search icon

Ενέργεια & Περιβάλλον

Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα δεν φοβούνται οι κάτοικοι ότι θα κρυώσουν τον χειμώνα

Η Γερμανία δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα εφοδιασμού με φυσικό αέριο τον προσεχή χειμώνα- Παρά τη διακοπή των ρωσικών προμηθειών, η κατάσταση είναι καλύτερη από πέρυσι

Οι Γερμανοί δεν φοβούνται άλλο το ενδεχόμενο ενός παγερού χειμώνα αν και πλέον χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο. Πέρυσι υπήρχαν σοβαρές ανησυχίες για ενεργειακές ελλείψεις, ενώ η Μόσχα τόνιζε πως χωρίς τη Gazprom η Γερμανία θα παγώσει. Παρ’ ότι η ρωσική κρατική εταιρεία έχει διακόψει εντελώς τις προμήθειες εδώ και έναν χρόνο, πλέον μόλις το 14% των ερωτηθέντων φοβάται μήπως προκύψουν προβλήματα εφοδιασμού τον ερχόμενο χειμώνα.

Η Γερμανία είναι προετοιμασμένη

Το 64% των Γερμανών εκτιμά πως, αν και θα υπάρχουν δυσκολίες στον εφοδιασμό, δεν θα προκύψουν σημαντικά προβλήματα, ενώ το 18% είναι πεπεισμένο ότι η Γερμανία δεν θα αντιμετωπίσει το παραμικρό πρόβλημα. Με άλλα λόγια, «τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες θεωρούν ότι η Γερμανία είναι προετοιμασμένη για τον επικείμενο χειμώνα», γράφει ο Ομοσπονδιακός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ενέργειας και Υδάτων (BDEW), ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα.

Η Γερμανία είναι προετοιμασμένη στον ενεργειακό τομέα Εικόνα: ExxonMobil

«Χάρη στη συνεργασία μεταξύ της ενεργειακής βιομηχανίας και των πολιτικών για τη διασφάλιση του εφοδιασμού κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, μπορούμε να είμαστε σχετικά αισιόδοξοι», λέει η Κέρστιν Αντρέε, πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου του BDEW. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων (BNetzA), Κλάους Μίλερ, συμφωνεί επίσης πως επί του παρόντος «η κατάσταση εφοδιασμού είναι πολύ καλύτερη από πέρυσι».

Όπως επισημαίνει ο Μίλερ, η πληρότητα των γερμανικών εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου έφτασε στο 100% στις 5 Νοεμβρίου, ενώ οι σταθερές εισαγωγές και η εξοικονόμηση ενέργειας συνέβαλαν επίσης σημαντικά στη βελτίωση της κατάστασης.

Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle

Exit mobile version