search icon

Επενδύσεις

Αυτά είναι τα 380 έργα που αλλάζουν τη Δυτική Μακεδονία (vids)

Oι τέσσερις άξονες του χρηματοδοτικού πλάνου των 4 δισ. για τη Δυτική Μακεδονία - Μητσοτάκης από Κοζάνη: Στις 14/2 οι ανακοινώσεις για τους συνταξιούχους που δεν πήραν αύξηση

Παρουσιάζοντας το αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Δυτική Μακεδονία του 2030, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 380 έργα, προϋπολογισμού 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του τη Δευτέρα (13/2) στην περιοχή αναφέρθηκε στα έργα που θα αλλάξουν την όψη της Δ.Μακεδονίας και θα δρομολογήσουν πολλές νέες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.

«Η Δυτική Μακεδονία είναι παράδειγμα δίκαιης μετάβασης μακριά από το λιγνίτη, προς ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, προς ένα πιο αισιόδοξο, πιο ελπιδοφόρο μέλλον», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του.

Ο σχεδιασμός για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε σειρά κατευθύνσεων, όπως η ενίσχυση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της τοπικής επιχειρηματικότητας, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και η επανακατάρτισή του, η επένδυση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η αλλαγή χρήσεων γης ώστε να αξιοποιηθούν μεγάλες εκτάσεις λιγνιτωρυχείων που σταδιακά αποδεσμεύονται και η έμφαση σε καθαρές μορφές ενέργειας και στην ενεργειακή αποδοτικότητα κτιρίων.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός είπε ότι η Δυτική Μακεδονία θα είναι πρωταγωνίστρια και στην επόμενη φάση της ενεργειακής μετάβασης.

Για το φυσικό αέριο που θα φτάσει στην περιοχή, υπενθύμισε ότι είναι μεταβατικό καύσιμο και πιο φθηνό από τον λιγνίτη (μόνο για κάποιους μήνες το φυσικό αέριο ήταν πιο ακριβό από το λιγνίτη, είπε) και τόνισε πως θα δώσει εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας σε ενέργεια σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με το χρηματοδοτικό πλάνο της κυβέρνησης, τα 380+ έργα των 4 δισ. κατανέμονται στις εξής κατηγορίες:

Α. Σύγχρονα Δίκτυα & Υποδομές

Β. Αγροτική Παραγωγή & Πράσινη Μετάβαση

Γ. ΔΑΜ – Επένδυση & Αξία στην Περιοχή

Δ. Δίπλα σε κάθε Πολίτη & Ποιότητα Ζωής

Ο πρώτος άξονας για τα σύγχρονα δίκτυα και τις υποδομές αφορά 107 έργα ύψους 943,2 εκατ.

Ειδικότερα τα οδικά έργα είναι τα εξής:

Tα σιδηροδρομικά έργα

Ο δεύτερος άξονας αφορά την αγροτική παραγωγή και την πράσινη μετάβαση με 74 έργα ύψους 740,5 εκατ.

Ειδικότερα για την ενέργεια είναι τα εξής: 

Αρδευτικά έργα

Ο τρίτος άξονας για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, επένδυση και αξία στην περιοχή περιλαμβάνει 63 έργα  ύψους 970,5 εκατ.

Πιο συγκεκριμένα, παρακάτω παρουσιάζονται μερικά εξ αυτών:

Ο τέταρτος άξονας αφορά 144 έργα «δίπλα σε κάθε πολίτη» ύψους 635,7 εκατ.

Μερικά έργα από τα 144 είναι τα εξής:

Για την παιδεία (148 εκατ.)

Για την υγεία: 95 εκατ. 

Αναβάθμιση και επέκταση των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων:

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ το αναπτυξιακό πλάνο της κυβέρνησης για τη Δυτική Μακεδονία

Διαβάστε ακόμα

Ο Μητσοτάκης και το «ναι» για τις 9 Απριλίου, η μάχη Macquire, CVC, KKR, το νέο σίριαλ της MIG και οι φήμες Λουξεμβούργου για την Brown

Ναυλαγορά: Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι σε ένα «ρευστό» γεωπολιτικό και χρηματοοικονομικό σκηνικό

Γιάννης Ακκάς: Σε «καταιγίδα» σφυριών για τα Κλωστήρια Θράκης και Κιλκίς

Exit mobile version