search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

ΑΠΕ: Τίναξε την μπάνκα ο Μυτιληναίος στον διαγωνισμό Φ/Β της ΡΑΕ

Ιστορικό ρεκόρ, κατέρρευσαν οι τιμές στα 33 ευρώ /MW

Tην ωρίμανση της αγοράς των ΑΠΕ, αργά αλλά σταθερά επιβεβαιώνει το ύψος της τιμής που «κλείδωσε» ο  διαγωνισμός της ΡΑΕ στα 32,97 ευρώ/MW.

Πρόκειται για ιστορικό ρεκόρ, με τάση για ισχυρή πίεση των τιμών προς τα κάτω αφού και τα υπόλοιπα έργα ΑΠΕ εξασφάλισαν εξίσου ανταγωνιστικές τιμές στην περιοχή των 40 ευρώ/MW. Αξιοσημείωτο είναι ότι η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί στα 53,86 ευρώ/MWh. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον διαγωνισμό συμμετείχε ενεργά, εξασφαλίζοντας πάνω από το 50% της δημοπρατούμενης ισχύος η Μυτιληναίος, μέσω του Εγνατία Group.

Η σημερινή εξέλιξη του διαγωνισμού δίνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα της αγοράς αν υπολογίσουμε ότι πριν από περίπου δέκα μήνες, σε αντίστοιχο διαγωνισμό της ΡΑΕ, η μεσοσταθμική ταρίφα για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς είχε διαμορφωθεί λίγο κάτω από τα επίπεδα των 50 ευρώ/ MW και για τα αιολικά κοντά στα 55,67 ευρώ/MW.

Πάντως στην σημερινή δημοπρασία, στην οποία συμμετείχαν 126 έργα συνολικής ισχύος 1.090 ΜW, έναντι δημοπρατούμενης ισχύς 350 MW, οι αιολικοί σταθμοί απουσίασαν με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός να γίνει μια σκληρή παρτίδα στην οποία κυριάρχησαν τα έργα ηλιακής ενέργειας.

Μέχρι σήμερα την χαμηλότερη τιμή στους διαγωνισμούς με 49 ευρώ /MW είχε πετύχει η ΔΕΗΑΝ με το έργο των 200 MW στην Δ. Μακεδονία.

Exit mobile version