Οι επενδύσεις σε data centers, το έργο «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» και η προσπάθεια μεταφοράς της Τεχνητής Νοημοσύνης από τα εργαστήρια στην πραγματική οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρουσίασης της BEYOND 2026, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 19 Ιουνίου στο Metropolitan Expo. Η φετινή διοργάνωση θα συγκεντρώσει περισσότερους από 230 εκθέτες από 11 χώρες και περίπου 100 startups.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης Δημήτρης Παπαστεργίου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αποκτά ολοένα και πιο ουσιαστικό ρόλο στο ευρωπαϊκό και διεθνές οικοσύστημα της ΑΙ, αξιοποιώντας τη γεωπολιτική της σταθερότητα, τις επενδύσεις σε κρίσιμες ψηφιακές υποδομές και την ανάπτυξη του τεχνολογικού της οικοσυστήματος.
«Η Ελλάδα αποκτά ολοένα και πιο ουσιαστικό ρόλο στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης», σημείωσε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις σημαντικές επενδύσεις που υλοποιούνται στη χώρα στον τομέα των data centers, στις νέες ψηφιακές υποδομές που χρηματοδοτούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και στο έργο «ΔΑΙΔΑΛΟΣ», το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα της εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη ενός ισχυρού οικοσυστήματος ΑΙ στην Ελλάδα.
Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε επίσης στις πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται στον τομέα του διαστήματος, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα αποκτά νέες δυνατότητες συμμετοχής σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα τεχνολογίας αιχμής, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω το τεχνολογικό της αποτύπωμα.
Ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να περάσουν τα οφέλη της τεχνολογίας στην παραγωγική οικονομία. Όπως ανέφερε, «η πραγματική πρόκληση δεν είναι μόνο η ανάπτυξη της τεχνολογίας, αλλά και η διάχυση της γνώσης προς τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες», ώστε η Τεχνητή Νοημοσύνη να λειτουργήσει ως εργαλείο παραγωγικότητας και ανάπτυξης.
Ο συνιδρυτής των Industry Disruptors – Game Changers, Μιχάλης Στάγκος, περιέγραψε τη φετινή διοργάνωση ως μια προσπάθεια να ανοίξει η συζήτηση για τις ευκαιρίες αλλά και τις ανατροπές που φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη στην οικονομία και την κοινωνία.
«Η BEYOND υπήρξε από τις πρώτες διοργανώσεις στην ευρύτερη περιοχή που έθεσαν στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου την Τεχνητή Νοημοσύνη και συνεχίζει να πρωτοπορεί ανοίγοντας τη συζήτηση γύρω από τις ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις που αυτή δημιουργεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η φετινή διοργάνωση διευρύνει σημαντικά το πεδίο αναφοράς της, εντάσσοντας νέους κλάδους και εφαρμογές της τεχνολογίας. Στο επίκεντρο θα βρεθούν η φαρμακευτική βιομηχανία, τα data centers, οι τεχνολογίες έξυπνης δόμησης, η τοπική αυτοδιοίκηση, η διαχείριση υδάτινων πόρων, η εκπαίδευση και η κοινωνική διάσταση της τεχνολογίας. Παράλληλα, ειδικές θεματικές θα αφορούν τα fake news, την παραπληροφόρηση και τις επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης στο ψηφιακό περιβάλλον, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και συνεργασία με το Netflix γύρω από τη δημιουργικότητα και την οπτικοακουστική παραγωγή.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται και στη νεοφυή επιχειρηματικότητα μέσω του Beyond Tomorrow Start Up Village. Δέκα startups θα διεκδικήσουν διεθνείς ευκαιρίες χρηματοδότησης, με μία από αυτές να εξασφαλίζει συμμετοχή στον παγκόσμιο τελικό του Startup World Cup 2026 στο Σαν Φρανσίσκο, διεκδικώντας επενδυτικό έπαθλο έως 1 εκατ. δολαρίων. Δύο ακόμη ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις θα εκπροσωπήσουν τη χώρα στον διεθνή διαγωνισμό Creative Business Cup Final 2026 στην Κοπεγχάγη.
Αναφερόμενος στον ρόλο της διοργάνωσης, ο Ευάγγελος Χαραλάμπους, Managing Director της Be-Best, υπογράμμισε ότι στόχος είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας και πρακτικών εργαλείων στις επιχειρήσεις που επιδιώκουν να επιταχύνουν τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.
«Ο βασικός στόχος της διοργάνωσης είναι να λειτουργήσει ως γέφυρα ανάμεσα στη γνώση, την καινοτομία και την πραγματική οικονομία», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η μεγαλύτερη πρόκληση πλέον είναι οι επιχειρήσεις να κατανοήσουν και να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά τις νέες τεχνολογίες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η BEYOND 2026 θα συγκεντρώσει περισσότερους από 230 εκθέτες από 11 χώρες και περίπου 100 startups, ενώ το AI Fractures Forum θα φιλοξενήσει πάνω από 120 ομιλητές σε τρεις παράλληλες σκηνές εκδηλώσεων. Παράλληλα, στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν δεκάδες workshops και θεματικές συζητήσεις με τη συμμετοχή φορέων, επιχειρήσεων και οργανισμών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα θα έχει η ημερίδα της ΚΕΔΕ με τη συμμετοχή περισσότερων από 300 δημάρχων από όλη τη χώρα, αναδεικνύοντας τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην ψηφιακή μετάβαση. Την ίδια ώρα, μέσω του οργανωμένου προγράμματος B2B συναντήσεων, επενδυτές, startups, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να αναζητήσουν νέες συνεργασίες και επιχειρηματικές συνέργειες.
Ισχυρή θα είναι επίσης η παρουσία του ΕΒΕΑ, των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας, καθώς και πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Σλοβακία, ενισχύοντας τον στόχο γεφύρωσης της έρευνας με την αγορά. Παράλληλα, έξι ελληνικές περιφέρειες θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση, αναδεικνύοντας την προσπάθεια διάχυσης της ψηφιακής μετάβασης σε ολόκληρη τη χώρα.
Η φετινή διοργάνωση επιχειρεί να συνδέσει το οικοσύστημα των startups, την ερευνητική κοινότητα, τους επενδυτές και τις επιχειρήσεις σε μια περίοδο κατά την οποία η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι ψηφιακές υποδομές εξελίσσονται σε βασικούς παράγοντες ανταγωνιστικότητας για την ελληνική οικονομία.
Τη BEYOND διοργανώνουν οι BeBest, ΔΕΘ-HELEXPO και Industry Disruptors-Game Changers. Συνδιοργανωτές είναι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, η Περιφέρεια Αττικής, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το ΕΒΕΑ και το ΤΕΕ, ενώ η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και της ΚΕΔΕ.
Διαβάστε ακόμη
Εξωδικαστικός: Οι 4 αλλαγές που δίνουν ευκαιρίες σε 1 εκατομμύριο οφειλέτες
Νέος συναγερμός για τα δημόσια έργα: Αυξήσεις έως 35% στα υλικά-Ανησυχία για πληθωρισμό και καύσιμα
Fourlis: Γιατί επιταχύνει τον μετασχηματισμό και ποιο είναι το στοίχημα της επόμενης ημέρας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
