Η παραπαίουσα οικονομία της Eυρωζώνης θα αντιμετωπίσει ένα διπλό πλήγμα εάν δεν μειωθούν τα επιτόκια τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έντουαρντ Σικλούνα.

«Η ανάκαμψη της οικονομίας κατά το β’ εξάμηνο βασίζεται στην προσδοκία ότι η νομισματική μας πολιτική θα γίνει λιγότερο περιοριστική», δήλωσε την Πέμπτη σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Μάλτας.

«Εάν δεν μειώσουμε τα επιτόκια κι αν η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ επηρεάσει τις παγκόσμιες συνθήκες χρηματοδότησης, αυτό θα αποτελούσε ένα διπλό πλήγμα για την οικονομία της ζώνης του ευρώ», ανέφερε, προσθέτοντας πως «η νομισματική μας πολιτική είναι πολύ περιοριστική και γίνεται ακόμη πιο περιοριστική σε πραγματικούς όρους, δεδομένης της μείωσης του πληθωρισμού».

Ενώ η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η Ευρώπη «βλέπει ξεκάθαρα σημάδια ανάκαμψης» μετά από περισσότερο από ένα χρόνο στασιμότητας, η παραγωγή στο μπλοκ των 20 χωρών παραμένει εύθραυστη.

Η προοπτική της μείωσης του κόστους δανεισμού προσφέρει κάποιες ελπίδες, αλλά οι ανησυχίες για καθυστέρηση των κινήσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, παράλληλα με τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή, κρατούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε εγρήγορση.

Για την ΕΚΤ, η αύξηση του πληθωρισμού έχει περιοριστεί και βρίσκεται πλέον σε απόσταση αναπνοής από τον πληθωριστικό στόχο του 2%, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας πρώτης μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο.

«Δεν θα πρέπει να κηρύξουμε πρόωρα τη νίκη επί του πληθωρισμού», δήλωσε ο Σικλούνα, προσθέτοντας πως «δεν πρέπει, παράλληλα, να το παρακάνουμε και να καταλήξουμε και πάλι σε μια κατάσταση στην οποία ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλός και αντιμετωπίζουμε προβλήματα για να τον επαναφέρουμε στο 2%».

Όπως υποστηρίζει το Bloomberg, ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα θύμιζε τη «χαμένη δεκαετία» η οποία ακολούθησε την κρίση χρέους της Ευρώπης, όταν ο κίνδυνος αποπληθωρισμού οδήγησε την ΕΚΤ σε μείωση των επιτοκίων υπό του μηδενός και σε αγορά τεράστιων ποσοτήτων ομολόγων μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Σε περίπτωση που οι προβλέψεις υποδείξουν ότι είναι πιθανό να μην επιτευχθούν οι στόχοι της κεντρικής τράπεζας, ο Σικλούνα υποστήριξε πως οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας δεν θα πρέπει να διστάσουν να αναλάβουν πιο δυναμική δράση.

«Εάν το βασικό μας σενάριο υλοποιηθεί, ίσως είναι σκόπιμο να μειωθούν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο», δήλωσε. «Αλλά αν ο πληθωρισμός καταγράψει μεγαλύτερη μείωση και αν οι προβλέψεις μας υποδείξουν πληθωρισμό 1,7% ή 1,8% το 2025, τα επιτόκια ενδέχεται να χρειαστεί να μειωθούν κατά 50 μονάδες βάσης χωρίς καθυστέρηση», συμπλήρωσε.

«Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να δηλώσουμε ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έχει αντιμετωπιστεί, ακόμη και αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την πρώτη μείωση των επιτοκίων της τον Ιούνιο, δήλωσε από την πλευρά του το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Μάρτιν Κάζακς.

Ο κίνδυνος αύξησης των τιμών «είναι μέρος του παιχνιδιού», δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Ουάσινγκτον, όπου συμμετέχει στις εαρινές συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υποστηρίζω ότι έχουμε περάσει τα δύσκολα», δήλωσε ο Κάζακς. «Πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί, διότι θα ήταν πολύ δύσκολο να αρχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια στη μέση του κύκλου χαλάρωσης».

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ επιβραδύνθηκε πρόσφατα στο 2,4%, αν και η αύξηση των τιμών στον τομέα των υπηρεσιών έχει παραμείνει αμετάβλητη στο διπλάσιο του στόχου του 2% εδώ και μήνες. 

Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν, εν τω μεταξύ, ότι οι αυξήσεις στις αμοιβές των εργαζομένων, βασικό σημείο εστίασης για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ομαλοποιούνται.

Αυτό επέτρεψε στην ΕΚΤ να σηματοδοτήσει ότι πιθανότατα θα μειώσει το κόστος δανεισμού τον Ιούνιο, εκτός εάν οι οικονομικές προοπτικές αλλάξουν δραστικά. Ο Κάζακς προέτρεψε μια «συνεπή, εξαρτώμενη από τα δεδομένα» προσέγγιση της νομισματικής χαλάρωσης, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει την ανάγκη να «βιαστούμε να κατέβουμε σε επίπεδα όπου το κόστος δανεισμού θα σταματήσει να συγκρατεί την οικονομική δραστηριότητα».

«Ναι, η οικονομία δεν είναι ισχυρή, αλλά φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη βελτιώνεται», δήλωσε. «Δεν βρισκόμαστε σε κατάσταση κρίσης», υποστήριξε.

Οι επενδυτές τιμολογούν σήμερα μεταξύ τριών και τεσσάρων μειώσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος, εκτίμηση που ο Κάζακς έκρινε ότι συνάδει με τις οικονομικές προοπτικές της ίδιας της κεντρικής τράπεζας.

Ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι τα περιθώρια ελιγμών της ΕΚΤ θα είναι περιορισμένα εάν η Fed αναγκαστεί να αναβάλει τη μείωση των επιτοκίων λόγω των επίμονων πιέσεων στις τιμές. Το μέλος του Αυστριακού Διοικητικού Συμβουλίου Ρόμπερτ Χόλτσμαν δήλωσε ότι θα ήταν δύσκολο να απομακρυνθεί πολύ από το αντίστοιχο αμερικανικό σενάριο σε μία τέτοια περίπτωση.

Ο Κάζακς αναγνώρισε ότι υπάρχουν δεσμοί μεταξύ των δύο οικονομιών που οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους κατά τη λήψη αποφάσεων χάραξης πολιτικής.

«Φυσικά και ζούμε στον ίδιο πλανήτη», είπε. «Οι οικονομίες μας είναι συνδεδεμένες, ιδίως οι χρηματοπιστωτικές αγορές. Αυτό θα επηρεάσει σε κάποιο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας, αλλά η εντολή μας είναι η σταθερότητα των τιμών για τη ζώνη του ευρώ», συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη

Αναλυτές: Game changer για τη Μέση Ανατολή το ισραηλινό πλήγμα στο Ιράν -«Μπορεί να οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο»

Ενα θρυλικό brand κοσμημάτων δημιουργεί το πιο exclusive ξενοδοχείο στο Παρίσι

S&P’s: Με μεταρρυθμίσεις και πλεονάσματα έρχονται νέες αναβαθμίσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ