Εκατομμύρια μικρά σωματίδια, τα γνωστά πλέον νανοπλαστικά και μικροπλαστικά, υπολογίζεται ότι καταναλώνονται από τον άνθρωπο μέσα από την τροφή, το νερό, τον αέρα, αλλά και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή και αποθήκευση γευμάτων.
Τώρα, νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ επιβεβαιώνει αυτό που οι περισσότεροι επιστήμονες φοβούνταν, ότι τα νανοπλαστικά εισχωρούν στις ρίζες των λαχανικών, τα οποία καταλήγουν στο πιάτο μας.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ραδίκια για να παρατηρήσουν το «ταξίδι» των νανοπλαστικών από τις ρίζες, στα υπόλοιπα βρώσιμα μέρη του. Αναλυτικότερα, οι ρίζες τους σε υδροπονικό σύστημα καλλιέργειας, τοποθετήθηκαν σε διάλυμα νανοσωματιδίων πολυστυρενίου με ραδιενεργό άνθρακα. Σε διάστημα μόλις πέντε ημερών, διαπιστώθηκε ότι περίπου το 5 % των νανοπλαστικών, δηλαδή εκατομμύρια σωματίδια, είχαν «παγιδευτεί» στις ρίζες τους, ενώ το 10% είχε συγκεντρωθεί στα φύλλα.
Αυτό σημαίνει ότι ένα σημαντικό μέρος των νανοπλαστικών πέρασε από τις ρίζες, παρότι λειτουργούν σαν φίλτρο εμποδίζοντας ανεπιθύμητα μόρια να διεισδύσουν στο εσωτερικού του φυτού.
Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που τεκμηριώνει ότι τα νανοπλαστικά μπορούν να παρακάμψουν αυτό το φράγμα και να προσεγγίσουν τους ιστούς του λαχανικού, φτάνοντας σε σημεία που καταναλώνονται από τον άνθρωπο.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι πιθανό το φαινόμενο να μην περιορίζεται στα ραδίκια, αλλά και άλλα λαχανικά ενδέχεται να απορροφούν νανοπλαστικά με ανάλογο τρόπο.
«Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη δείχνει ότι τα νανοπλαστικά σωματίδια θα μπορούσαν να “σπάσουν” αυτό το φράγμα, με την πιθανότητα να συσσωρευτούν μέσα στα φυτά και να μεταφερθούν σε οτιδήποτε τα καταναλώνει. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι είναι μοναδικό φαινόμενο για αυτό το λαχανικό, με την πιθανότητα τα νανοπλαστικά να απορροφώνται από διάφορα είδη προϊόντων που καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο», σχολίασε ο Ναθάνιελ Κλαρκ, επικεφαλής της μελέτης.
Παρά το γεγονός ότι οι ερευνητές δε μελέτησαν τις πιθανές συνέπειες των νανοπλαστικών στον ανθρώπινο οργανισμό, η μελέτη θέτει κρίσιμα ερωτήματα: Ποιοι μηχανισμοί ρύθμισης υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα για να αντιμετωπιστεί η παρουσία νανοπλαστικών; Ποιες συγκεντρώσεις θεωρούνται «ασφαλείς»; Ποιοι τύποι νανοπλαστικών περνούν και συσσωρεύονται στα λαχανικά;
Ο καθηγητής στο τμήμα Βιολογικών και Θαλάσσιων Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Πλίμουθ, Ρίτσαρντ Τόμσον, τόνισε πως «τα ευρήματα δεν θα πρέπει να αποτελούν έκπληξη. Άλλωστε, σε προηγούμενη εργασία μας έχουμε βρει μικροπλαστική ρύπανση παντού όπου την έχουμε αναζητήσει». Ωστόσο, επισημαίνει, αυτή η μελέτη παρέχει σαφείς ενδείξεις ότι τα σωματίδια στο περιβάλλον μπορούν να συσσωρευτούν όχι μόνο στα θαλασσινά αλλά και στα λαχανικά.
Όπως αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύθηκε στο Environmental Research, αυτή η πιθανή έκθεση του ανθρώπου σε νανοπλαστικά μέσω της κατανάλωσης βρώσιμων φυτικών μερών, απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση και σε άλλες καλλιέργειες, αναδεικνύοντας την ανάγκη για επιπλέον μελέτη σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων ώστε να κατανοηθεί καλύτερα η κλίμακα του φαινομένου σε παγκόσμιο επίπεδο.
Διαβάστε ακόμη
Εντολή Νετανιάχου να «παγώσουν» οι επιχειρήσεις στη Γάζα – «Έτοιμοι για άμεση απελευθέρωση ομήρων»
Πρώτη κατοικία: Ξεκινά ο διαγωνισμός για τον φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
