search icon

Ευρώπη

Ευρωζώνη: «Βουτιά» του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας το α’ τρίμηνο

Το ΑΕΠ ευρωζώνης κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες, σε τριμηνιαία βάση, από την εποχή που ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία, το 1995 - Πτώση της απασχόλησης για πρώτη φορά από το 2013

Τις μεγαλύτερες απώλειες, σε τριμηνιαία βάση, από την εποχή που ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία, το 1995, κατέγραψε το ΑΕΠ ευρωζώνης κατά το α’ τρίμηνο του έτους, ενώ και η ανεργία κατέγραψε αύξηση τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ των «27».

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ ευρωζώνης κατέγραψε πτώση 3,6% και της ΕΕ 3,2% το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,1% και στην ευρωζώνη και την ΕΕ.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 3,1% στην ευρωζώνη και κατά 2,6% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, μετά από ανάπτυξη 1,0% και 1,2% τους προηγούμενους τρεις μήνες. Είναι η πιο απότομη πτώση από το τρίτο τρίμηνο του 2009.

Μεταξύ των κρατών – μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι χώρες που σημείωσαν θετικό ρυθμό ανάπτυξης ήταν η Ιρλανδία (+1,2%), Βουλγαρία και Ρουμανία (+0,3%) και Σουηδία (+0,1%), ενώ το ΑΕΠ μειώθηκε σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ. Η μεγαλύτερη πτώση παρατηρήθηκε σε Γαλλία και Ιταλία (-5,3%) καθώς και σε Ισπανία και Σλοβακία (-5,2%).

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ανθρώπων που εργάζονται, στο α’ τρίμηνο μειώθηκε σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατά 0,2% στην ευρωζώνη και κατά 0,1% στην ΕΕ Αυτή ήταν η πρώτη μείωση από το β’ τρίμηνο του 2013 για την ευρωζώνη και το α’ τρίμηνο του 2013 για την ΕΕ.

Το δ’ τρίμηνο του 2019 η απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 0,3% στην ευρωζώνη και κατά 0,2% στην ΕΕ.

Σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2019, η απασχόληση το αντίστοιχο φετινό τρίμηνο αυξήθηκε κατά το 0,4% και στην ευρωζώνη και στην ΕΕ

Τη μεγαλύτερη αύξηση απασχόλησης εμφάνισαν κατά το πρώτο τρίμηνο Λιθουανία (+1,6%), Μάλτα (+1,3%) και Κροατία (+1%). Τη μεγαλύτερη μείωση κατέγραψε η Ισπανία (-1%), η Βουλγαρία (-0,9%),
καθώς και Πορτογαλία, Σλοβακία και Σουηδία (-0,5%).

Exit mobile version