Ήταν ένα τολμηρό πείραμα που ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Τότε ο νεαρός επιχειρηματίας Michael Raschemann, κάτοικος του χωριού Feldheim πρότεινε να τοποθετηθούν τέσσερις ανεμογεννήτριες σε χωράφια του τοπικού αγροτικού συνεταιρισμού. Το Feldheim είναι ένα χωριό 130 κατοίκων στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, στη βόρεια Γερμανία.
Παρά τις πρώτες επιφυλάξεις, η πρότασή του έγινε δεκτή, οι ανεμογεννήτριες τοποθετήθηκαν, είχαν θετικά αποτελέσματα και σταδιακά αυξάνονταν. Τώρα είναι συνολικά 55.
Βλέποντας την επιτυχία του αιολικού πάρκου, ο αγροτικός συνεταιρισμός αποφάσισε να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές του.
Τα μέλη του συνεταιρισμού, έχοντας να αντιμετωπίσουν την πτώση των τιμών των αγροτικών προϊόντων και την αύξηση του ενεργειακού κόστους, αποφάσισαν να κατασκευάσουν μια μονάδα βιοαερίου. Αυτή η εγκατάσταση μετατρέπει αραβόσιτο και δημητριακά – συν ένα μείγμα κοπριάς χοίρων και αγελάδων – σε μεθάνιο, το οποίο θερμαίνει τα σπίτια, τις επιχειρήσεις και τα καταστήματα του Feldheim.
Μια σύγχρονη μονάδα θέρμανσης που λειτουργεί με θρυμματισμένο ξύλο είναι διαθέσιμη για τις πρόσθετες ανάγκες θερμικής ενέργειας τις ιδιαίτερα κρύες ημέρες του γερμανικού βορρά.
Το 2008, την ίδια χρονιά που τέθηκε σε λειτουργία η μονάδα βιοαερίου, το Feldheim προχώρησε στην εγκατάσταση ενός πάρκου με φωτοβολταϊκά. Τα πάνελ τοποθετήθηκαν σε ένα εγκαταλειμμένο στρατιωτικό κέντρο, που τώρα παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτεί πάνω από 600 νοικοκυριά.
Ακολούθησε η εγκατάσταση μπαταριών για την αποθήκευση ενέργειας, ενώ μια μονάδα παραγωγής υδρογόνου βρίσκεται τώρα υπό κατασκευή.
Σήμερα, το ενεργειακό μείγμα του Feldheim περιλαμβάνει:
- 55 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 122,6 MW
- 9844 φωτοβολταϊκά πάνελ συνολικής ισχύος 2.748 MW
- μονάδα βιοαερίου με συνολική ισχύ 526 kW
- μονάδα θέρμανσης με καύση πελετ ξύλου
(πηγή: Neue-Energien-Forum Feldheim).
Όλα αυτά τα μέσα παράγουν αρκετή ενέργεια, όχι μόνο για να καλύπτονται οι ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων του χωριού, αλλά για να γίνονται πωλήσεις στο εθνικό δίκτυο. Το 99% της παραγωγής πωλείται στην αγορά ενέργειας.
Η ρήξη με τον προμηθευτή
Το Feldheim πρωτοστάτησε στην εγκατάσταση ΑΠΕ που του εξασφαλίζουν ενεργειακή αυτονομία, ωστόσο ανάλογα παραδείγματα – έστω και μεταγενέστερα- υπάρχουν και αλλού στην Ευρώπη (και στη «δική μας» Τήλο).
Αυτό που κάνει το Feldheim μοναδικό είναι ότι εξασφάλισε την αυτονομία του όχι μόνο στο επίπεδο της παραγωγής, αλλά και στο επίπεδο της διανομής.
Πίσω στο 1990, ο τότε πάροχος της περιοχής E.ON SE , αρνήθηκε να εντάξει τις ΑΠΕ του χωριού στο σύστημά του.
Το Feldheim απάντησε δημιουργώντας το δικό του παράλληλο δίκτυο ηλεκτροδότησης και τηλεθέρμανσης. Το έργο στοίχισε περίπου 2,2 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που συγκεντρώθηκαν από ευρωπαϊκά κονδύλια, δάνεια, κεφάλαια της τοπικής ενεργειακής εταιρείας Energiequelle, αλλά και μία εφάπαξ συνεισφορά από τους ίδιους τους κατοίκους του χωριού.
Κάθε κάτοικος έδωσε περίπου 3.000 ευρώ από τις προσωπικές του οικονομίες.
Το τοπικό δίκτυο ηλεκτροδότησης και τηλεθέρμανσης τέθηκε σε λειτουργία το 2010.
Είναι η χρονιά που οι κάτοικοι του Feldheim θεωρούν ότι κατέκτησαν πλήρη ενεργειακή αυτονομία, με τις τιμές να πέφτουν κατά 30%. Όλο οι μόνιμοι κάτοικοι του Feldheim είναι συνδεδεμένοι με το τοπικό δίκτυο.
«Οι κάτοικοι μπορούν όλοι να κοιμούνται ήσυχα τη νύχτα. Δεν έχουν καμία ανησυχία γιατί οι τιμές δεν πρόκειται να αλλάξουν, σίγουρα όχι στο άμεσο μέλλον» έχει δηλώσει η Kathleen Thompson, που μετέχει στο Neue-Energien-Forum Feldheim, τον φορέα που διαχειρίζεται τα ενεργειακά έργα του Feldheim.
Παράδειγμα τοπικής ενεργειακής κοινότητας
Σε αντίθεση με άλλες περιοχές της Γερμανίας, ακόμα και γειτονικές του Feldheim, όπου οι ανεμογεννήτριες έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, στο χωριό του Feldheim αποτελούν λόγο υπερηφάνειας.
Επίσης, αντίθετα με ότι συμβαίνει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων (όχι μόνο στη Γερμανία, αλλά σε όλη την Ευρώπη), τα συστήματα ΑΠΕ του Feldheim δεν ανήκουν σε κάποια μεγάλη εταιρεία, αλλά στην τοπική κοινότητα.
Όπως αναφέρουν αναλυτές, είναι ένα παράδειγμα για το πώς μπορούν να αναπτυχθούν οι τοπικές ενεργειακές κοινότητες, ώστε από τη λειτουργία τους να επωφελείται πολλαπλώς η τοπική κοινωνία. Τα ενεργειακά έργα έχουν δημιουργήσει δεκάδες θέσεις εργασίας και η ανεργία στην περιοχή είναι σχεδόν μηδενική.
Επίσης έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού. Το Feldheim αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες, που μετέχουν σε ξεναγήσεις όπου τους παρουσιάζεται το σύνολο των ενεργειακών έργων της περιοχής.
Διαβάστε ακόμη:
Το μεγάλο κόλπο της Κίνας με το φυσικό αέριο – Ο ρόλος της Μόσχας (πίνακες + χάρτες)
Promot-Λαϊνόπουλος: Ξανά στον «αστερισμό» των πλειστηριασμών