search icon

Επιχειρήσεις

Επιδοτήσεις έως €200.000 για νέα τουριστικά καταλύματα και άλλες τουριστικές δραστηριότητες από την ενεργή δράση ΕΣΠΑ

Η δράση ΕΣΠΑ επιδοτεί την ίδρυση επιχειρήσεων που ασχολούνται με τουριστικά καταλύματα, rent a car, τουριστικά πρακτορεία, υπηρεσίες τουριστικών ξεναγών, κ.λπ.

Όπως αναφέρει η εταιρεία VK PREMIUM Σύμβουλοι Ανάπτυξης Επιχειρήσεων, η ενεργή δράση ΕΣΠΑ αφορά στην ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού σε επιλέξιμους ΚΑΔ της Δράσης.

Δικαιούχοι – Χαρακτηριστικά

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι επενδυτές οι οποίοι επιδιώκουν επιδότηση για την ίδρυση νέας μικρομεσαίας τουριστικής επιχείρησης.

Επίσης επιδοτούνται νεοσύστατες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη στην ΑΑΔΕ μετά τις 18/12/22 και λειτουργούν αποκλειστικά σε επιλέξιμους ΚΑΔ τουρισμού της Δράσης.

Ο επιδοτούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από 80.000 €έως €400.000, ενώ το μέγιστο ποσό επιδότησης ανέρχεται στις €200.000.

Ποσοστό επιδότησης

Η επιχορήγηση ανέρχεται σε ποσοστό 45% και προσαυξάνεται:

(α) κατά 10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και
(β) επιπλέον κατά 5% με την πρόσληψη 1 υπαλλήλου πλήρους απασχόλησης για 2.5 μήνες περίπου (0,2 EME), τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Επιδοτούμενες δραστηριότητες τουριστικών επιχειρήσεων (ενδεικτικά)

Α) ΜΗ ΚΥΡΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ 

Σημειώνεται: Το σύνολο των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων – τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών υποχρεωτικώς θα πρέπει να ενσωματώνονται στο ίδιο Σήμα MHTE.

Β) ΚΥΡΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ 

Ξενοδοχεία

Ξενοδοχειακά τουριστικά καταλύματα εντός παραδοσιακών κτισμάτων που προβλέπονται στο π.δ. 33/1979. 

Οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping)

Κατάταξη σε κατηγορία 3*** (τριών αστέρων) και άνω

Γ) ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 

Να σημειώσουμε ότι το πρόγραμμα επιδοτεί επιχειρήσεις που θα έχουν έδρα σε όλη την Ελλάδα, εκτός Δήμου Θήρας & Περιφερειακής Ενότητας Μυκόνου.

Βασικές Προϋποθέσεις συμμετοχής

-Πρέπει να προσκομιστούν αποδεικτικά στοιχεία εξασφάλισης της Ιδιωτικής Συμμετοχής του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου σε ποσοστό τουλάχιστον 60%.
-Το επενδυτικό σχέδιο προς επιδότηση θα πρέπει να συγκεντρώνει κατ’ ελάχιστο βαθμό 70 για να μπορεί να υποβληθεί αίτηση.
-Δεν είναι επιτρεπτή η συμμετοχή Φυσικού/ Νομικού Προσώπου ως εταίρου αν διαθέτει ήδη  επιχειρηματική δραστηριότητα σε λειτουργία στον ΚΑΔ (2ψηφια ανάλυση) της επένδυσης στην ίδια ή σε άλλη περιφέρεια, κατά την ημερομηνία προκήρυξης της δράσης.
-Θα πρέπει να υπάρχει εγκεκριμένη οικοδομική άδεια σε ισχύ, ή αίτηση έκδοσης αυτής ή προέγκριση  οικοδομικής άδειας ή βεβαίωση όρων δόμησης ή κατ’ ελάχιστον κατατεθειμένη αίτηση  προέγκρισης οικοδομικής άδειας ή βεβαίωσης όρων δόμησης, στην περίπτωση που απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας.

Επιλέξιμες Δαπάνες

Είναι σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν άμεσα με έναν εξειδικευμένο σύμβουλο ώστε να προχωρήσουν στην υποβολή της αίτησης πριν τη λήξη του προγράμματος (29/2/2024).

Η VK PREMIUM – Σύμβουλοι Ανάπτυξης Επιχειρήσεων αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη κάθε επενδυτή και επιχείρησης, καθώς διαθέτει την απαιτούμενη εμπειρία και τεχνογνωσία στην υποβολή φακέλων, με 98% επιτυχία στις εγκρίσεις.

Περισσότερες πληροφορίες στο https://tinyurl.com/espa-nees-touristikes-epix ή στα τηλέφωνα 210-6835560 & 210-6835551.

*Του Γιώργου Μαντζαβέλα, Συμβούλου Επενδυτικών Προγραμμάτων της VK PREMIUM.

Exit mobile version