search icon

Επιχειρήσεις

JP Morgan για ΟΤΕ: Ισχυρό τρίτο τρίμηνο, αυξημένα έσοδα στην Ελλάδα

Η τράπεζα βλέπει τη δυνατότητα μιας συμφωνίας για την πώληση της μονάδας στη Ρουμανία πριν από το τέλος του έτους - Διατηρεί τη σύσταση «overweight» για τη μετοχή

Ένα ισχυρό τρίτο τρίμηνο, επίσης ισχυρές τάσεις στην Ελλάδα τόσο στην σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία αλλά και συνέχεια των πιέσεων στις δραστηριότητες στη Ρουμανία βλέπει η JP Morgan για τον ΟΤΕ, για τον οποίο δίνει σύσταση «overweight» με τιμή-στόχο τα 16 ευρώ.

Όπως αναφέρει η JP Morgan, αναμένει από την εταιρεία να σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά την κατεύθυνση της ελεύθερης ταμειακή ροή για φέτος, στα €350 εκατ.- €450 εκατ. Ωστόσο, όπως αναφέρει, οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στη Ρουμανία ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά το χρονοδιάγραμμα της
πιθανής πώλησης των ρουμανικών assets του ΟΤΕ.

Παρόλα αυτά, τονίζει η τράπεζα, εξακολουθεί να βλέπει τη δυνατότητα μιας συμφωνίας πριν από το τέλος του έτους.

Διατηρεί τη σύσταση «overweight» για τη μετοχή του ΟΤΕ, για την οποία αναφέρει ότι: 1) είναι μία από τις καλύτερες δομές της αγοράς και ένα από τα πιο ανταγωνιστικά περιβάλλοντα στην Ευρώπη, 2) έχει μακροοικονομικά και φορολογικά κέρδη, 3) έχει ένα νέο φιλόδοξο πρόγραμμα μείωσης του κόστους και 4) θα αποτελέσει καταλύτη συγχωνεύσεων και εξαγορών εάν προχωρήσει η πώληση στη Ρουμανία.

 

Ελλάδα – Σταθερές τάσεις, άριστη ποιότητα και αύξηση των EBITDA

Η JP Morgan αναμένει πως τα έσοδα από υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας να σημειώσουν αύξηση της τάξης του 1,&% στο γ’ τρίμηνο από αύξησης 2,8% στο β’ τρίμηνο, με την επιβράδυνση να οφείλεται στον ισχυρότερο ανταγωνισμό. Επίσης, αναμένει ότι ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να προσθέτει πελάτες στο ευρυζωνικό δίκτυο καθώς και να αυξάνει το μερίδιο αγοράς, ενώ ενισχύει το πελατολόγιο του και οπτικές στις ίνες.

Στην κινητή τηλεφωνία, αναμένεται ότι τα έσοδα από υπηρεσίες θα επιταχυνθούν κατά 2,7% από 2% το β’ τρίμηνο, με τη βοήθεια χαμηλότερου ανταγωνισμού, καθώς και από την παρατεταμένη περίοδο διακοπών αυτό το έτος (χάρη στον καλό καιρό στη χώρα), η οποία και υποστηρίζει την αύξηση των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας.  Αναμένει αύξηση 3,1% του EBITDA στην Ελλάδα, από 4,7% το προηγούμενο τρίμηνο, με την επιβράδυνση να εξηγείται από την ενίσχυση του ανταγωνισμού.

Ρουμανία – Θα «γυρίσουν» θετικά τα έσοδα, αλλά παραμένουν οι πιέσεις στα EBITDA

Τα έσοδα αναμένεται να «γυρίσουν» θετικά στη Ρουμανία, αλλά η πίεση στο EBITDA παραμένει ισχυρή. Αναμένεται ότι τα οικονομικά στοιχεία από τις δραστηριότητες στη Ρουμανία να αρχίσουν να βελτιώνονται από το τρίτο τρίμηνο και μετά, καθώς τα συγκριτικά στοιχεία καθίστανται ολοένα και ευκολότερα (και ακόμα περισσότερο στο δ’ τρίμηνο).

H JP Morgan βλέπει μια πιθανότητα οι ρουμανικές δραστηριότητες να επιστρέψουν σε θετική αύξηση των εσόδων στο τρίτο τρίμηνο, ωστόσο, τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) θα συνεχίσουν να μειώνονται σε διψήφιο ποσοστό. Πέρυσι οι δραστηριότητες στη Ρουμανία επωφελήθηκαν από τις πωλήσεις ακινήτων, κάτι που δεν συμβαίνει αυτό το έτος και αυτό θα επιβαρύνει τα οικονομικά μεγέθη του ΟΤΕ. Την ίδια στιγμή, η επίδραση του “κακού χρέους” στα οικονομικά στοιχεία θα μειωθεί σταδιακά.

Η τράπεζα εκτιμά πως πριν το τέλος του έτους θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την πώληση των δραστηριοτητών του ΟΤΕ στη χώρα και αυτό θα αποτελέσει ισχυρό καταλύτη για την μετοχή στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

Exit mobile version