search icon

Επιχειρήσεις

Οι ευκαιρίες που έχουν οι ΜμΕ για χρηματοδότηση – Ποια προγράμματα είναι «ανοιχτά»

Από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ μέχρι το «Ελλάδα 2.0» ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που εμφανίζουν τα προγράμματα, τα οποία απευθύνονται σε ΜμΕ – Ο ορισμός της βιώσιμης επιχείρησης και τα στάδια για την χρηματοδότηση

Συγκροτούν την συντριπτική πλειονότητας της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, διατηρώντας ως μερίδια το 99,5% στο σύνολο των επιχειρήσεων, το 86,9% της απασχόλησης – ποσοστό που ξεπερνά κάθε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ – και το 73,2% της προστιθέμενης αξίας, του πλούτου, δηλαδή, που παράγεται μέσα από αυτές. Ο λόγος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αν και έχουν βρεθεί πολλάκις στο επίκεντρο συζητήσεων ως οι λιγότερο… προνομιούχες, όσον αφορά στην πρόσβαση για χρηματοδότηση από τις τράπεζες, εντούτοις μπορούν να αναζητήσουν διέξοδο στα διάφορα προγράμματα που είναι την δεδομένη χρονική στιγμή ανοιχτά.

«Η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε αναπτυξιακή φάση, την οποία πρέπει να ‘εκμεταλλευτούμε’ ‘όλοι. Το τραπεζικό σύστημα θα παίξει, φυσικά, δημιουργικό ρόλο, με την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και γενικότερα της οικονομίας», σημειώνει σε event της Inefan, με τίτλο «The Art of Banking and Investments: lessons from the experts, ο Απόστολος Τσιβρανίδης, Small Business Banking Relationship Officer της Τράπεζας Πειραιώς, απαριθμώντας τα κοινοτικά προγράμματα που έχουν ως στόχο την στήριξη και ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πιο αναλυτικά, τα κύρια χαρακτηριστικά αυτών των προγραμμάτων είναι τα εξής:

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα είναι:

«Το βασικό εργαλείο, ωστόσο, με το οποίο η επιχειρηματικότητα θα κινηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, είναι το ‘Ελλάδα 2.0’», τονίζει ο κ. Τσιβρανίδης, υπογραμμίζοντας πως περιλαμβάνει 106 επενδύσεις και 68 μεταρρυθμίσεις με ευρωπαϊκούς πόρους, ύψους 30,5 δισ. ευρώ. Τα 17,8 δισ. ευρώ αφορούν σε επιχορηγήσεις, δηλαδή, χρήματα που θα λάβουν οι επιχειρήσεις για να αναπτυχθούν χωρίς να έχουν την υποχρέωση να τα επιστρέψουν (λειτουργία α λα ΕΣΠΑ) και τα 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια, τα οποία θα έχουν κάποια επιδότηση στο επιτόκιό τους. Οι συνολικές επενδύσεις τα επόμενα πέντε χρόνια υπολογίζονται σε περίπου 60 δισ. ευρώ.

Τα στάδια για την χρηματοδότηση

Τα στάδια, για να ζητήσει μία επιχείρηση χρηματοδότηση, είναι τα εξής:

«Ενδεικτικά, η Τράπεζα Πειραιώς έδωσε 1,3 δισ. ευρώ νέες χρηματοδοτήσεις το 2018, τέσσερα δισ. ευρώ το 2019, 4,5 δισ. ευρώ στο 9μηνο του 2020 και 4,6 δισ. ευρώ στο 9μηνο του 2021. Αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι τόσο το απόλυτο ποσό των δανείων, όσο η τάση. Η ίδια τάση, λοιπόν, παρατηρείται και στις υπόλοιπες τράπεζες», καταλήγει ο κ. Τσιβρανίδης.

Διαβάστε ακόμη

Μπόρις Τζόνσον: Ζήτησε συγγνώμη για τα κορωνοπάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ (vid)

Exit mobile version