προγόνου με τους χιμπατζήδες».
Διαβάστε ακόμη
ΔΕΗ: Αμετάβλητα τα τιμολόγια ρεύματος τον Οκτώβριο – Απορροφά την αύξηση στην τιμή χονδρικής
Φαινόμενο Johatsu: Πού πάνε οι άνθρωποι όταν εξαφανίζονται;
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
