search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει περισσότερο αυτάρκης – αξιοποιώντας τα απορρίμματά της (pics)

Μεγάλες δυνατότητες εξοικονόμησης πόρων και ανάπτυξης αν λειτουργήσει η κυκλική οικονομία σε τρόφιμα και εστίαση - Ο Αντώνης Μαυρόπουλος, διεθνής εμπειρογνώμονας, εξηγεί πώς μπορεί να λειτουργήσει

«Είμαστε μία χώρα όπου τα τελευταία 15 χρόνια η μία κρίση διαδέχεται την άλλη. Όλες αυτές οι κρίσεις (η οικονομική, της πανδημίας, η ενεργειακή και η πιθανότητα της επισιτιστικής) δείχνουν ένα πράγμα: η χώρα πρέπει να επενδύσει σε όσα μπορεί να παράξει με τις δικές της δυνάμεις, με τα δικά της υλικά, με τους δικούς της ανθρώπους».

Ακούγονται ως λόγια εσωστρέφειας, προέρχονται όμως από έναν από τους πιο εξωστρεφείς επιστήμονες της Ελλάδας: ο Αντώνης Μαυρόπουλος έχει δουλέψει σε 35 χώρες, διατέλεσε πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Στερεών Αποβλήτων (International Solid Waste Association) και συνεργάζεται με δεκάδες φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού. Σύμβουλος έργων κυκλικής οικονομίας επιμένει ότι αυτά τα έργα μπορούν να στηρίξουν την εθνική οικονομία:

«Η χώρα πρέπει να μεγαλώσει την αυτάρκεια και την ανθεκτικότητά της. Δουλεύοντας με απορρίμματα όπως αυτά που προτείνουμε εμείς, που ήδη παράγονται και πηγαίνουν χαμένα, έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Για αυτό ζητάμε από την επιχειρηματική κοινότητα, τους δημόσιους φορείς να επενδύσουν σε τέτοιες δουλειές. Και τώρα υπάρχουν και διαθέσιμα κονδύλια, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ».

Διακοσμητικά αντικείμενα φτιαγμένα από υπολείμματα καφέ μανιταριών και καρύδας

Στην Ελλάδα παράγονται πάνω από 1,7 εκατομμύρια τόνοι τροφικών αποβλήτων κάθε χρόνο (με βάση στοιχεία του 2018). Περίπου το ένα εκατομμύριο παράγεται από τα νοικοκυριά και σχεδόν 400.000 προέρχονται από εμπορικές επιχειρήσεις και υπηρεσίες (π.χ. λιανικό εμπόριο τροφίμων, ξενοδοχεία, χονδρική πώληση τροφίμων, εκπαιδευτικά ιδρύματα, νοσοκομεία, εστιατόρια κ.λπ.). Όλα αυτά μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα:

Αντικείμενα κατασκευασμένα από πλαστικό του μπαρ Paradiso

Κάποια από αυτά τα πρότζεκτ θα έρθουν στην Ελλάδα με τη δημιουργία παραρτήματος του Ινστιτούτου PLAT της Βαρκελώνης.

Το εργαστήριο του ινστιτούτου Plat στη Βαρκελώνη

«Ο τομέας θα μπορούσε να είναι από τους πιο εξαγωγικούς τομείς της οικονομίας» υποστηρίζει ο Α. Μαυρόπουλος. «Έχουμε εταιρείες με μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή και διαχείριση μονάδων διαχείρισης αποβλήτων. Πραγματοποιούν ήδη επιτυχημένα έργα στο εξωτερικό και με μία εθνική πολιτική υποστήριξης θα μπορούσαν να κάνουν ακόμα μεγαλύτερα.»

Τσόφλια καφέ που μπορούν να αξιοποιηθούν

Στην κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε να συμβάλλει το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στον κλάδο, στελέχη που κυρίως εργάζονται στο εξωτερικό.

«Χρειάζεται ένα δίκτυο που θα φέρει όλους αυτούς τους ανθρώπους κοντά και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε μέσω της πλατφόρμας του D-Waste» μας είπε.

 

Exit mobile version