Η ΜΕΒΓΑΛ μπαίνει σε μια νέα επενδυτική φάση, έχοντας πλέον εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης για το μεγάλο επενδυτικό σχέδιο «MEVGAL Dairy Future», έχοντας πλέον ως βάση πωλήσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ και εξαγωγές που πλησιάζουν το μισό του κύκλου εργασιών.
Οι οικονομικές καταστάσεις της χρήσης 2025, που αναρτήθηκαν, αποτυπώνουν τόσο την πρόοδο του επενδυτικού σχεδίου όσο και τη δυναμική που έχει αποκτήσει η γαλακτοβιομηχανία στις διεθνείς αγορές. Υπό την πρόεδρο Μαίρη Χατζάκου, τον διευθύνοντα σύμβουλο Κώστα Παπαδόπουλο Χατζάκο, εκπρόσωπο της τρίτης γενιάς της οικογένειας, και τον αντιπρόεδρο Σπύρο Θεοδωρόπουλο, η εταιρεία υλοποιεί το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα της σύγχρονης ιστορίας της.
Πρόκειται για το επενδυτικό σχέδιο «MEVGAL Dairy Future: Νέα Πρότυπη Εγκατάσταση Γιαουρτιού», ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε αποκαλύψει το newmoney. Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις, μετά την υποβολή των σχετικών αιτήσεων τον Μάρτιο του 2026, τον Μάιο ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και υπεγράφη η σχετική δανειακή σύμβαση. Εκτός από τη νέα μονάδα γιαουρτιού, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση του τυροκομείου, με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής στις δύο βασικές εξαγωγικές κατηγορίες της εταιρείας, το ελληνικό γιαούρτι και τη φέτα.
Η επένδυση σηματοδοτεί μια νέα αναπτυξιακή φάση για τη ΜΕΒΓΑΛ, καθώς αποσκοπεί στην ενίσχυση της παραγωγικής της δυναμικότητας στις δύο βασικές εξαγωγικές κατηγορίες της εταιρείας, το ελληνικό γιαούρτι και τη φέτα. Όπως σημειώνει η διοίκηση, οι παρεμβάσεις αυτές αποτελούν τη βάση για την επόμενη φάση ανάπτυξης της εταιρείας.
Η πορεία των οικονομικών μεγεθών εξηγεί γιατί η διοίκηση επιλέγει να επιταχύνει το επενδυτικό της πρόγραμμα. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 5,65%, στα 206,66 εκατ. ευρώ, με τις εξαγωγές να καταγράφουν άνοδο 15,48%, έναντι αύξησης 2,71% στην ελληνική αγορά. Έτσι, οι διεθνείς πωλήσεις αντιστοιχούν πλέον στο 45,7% του συνολικού κύκλου εργασιών, με τη ΜΕΒΓΑΛ να διαθέτει τα προϊόντα της σε 36 χώρες και να στηρίζει την ανάπτυξή της κυρίως στο ελληνικό γιαούρτι, τη φέτα και τα προϊόντα υψηλής πρωτεΐνης.
Ανάπτυξη με πίεση στην κερδοφορία
Παρά την αύξηση των πωλήσεων, η κερδοφορία κινήθηκε πιο συγκρατημένα, καθώς το αυξημένο λειτουργικό κόστος συνέχισε να επηρεάζει τα περιθώρια. Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 20,3 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα με το 2024, ενώ τα κέρδη προ φόρων διατηρήθηκαν στα 10,26 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους υποχώρησαν στα 7,59 εκατ. ευρώ, από 8,33 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, κυρίως λόγω της αυξημένης φορολογικής επιβάρυνσης, ενώ το μικτό περιθώριο περιορίστηκε στο 21,35%, από 22,07%.
Την ίδια στιγμή, η εταιρεία συνέχισε να επενδύει με έντονους ρυθμούς. Οι επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό ανήλθαν στα 13,75 εκατ. ευρώ, διατηρώντας το υψηλό επίπεδο της προηγούμενης χρονιάς και ανεβάζοντας τις συνολικές επενδύσεις της τελευταίας διετίας κοντά στα 27,5 εκατ. ευρώ.
Το τίμημα της επέκτασης
Η επιτάχυνση των επενδύσεων αποτυπώθηκε και στον ισολογισμό. Ο συνολικός δανεισμός αυξήθηκε στα 70,37 εκατ. ευρώ, από 60,69 εκατ. ευρώ το 2024, ενώ ο καθαρός δανεισμός διαμορφώθηκε στα 68,82 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η αύξηση αυτή συνδέεται με τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του κύκλου εργασιών, του επενδυτικού προγράμματος και των αυξημένων αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα αποθέματα αυξήθηκαν σχεδόν κατά 29%, στα 32 εκατ. ευρώ, ενώ αυξημένες εμφανίζονται και οι εμπορικές απαιτήσεις, με αποτέλεσμα οι λειτουργικές ταμειακές ροές να υποχωρήσουν στα 6 εκατ. ευρώ, καθώς σημαντικό μέρος της ρευστότητας κατευθύνθηκε στη στήριξη της ανάπτυξης.
Παρά την αύξηση του δανεισμού, τα ίδια κεφάλαια ενισχύθηκαν στα 26,68 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία προχώρησε επίσης σε διανομή μερίσματος ύψους 2,9 εκατ. ευρώ, ενώ αύξησε το προσωπικό της σε 640 εργαζόμενους, από 601 ένα χρόνο νωρίτερα.
Οι εκτιμήσεις για φέτος
Για τη φετινή χρήση η διοίκηση δεν προχωρά σε συγκεκριμένες οικονομικές προβλέψεις, εμφανίζεται όμως αισιόδοξη για τις προοπτικές της αγοράς. Εκτιμά ότι συνολικά η αγορά γαλακτοκομικών στην Ελλάδα θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό 3%-5% σε αξία, με κινητήριους μοχλούς τα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, την καινοτομία και τις εξαγωγές.
Την ίδια στιγμή, προειδοποιεί ότι η διατήρηση της κερδοφορίας θα εξαρτηθεί από την αποτελεσματική διαχείριση του κόστους, την πορεία των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, το κόστος μεταφορών και τον ανταγωνισμό από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, στοιχεία που δείχνουν ότι και το 2026 αναμένεται να παραμείνει μία απαιτητική χρονιά για τον κλάδο.
Διαβάστε ακόμη
Το ταξίδι που θεωρείται το ωραιότερο στον κόσμο
«Πόλεμος» για την αυτοκρατορία της Ray-Ban: Η οικογενειακή διαμάχη που απειλεί μια περιουσία 46 δισ.
Καστέλλι: «Κλειδώνει» η σύμβαση ύψους €112 εκατ. για τα κρίσιμα συστήματα αεροναυτιλίας
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ
