search icon

Επιχειρήσεις

Στον SSM τα βλέμματα Πειραιώς, κυβέρνησης, ΤΧΣ για τα CoCos

Η διήμερη συνεδρίαση που «ξεκλειδώνει» εξελίξεις - Μία αρνητική απάντηση στο αίτημα για αποπληρωμή του κουπονιού των 165 εκατ. ευρώ με μετρητά θα οδηγήσει στην κρατικοποίηση ενός τραπεζικού Ομίλου και δη, σε συνθήκες lockdown

Στη Φρανκφούρτη, όπου τις επόμενες 48 ώρες θα συνεδριάσει ο SSM για το ζήτημα των CoCos της Πειραιώς, είναι στραμμένα τα βλέμματα της διοίκησης της τράπεζας, της κυβέρνησης και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Κι αυτό γιατί, μία αρνητική απάντηση του Ευρωπαίου επόπτη όσον αφορά στην αποπληρωμή του κουπονιού των 165 εκατ. ευρώ στις 4 Δεκεμβρίου θα «ξεκλειδώσει» εξελίξεις, με αποκορύφωμα την κρατικοποίηση ενός τραπεζικού Ομίλου και δη, σε συνθήκες lockdown.

Όπως αναφέρει η τράπεζα σε ανακοίνωσή της, «με αφορμή δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, σε συνέχεια της από 30.10.2020 ανακοίνωσής της, η Τράπεζα Πειραιώς ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι βρίσκεται επί του παρόντος σε διαρκή επαφή και συνεργασία με τα αρμόδια όργανα του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) στο πλαίσιο της εξέτασης του υποβληθέντος αιτήματός της για πληρωμή του ετήσιου τόκου των CoCos σε μετρητά, παρέχοντας τα εκάστοτε αιτούμενα από τον επόπτη στοιχεία, σχόλια και διευκρινίσεις. Με βάση τη διαδικασία που προβλέπεται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η σχετική απόφαση του επόπτη αναμένεται να κοινοποιηθεί στην Τράπεζα περί τα τέλη Νοεμβρίου. Η Τράπεζα Πειραιώς θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, αμέσως μόλις παραλάβει την απόφαση του αρμόδιου εποπτικού οργάνου».

Μολονότι η τράπεζα έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η κεφαλαιακή επίπτωση από την πληρωμή των τόκων σε μετρητά (περίπου 40 μονάδες βάσης) μπορεί να απορροφηθεί, δεδομένου ότι διαθέτει συνολικό δείκτη κεφαλαίων ανερχόμενο στο 16,1% έναντι εποπτικής απαίτησης 11,25% για το 2020, πηγές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις διεργασίες εκτιμούν ως πιθανότερο το σενάριο ο SSM να εισηγηθεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία και θα πρέπει – μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μήνα – να έχει δώσει την έγκρισή της, να μην προχωρήσει η διοίκηση της Πειραιώς στην πληρωμή.

«Προφανώς, θα «πατήσει» στο σχετικό απαγορευτικό που έχει τεθεί για τη διανομή μερίσματος, επιστροφής κεφαλαίου ή αγοράς ιδίων μετοχών όσο οι τράπεζες λαμβάνουν έκτακτα μέτρα ενίσχυσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας», σχολιάζουν χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως σε μία τέτοια περίπτωση τα CoCos, ύψους 2,04 δισ. ευρώ, θα μετατραπούν σε κοινές μετοχές επί τη βάσει της τιμής εγγραφής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2015 (σήμερα στα έξι ευρώ/ανά μετοχή).

Αυτομάτως, το ποσοστό της συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας θα αυξηθεί σε 61,3% από 26,4% σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να… τρέξουν και συγκεκριμένα:

Η μεν κυβέρνηση, σε συνεργασία, τόσο με τους θεσμούς, όσο και με το ίδιο του ΤΧΣ, θα πρέπει να επιταχύνει τις αλλαγές στον Νόμο που διέπει την λειτουργία του. Όπως ανέφερε το newmoney σε πρόσφατο δημοσίευμά του, με την αναθεώρηση του Νόμου θα προστεθούν διατάξεις που θα ορίζουν, για παράδειγμα, την δυνατότητα συμμετοχής του ΤΧΣ σε μία ενδεχόμενη ΑΜΚ, τουλάχιστον έως του ποσοστού που κατέχει, ενώ κάποιες άλλες θα βελτιωθούν.

«Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για έναν Νόμο του 2015. Άλλες οι συνθήκες τότε, άλλες τώρα, άλλες το 2021 κ.ο.κ. Επομένως, θα πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις σε ζητήματα που θεωρούνται ξεπερασμένα ή… παρατραβηγμένα, όπως η 10ετής εμπειρία για τη συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο μιας τράπεζας», ανέφεραν αρμόδιες πηγές.

Παράλληλα, αλλαγές θα υπάρξουν και στην ίδια την διοικητική αναδιάρθρωση του ΤΧΣ, αφού το δίπτυχο «Γενικό Συμβούλιο – Εκτελεστική Επιτροπή» δεν φαίνεται να έχει λειτουργήσει. Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει ξεκάθαρη στρατηγική εξόδου από το τραπεζικό σύστημα.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντικρούσει και την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία επιμένει να διατηρεί ψηλά στην ατζέντα της αντιπαράθεσης το ζήτημα της Πειραιώς.

Μετά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Πτωχευτικό Νόμο, την… σκυτάλη παίρνουν οι αρμόδιοι τομεάρχες, οι οποίοι με χθεσινή ανακοίνωσή τους θέτουν την κυβέρνηση ενώπιον των ευθυνών της, «ώστε να μην παράσχει θεσμικά και νομικά ερείσματα σε σχεδιασμούς και μεθοδεύσεις αθέμιτου μετοχικού ακτιβισμού.

Να μην προβεί σε θεσμικές ακροβασίες και παραπλανητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες σε σχέση με το ΤΧΣ, με στόχο μια προσωρινή «κρατικοποίηση» που θα την διαδεχθεί σύντομα μία κεφαλαιακά επισφαλής ιδιωτικοποίηση. Η κυβέρνηση και οι εμπλεκόμενοι υπουργοί έχουν υποχρέωση να διαφυλάξουν το δημόσιο συμφέρον, αλλά και την βιωσιμότητα των λύσεων που θα επιλεχθούν και το σύνολο των ενεργειών τους θα πρέπει να κατατείνει προς αυτό».

Σε περίπτωση, πάντως, που ο SSM δώσει το «πράσινο φως», τότε το όλο ζήτημα των CoCos μεταφέρεται για τον ερχόμενο Νοέμβριο, αφού αυτά λήγουν το 2022.

Exit mobile version