search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Γιατί πετρέλαιο και φυσικό αέριο μπορεί να χάσουν το 95% της αξίας τους

Πώς και πόσο απειλούνται κολοσσοί όπως Shell, BP και Exxon Μοbil από τις περιβαλλοντικές δράσεις των εθνικών κυβερνήσεων

Της Χριστίνας Ρωμηού

Οι εταιρείες του κλάδου πετρελαίου και φυσικού αερίου, και μεταξύ αυτών όμιλοι – κολοσσοί, όπως Shell, BP και Exxon, ενδέχεται να απολέσουν έως και το 95% της αξίας τους έως το 2050, αν οι κυβερνήσεις αναλάβουν δράση για να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με νέα ανάλυση.

Η ανάλυση της εταιρείας συμβούλων επενδύσεων Mercer, αποτελεί μια από τις πρώτες αναλυτικές απόπειρες να παρουσιαστούν στα χαρτοφυλάκιο των επενδυτών, οι συνέπειες ανά κλάδο της κλιματικής αλλαγής και η πιθανή επίδραση των κανονισμών που τίθενται σε ισχύ για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Σύμφωνα με το fnlondon.com, η ανάλυση συμπεραίνει ότι οι προσπάθειες να διατηρηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 2°C θα έχει κόστος για τις αποδόσεις των μετοχών τα επόμενα χρόνια.

Συνολικά, οι προσπάθειες περιορισμού της κλιματικής αλλαγής θα κοστίσει στους επενδυτές μετοχών στις αναπτυγμένες αγορές περί το 0,2% ετησίως για τα επόμενα τριάντα χρόνια, γεγονός που μεταφράζεται σε χαμένες αποδόσεις ύψους 5,6% μέχρι το 2050.

Οι μετοχές δεν είναι το μοναδικό πράγμα που τοποθετούν χρήματα οι επενδυτές. Η Mercer εξέτασε και τις συνέπειες για την ιδιοκτησία, τα ομόλογα και τις υποδομές – συνολικά οι προσπάθειες για να καμφθεί η κλιματική αλλαγή αναμένεται να ωφελήσει τους επενδυτές από 0,1% έως 0,3% ανά έτος. Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη τότε θα πληγούν οι αποδόσεις συνολικά.

Εντός αυτού του εύρους τα κόστη και τα πλεονεκτήματα ποικίλουν σημαντικά. Η Mercer εκτιμά ότι στο σενάριο που οι κυβερνήσεις λάβουν επιθετικά μέτρα, η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο μέχρι το 250 θα έχει μειωθεί κατά 1/3, ενώ η προσφορά του λιγότερο μολυσματικού φυσικού αερίου θα ανέβει κατά 20%.

Η χρήση άνθρακα θα μειωθεί δραστικά και τα ηλεκτρικά οχήματα θα αντιστοιχούν στο 1/2 των πωλήσεων νέων οχημάτων.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι μετοχές πετρελαίου και φ/α θα χάσουν το 42% της αγοραίας αξίας τους έως το 2030 και το 95$ μέχρι το 2050.

Στον θετικό αντίποδα, οι επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια, όπως αιολική και ηλιακή, θα αυξηθούν κατά 178%.

Αν όμως οι κυβερνήσεις δεν μπορέσουν να αναλάβουν δράση, και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, οδηγώντας σε υπερθέρμανση του πλανήτη κατά 4°C μέχρι το 2050, δεν θα υπάρξουν νικητές, προβλέπει τέλος η Mercer.

Exit mobile version