search icon

Newmoney Green

Εισπνέουμε 68.000 μικροπλαστικά καθημερινά στο σπίτι και το αυτοκίνητο

Οι συγκεντρώσεις σωματιδίων που διεισδύουν στους πνεύμονες είναι έως και 100 φορές περισσότερες από παλαιότερες εκτιμήσεις

Photo: Pixabay

Μπορεί το σπίτι μας να θεωρείται καταφύγιό μας, ωστόσο ενδέχεται να αποτελεί πηγή ρύπανσης, καθώς στους εσωτερικούς του χώρους απελευθερώνονται δεκάδες μικροσκοπικά σωματίδια που όταν εισχωρήσουν στους πνεύμονες ενδέχεται να συνδεθούν με ασθένειες.

Σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης, η οποία δημοσιεύθηκε στο PLOS One, μικροπλαστικά που απελευθερώνονται μεταξύ άλλων από τα χαλιά, τις κουρτίνες, το δάπεδο, είναι πιθανό να διεισδύσουν στον οργανισμό σε πολύ μεγαλύτερες συγκεντρώσεις από παλαιότερες εκτιμήσεις. Αντίστοιχο πρόβλημα προκύπτει και στο χώρο του αυτοκινήτου, όπου ο περιορισμένος αερισμός καθώς και η έντονη παρουσία πλαστικού οδηγεί στην εισπνοή μικροπλαστικών.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δείγματα αέρα από τα διαμερίσματά τους, καθώς και τα οχήματά τους σε ρεαλιστικές συνθήκες οδήγησης και με τη χρήση φασματοσκοπίας Raman υπολόγισαν τις συγκεντρώσεις μικροπλαστικών, ακόμα και εκείνων με διάμετρο από 1 έως 10 μικρόμετρα.

Διαπίστωσαν ότι η μέση συγκέντρωση ανιχνευμένων μικροπλαστικών στα δείγματα αέρα διαμερισμάτων ήταν 528 σωματίδια ανά κυβικό μέτρο και στα αυτοκίνητα 2.238 σωματίδια ανά κυβικό μέτρο, με το 94% εξ αυτών να είναι μικρότερα από 10 μικρόμετρα.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τα ευρήματά τους με παλαιότερα σχετικά δεδομένα και εκτίμησαν ότι οι ενήλικες εισπνέουν περίπου 3.200 μικροπλαστικά σωματίδια την ημέρα, διαμέτρου από 10 έως 300 μικρόμετρα, και 68.000 σωματίδια διαμέτρου 1 έως 10 μικρομέτρων την ημέρα. Κατέληξαν, δε, ότι τα σωματίδια είναι έως 100 φορές περισσότερα από παλαιότερες εκτιμήσεις για εκθέσεις μικρής διαμέτρου.

Βέβαια, δεν κατάφεραν να υπολογίζουν τα ακόμα μικρότερα σωματίδια, τα νανοπλαστικά, τα οποία είναι ακόμα πιο επικίνδυνα για την υγεία καθώς, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, μπορούν να εισχωρήσουν στα κύτταρα και τα όργανα και να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές, προβλήματα στον εγκέφαλο, καρδιακές παθήσεις, ακόμη και καρκίνο.

«Τα αυτοκίνητα είναι μικροί χώροι, με πολύ πλαστικό και περιορισμένο αερισμό, γεγονός που τα καθιστά ισχυρές πηγές μικροπλαστικής ρύπανσης. Τα παράθυρα, τα ταμπλό, τα τιμόνια, οι ταπετσαρίες, όλα αποτελούν πιθανές πηγές αυτών των σωματιδίων», αναφέρουν οι ερευνητές.

Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι «πάνω από το 90% των μικροπλαστικών σωματιδίων στον εσωτερικό αέρα, τόσο στα σπίτια όσο και στα αυτοκίνητα, ήταν μικρότερα από 10 µm», αρκετά μικρά για να καταλήξουν βαθιά στους πνεύμονες.

Επισημαίνουν, δε, ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εστίασε στα μικροπλαστικά στο περιβάλλον της καμπίνας του αυτοκινήτου και, συνολικά, ανιχνεύθηκαν «συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους έως και 100 φορές υψηλότερες από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, αποκαλύπτοντας τον εσωτερικό αέρα ως μια σημαντική και προηγουμένως υποτιμημένη οδό έκθεσης στην εισπνοή λεπτών σωματιδίων μικροπλαστικού».

Εξάλλου, συμπληρώνουν ότι «οπουδήποτε κι αν κοιτάξουμε, βρίσκουμε μικροπλαστικά, ακόμη και στον αέρα που αναπνέουμε μέσα στα σπίτια και τα αυτοκίνητά μας. Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι το πόσο μικρά είναι αυτά τα σωματίδια εντελώς αόρατα με γυμνό μάτι. Εισπνέουμε χιλιάδες από αυτά κάθε μέρα χωρίς καν να το συνειδητοποιούμε. Βαθιά μέσα στους πνεύμονές μας, τα μικροπλαστικά απελευθερώνουν τοξικά πρόσθετα που φτάνουν στο αίμα μας και προκαλούν πολλαπλές ασθένειες».

Τα ευρήματά τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι κίνδυνοι για την υγεία από την έκθεση σε μικροπλαστικά μπορεί να είναι σοβαρότεροι από ό,τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί και τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Διαβάστε ακόμη 

Η κόντρα ΗΠΑ-Ινδίας με το βλέμμα στη Μόσχα – Γιατί το ρωσικό πετρέλαιο βρίσκεται στο επίκεντρο

J.P. Morgan: Ελκυστική επενδυτική ευκαιρία η Ελλάδα – H Πειραιώς στο μικροσκόπιο των επενδυτών (πίνακας)

Apple: Νέα μέγα επένδυση $100 δισ. για παραγωγή στις ΗΠΑ – Η ανακοίνωση θα γίνει από τον Τραμπ 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version