search icon

Ευρώπη

Η ΕΕ μηνύει τη Βρετανία γιατί δεν διορίζει Ευρωπαίο Επίτροπο

Κάθε κράτος- μέλος υποχρεούται να προτείνει ένα μέλος του στο κολέγιο των Επιτρόπων. Το Λονδίνο αντιτείνει ότι η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο

Οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να κινηθούν νομικά μηνύοντας τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, λόγω της άρνησης του Λονδίνου να ορίσει ένα μέλος της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Με αυτή την ενέργεια, η Ευρωπαϊκή Ένωση κλιμακώνει τη διαμάχη με τη Μεγάλη Βρετανία σχετικά με τις υποχρεώσεις της τελευταίας οι οποίες απορρέουν από την καθυστέρηση της εξόδου της από τη ΕΕ.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από επανειλημμένες απορρίψεις εκ μέρους του Λονδίνου, των εκκλήσεων που απηύθυνε η νέα πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προκειμένου η χώρα να ορίσει έναν δικό της επίτροπο, όπως υποχρεούται, ενόσω ακόμα δεν έχει αποχωρήσει από την Ένωση.

Οι Καταστατικές Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρουν ότι κάθε κράτος- μέλος υποχρεούται να προτείνει ένα μέλος του στο κολέγιο των Επιτρόπων. Ωστόσο η βρετανική κυβέρνηση απάντησε ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει σε αυτό τον ορισμό, καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο.

Οι υπηρεσίες, όμως, της Ευρωπαϊκής επιτροπής, δεν σταματούν: Ετοιμάζουν την εκκίνηση της επίσημης διαδικασίας εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου με την κατηγορία της παραβίασης των ευρωπαϊκών Συνθηκών, δηλαδή για άρνηση συμμόρφωσης.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ελπίζει ότι η Επιτροπή υπό την προεδρία της θα καταφέρει να αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Δεκεμβρίου, αφού ολοκληρωθούν όλες οι εγκριτικές διαδικασίες που απαιτούνται.

Exit mobile version