search icon

Ευρώπη

Αυγά: Η ευρωπαϊκή χώρα που έσπασε ρεκόρ κατανάλωσης το 2025

Η κατανάλωση αυγών στη Γαλλία κατέγραψε ρεκόρ το 2025, ενισχύοντας παραγωγή και εισαγωγές

Σε βασικό «πρωταγωνιστή» του καθημερινού τραπεζιού εξελίχθηκε το αυγό στη Γαλλία το 2025, με την κατανάλωση να φτάνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται σε μια προσιτή και ευέλικτη διατροφική επιλογή. Η αυξημένη ζήτηση ώθησε τους παραγωγούς να επεκτείνουν τη δυναμικότητά τους, δημιουργώντας νέες μονάδες για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς.

Η τάση δεν περιορίζεται στη Γαλλία. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και διεθνώς, τα αυγά καταγράφουν σταθερή άνοδο στη ζήτηση, καθώς θεωρούνται οικονομική πηγή πρωτεΐνης και προσαρμόζονται εύκολα σε μια ευρεία γκάμα συνταγών και διατροφικών επιλογών.

Σύμφωνα με στοιχεία της βιομηχανικής ένωσης CNPO, κάθε Γάλλος κατανάλωσε κατά μέσο όρο 237 αυγά το 2025, είτε ως φρέσκα με κέλυφος είτε μέσω επεξεργασμένων προϊόντων που περιέχουν αυγό. Ο αριθμός αυτός ξεπερνά τα επίπεδα του 2024, επιβεβαιώνοντας την ανοδική δυναμική της αγοράς.

Οι εκτιμήσεις του γαλλικού τεχνολογικού ινστιτούτου ITAVI προβλέπουν ότι η κατανάλωση θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, αγγίζοντας τα 269 αυγά ανά άτομο ετησίως έως το 2035. Από αυτά, περίπου το 70% αναμένεται να αφορά αυγά με τσόφλι.

«Το 2020 η ζήτηση εκτοξεύτηκε, καθώς ο κόσμος έμεινε στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Θα αναμέναμε η τάση να καταγράψει πτώση, όμως αυτό δεν έγινε και αντιθέτως συνέχισε να αυξάνεται με σταθερό ρυθμό», εξήγησε η Εμιλί Μαγιέ από την εταιρεία έρευνας αγοράς Circana, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

Η έντονη κατανάλωση οδήγησε και σε αύξηση των τιμών χονδρικής, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά περίπου 20% το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού FranceAgriMer. Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ παρέμειναν σχετικά σταθερές, χάρη σε κυβερνητικό μηχανισμό που συνδέει τις τιμές τροφίμων με το κόστος παραγωγής των αγροτών.

Ο κλάδος σχεδιάζει σημαντική επέκταση, με στόχο τη δημιουργία 575 νέων πτηνοτροφικών μονάδων έως το 2035, ώστε να φιλοξενηθούν επιπλέον 10 εκατομμύρια ωοτόκες όρνιθες και να καλυφθεί η αναμενόμενη αύξηση της κατανάλωσης.

Ποιοι προμηθεύουν τη Γαλλία;

Την ίδια ώρα, η Γαλλία ενισχύει τις εισαγωγές της, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 21% το 2025. Κύριοι προμηθευτές είναι η Ισπανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, σύμφωνα με την CNPO.

Οι άμεσες εισαγωγές από την Ουκρανία, σημαντικό παραγωγό, παραμένουν περιορισμένες, ωστόσο μεγάλες ποσότητες καταλήγουν στη γαλλική αγορά μέσω άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της CNPO Ιβ Μαρί Μποντέ.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ουκρανία αποτελεί τον κορυφαίο εξωτερικό προμηθευτή, με τις εισαγωγές της προς την ΕΕ να αυξάνονται κατά 67% στο πρώτο δεκάμηνο του 2025, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ένωσης.

Διαβάστε ακόμη 

Απόστολος Σπυρόπουλος: Δριμύ κατηγορώ στην οικογένειά του για τους πλειστηριασμούς των οινοποιείων

Πώς μπορεί κάποιος να ρυθμίσει το δάνειο σε ελβετικό φράγκο – 14 ερωτήσεις και απαντήσεις

Διάγνωση πρώτα στο Google και μετά στο γιατρό

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version