search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

ΔΕΣΦΑ: Aποχωρούν οι Ολλανδοί από την κοινοπραξία των ισχυρών μετόχων του ΤΑP

Σήμερα οι δεσμευτικές προσφορές για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας

Της Μαριάννας Τζάννε

Από την κούρσα διαδοχής για την απόκτηση του 66% του ΔΕΣΦΑ φέρονται έτοιμοι να αποχωρήσουν οι Ολλανδοί της Gasunie, κάνοντας την έκπληξη πριν την τελική ευθεία του διαγωνισμού που ξεκινά από σήμερα με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του newmoney.gr, η απόφαση έχει ληφθεί από την Ολλανδική κυβέρνηση και συνδέεται με την αλλαγή στρατηγικής της εταιρείας, η οποία ελέγχεται κατά 100% από το Ολλανδικό δημόσιο μετά την πώληση της συμμετοχής τους στην εταιρεία της Shell και της Exxon Mobil.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι οι λόγοι της απόσυρσης δεν συνδέονται με την άσκηση πιέσεων από την πλευρά των τριών ισχυρών ευρωπαϊκών διαχειριστών αερίου που έχουν κοινά συμφέροντα λόγω του TAP και τονίζουν ότι η Gasunie δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα «ζεστή» με την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία είχε εμφανιστεί στο προσκήνιο για την απόκτηση του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, μετά το ναυάγιο με την Socar αλλά χωρίς αποτέλεσμα αφού η κυβέρνηση επιθυμούσε νέα διαγωνιστική διαδικασία.

Με την αποχώρηση των Ολλανδών, οι διεκδικητές του ΔΕΣΦΑ είναι πλέον ξεκάθαρα από την μια, οι μέτοχοι του TAP (η Ιταλική Snam, η βελγική Fluxys και η Ισπανική Enagas), από την άλλη, ο συνασπισμός της επίσης Ισπανικής Reganosa, στην οποία πολύ πρόσφατα προστέθηκε η ρουμανική Transgaz, με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Είναι κοινό μυστικό ότι η ενδυνάμωση της δεύτερης κοινοπραξίας ήταν ένα ισχυρό κίνητρο για να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και να επιτευχθεί ένα ικανοποιητικό τίμημα που όπως έχει επαναλάβει ουκ ολίγες φορές, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης επιδίωξη είναι να κινηθεί πάνω από τα επίπεδα των 400 εκ. ευρώ που ήταν η προσφορά των Αζέρων κατά την προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία. Πληροφορίες που το τελευταίο διάστημα έκαναν τον κύκλο της αγοράς μιλούσαν για τίμημα που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κυβέρνησης αλλά και στα θεμελιώδη μεγέθη του ΔΕΣΦΑ.

Εσχάτως υπάρχουν σενάρια για ικανοποιητικό τίμημα. Η πανίσχυρη κοινοπραξία εμφανίζεται να έχει θορυβηθεί με την παρουσία στο δεύτερο σχήμα της EBRD και μένει να φανεί τις επόμενες ώρες (ή μέρες) εάν αυτό θα επιβεβαιωθεί, ανεβάζοντας το τίμημα ή θα οδηγήσει το ΤΑΙΠΕΔ να ζητήσει βελτίωση της προσφοράς. Ένα από τα κυριότερα αγκάθια για την επίτευξη μεγαλύτερου τιμήματος είναι τα τέλη δικτύου καθώς οι υποψήφιοι επενδυτές επιθυμούν ένα σταθερό πλαίσιο.

Στόχος τους είναι να αποφύγουν τις δυσάρεστες εκπλήξεις που αντιμετώπισε η Socar με την νομοθετική παρέμβαση προ διετίας, του κ. Πάνου Σκουρλέτη σχετικά με την μεθοδολογία τιμολόγησης των υπηρεσιών του ΔΕΣΦΑ. Εάν οι πωλητές έχουν αποδεχτεί το αίτημα, εκτιμάται ότι το τίμημα μπορεί να ανέβει.

Χθες πάντως ερωτηθείς ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κ. Σωτήρης Νίκας για την έκβαση του διαγωνισμού αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Από το βήμα του συνεδρίου “Athens Energy Forum”, περιορίστηκε να δηλώσει ότι αναμένει θετικό αποτέλεσμα. “Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν τα αποτελέσματα και οι συνέργειες στην περιοχή”. Νωρίτερα, η επικεφαλής του TAP στην Ελλάδα κ. Κατερίνα Παπαλεξανδρή είχε αναφερθεί στις συζητήσεις με το ΔΕΣΦΑ για το συμβόλαιο συντήρησης του αγωγού και εκτίμησε ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο εξάμηνο.

Exit mobile version