search icon

Ευρώπη

Δέκα φωτογραφίες και δυο βίντεο της άγνωστης ζωής του Ζακ Σιράκ

Ο Ζακ Σιράκ έκανε εμφάνιση ως καρικατούρα και στο παγκοσμίου φήμης κόμικ "Αστερίξ" ως "Πρεπόστερους", ένας Ρωμαίος που προσπαθεί να μυήσει τον Αστερίξ, τον Οβελίξ και τους άλλους Γαλάτες στον καπιταλισμό

Jacques Chirac, leader du RPR, participe à un meeting du RPR, le 1 mars 1986, à Ussel.

Ο εκλιπών πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ήταν ένας άνθρωπος που έβαλε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην εξέλιξη της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας, δηλαδή στη σύγχρονη Γαλλία.

 

Αμέσως μόλις τελείωσε το σχολείο, σπούδασε στο Χάρβαρντ. Εδώ, νεαρός φοιτητής με το τσιγάρο στο στόμα, μια συνήθεια που τον συνόδευσε σε όλη του τη ζωή.

 

Παρά το ότι μπορούσε να αποφύγει τη στράτευση, ωστόσο ο Σιράκ όχι μόνο στρατεύτηκε, αλλά ζήτησε να μετατεθεί και στην Αλγερία.

 

Μπήκε νωρίς στην πολιτική, ως στέλεχος του γραφείου του τότε Γάλλου προέδρου Ζορζ Πομπιντού. Μανιώδης καπνιστής, στη φωτογραφία ανάβει το τσιγάρο της πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σιμόν Βέιλ.

 

Ο Σιράκ εξελέγη Δήμαρχος Παρισιού κι από εκεί και μετά εκτοξεύτηκε η πολιτική του καριέρα.

 

Είχε το θάρρος να διαφωνήσει δημόσια με την απόφαση των ΗΠΑ να εμπλακούν σε πόλεμο με το Ιράκ και γενικότερα τόσο στην Ευρώπη όσο και στη διεθνή σκακιέρα, η φωνή κι η γνώμη του ήταν βαρύνουσα στις εξελίξεις. Αποτέλεσε το αντίβαρο στο χώρο της γκολικής δεξιάς, απέναντι στο άστρο του Γάλλου σοσιαλιστή Φρανσουά Μιτεράν ο οποίος κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της Γαλλίας κατά τη δεκαετία του ’80. Φυσικά, όπως όλοι οι πολιτικοί πρώτης γραμμής, ο Ζακ Σιράκ ήταν ο αγαπημένος των Γάλλων (κι όχι μόνο…) σκιτσογράφων

 

Ο Ζακ Σιράκ έκανε εμφάνιση ως καρικατούρα και στο παγκοσμίου φήμης κόμικ “Αστερίξ” ως “Πρεπόστερους”, ένας Ρωμαίος που προσπαθεί να μυήσει τον Αστερίξ, τον Οβελίξ και τους άλλους Γαλάτες στον καπιταλισμό.

 

Είναι κοινή πεποίθηση στη γαλλική κοινωνία ότι η δωδεκαετία Σιράκ (1995- 2007) στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, αποτέλεσε μια περίοδο ευημερίας, ανάπτυξης και προόδου για τη μεγάλη αυτή ευρωπαϊκή χώρα.

 

Εδώ, με τον μετέπειτα διάδοχό του στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί

 

Εκτός από το κάπνισμα, μεγάλη αδυναμία του Σιράκ ήταν το καλό κρασί

 

Ειδησεογραφικά πρακτορεία από όλο τον κόσμο, μεγάλες εφημερίδες και ιστοσελίδες αφιερώνουν πολλές δημοσιεύσεις τους στην προσωπικότητα του Ζακ Σιράκ και υπενθυμίζουν με βίντεο κεντρικές στιγμές της πολυκύμαντης καριέρας του.

 

Exit mobile version