search icon

Newmoney Green

Η θερμοκρασία του 2025 θα σπάσει ρεκόρ: Δεύτερη ή τρίτη πιο θερμή χρονιά στην Ιστορία

Ο ΠΟΜ προειδοποιεί ότι το 2025 συγκαταλέγεται στις πιο θερμές χρονιές, με εκπομπές ρεκόρ και άνοδο θαλάσσιων επιπέδων, αλλά θεωρεί ακόμη εφικτό τον στόχο του Παρισιού με άμεση δράση

Romy Arroyo Fernandez / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Η παγκόσμια θερμοκρασία συνεχίζει να ανεβαίνει σε ανησυχητικά επίπεδα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (ΠΟΜ), το 2025 παραμένει στην «ανησυχητική σειρά» των ετών με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, επιβεβαιώνοντας την κλιματική κρίση που βαθαίνει. Ωστόσο, ο οργανισμός εκτιμά ότι η εκπλήρωση των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού παραμένει «εφικτή», εφόσον υπάρξει άμεση πολιτική δράση.

Στην ετήσια έκθεσή του, ο ΠΟΜ προβλέπει ότι το 2025 θα είναι η δεύτερη ή τρίτη πιο θερμή χρονιά που έχει καταγραφεί, ενώ οι έντεκα τελευταίες χρονιές (2015–2025) είναι συνολικά οι θερμότερες από τότε που τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία. Η μέση θερμοκρασία της Γης από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο 2025 ήταν 1,42°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ελαφρώς χαμηλότερη από το ρεκόρ του 2024 (1,55°C).

Οι συνθήκες Ελ Νίνιο που ενίσχυσαν την υπερθέρμανση το 2023–2024 έχουν εξασθενήσει, ωστόσο οι συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου και η θερμότητα των ωκεανών παραμένουν σε ιστορικά υψηλά. Το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (PNUE) επιβεβαίωσε ότι οι παγκόσμιες εκπομπές αυξήθηκαν κατά 2,3% το 2024, φτάνοντας τους 57,7 δισ. τόνους CO₂, λόγω της ισχυρής ανάπτυξης στην Κίνα, Ινδία, Ρωσία και Ινδονησία.

Καθώς οι ηγέτες κρατών συνεδριάζουν στη Βραζιλία ενόψει της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP30), ο ΠΟΜ υπενθυμίζει ότι ο στόχος του Παρισιού —να διατηρηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας κάτω από τους 2°C και ιδανικά στα 1,5°C— απαιτεί επείγουσα και συντονισμένη δράση. «Η διατήρηση του ορίου του 1,5°C είναι ακόμα εφικτή, αλλά μόνο με δραστική μείωση των εκπομπών», τόνισε η γενική γραμματέας Σελέστ Σάουλο, υπογραμμίζοντας ότι η πορεία «πρέπει να καθοδηγείται από την επιστήμη και να μετριέται από πράξεις, όχι υποσχέσεις».

Ο ΠΟΜ σημειώνει και θετικές εξελίξεις: ο αριθμός των χωρών που εφαρμόζουν συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης πολλαπλών κινδύνων (MHEWS) αυξήθηκε από 56 σε 119 μέσα σε έναν χρόνο, βελτιώνοντας την ανθεκτικότητα απέναντι σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Παρ’ όλα αυτά, το 40% των κρατών εξακολουθεί να μην διαθέτει τέτοια δίκτυα, κάτι που ο οργανισμός χαρακτηρίζει «επείγουσα προτεραιότητα».

Η έκθεση προειδοποιεί επίσης για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και την επιτάχυνση της τήξης των πάγων, ενώ καταγράφει ότι η Αρκτική παρουσίασε τη χαμηλότερη έκταση θαλάσσιου πάγου στην ιστορία και η Ανταρκτική παρέμεινε πολύ κάτω από τον μέσο όρο όλο το έτος.

Ο επικεφαλής των υπηρεσιών κλίματος του ΠΟΜ, Κρις Χιούιτ, προειδοποιεί πως «το πότε και για πόσο η υπερθέρμανση θα υπερβεί το 1,5°C θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που λαμβάνονται τώρα». Η έκθεση κλείνει με σαφές μήνυμα: ο πλανήτης έχει ακόμη ελπίδα, αλλά ο χρόνος λιγοστεύει επικίνδυνα.

Διαβάστε ακόμη

Πλειστηριασμοί: Για ποιες «επώνυμες» περιπτώσεις κληρώνει αυτή την εβδομάδα (pics)

Ξεκινά σήμερα το myΘέρμανση με επιδότηση έως 1.200 ευρώ για τα νοικοκυριά

Εργασιακό burnout – Τι να κάνεις όταν δεν μπορείς απλώς να παραιτηθείς

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version