search icon

Ευρώπη

Ένα βήμα πριν την οριστικοποίηση της συμφωνίας για το Brexit

Η πίεση μεταφέρεται πλέον στον Τζόνσον που θα πρέπει να αποσπάσει τη συνολική υποστήριξη της κυβέρνησης του - Πιθανή η υπογραφή της αύριο Πέμπτη

Το θρίλερ των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης μοιάζει να φτάνει στο τέλος του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να επιβεβαιώνει στο πρακτορείο Reuters πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει από Ευρωπαϊκές πηγές για επίτευξη συμφωνίας για το Brexit.

Συγκεκριμένα ο Μακρόν δήλωσε ότι η συμφωνία οριστικοποιείται και ελπίζει πως θα είναι εφικτή η υπογραφή της  αύριο Πέμπτη. «Θέλω να ελπίζω ότι μια συμφωνία οριστικοποιείται και ότι θα είμαστε σε θέση να την εγκρίνουμε αύριο» ήταν σύμφωνα με το Reuters η δήλωσή του σε κοινή συνέντευξη τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ η οποία και δήλωσε λίγο περισσότερο αισιόδοξη.

Λίγο νωρίτερα ευρωπαϊκές πηγές, σημείωναν ότι μια προσωρινή τεχνική συμφωνία είναι σε μεγάλο βαθμό έτοιμη στις Βρυξέλλες απόψε και αναμένουν τη «συνολική υποστήριξη» από την κυβέρνηση στο Λονδίνο. Υπενθυμίζεται ότι και η προκάτοχος του βρετανού πρωθυπουργού Τερέζα Μέι είχε επιτύχει την επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους αλλά απέτυχε τρεις φορές στην προσπάθειά της να την περάσει από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

«Οι ισότιμοι όροι και το θέμα των τελωνειακών ελέγχων έχουν συμφωνηθεί. Συναίνεση από τη συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας κάθε τέσσερα χρόνια», είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσε ότι πράγματι έτσι συμβαίνει, με μόλις κάποιες συνομιλίες να εκκρεμούν για το καθεστώς του ΦΠΑ. «Επιπλέον μια συνολική υποστήριξη από τη βρετανική κυβέρνηση είναι απαραίτητη για να ξεκινήσουν όλα», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ νωρίτερα είχε (και πάλι) προσδιορίσει τον χρονικό ορίζοντα των διαπραγματεύσεων σε επτά με οκτώ ώρες. «Θεωρητικά σε επτά με οκτώ ώρες όλα θα είναι ξεκάθαρα», είχε δηλώσει ο Τουσκ σε Πολωνούς δημοσιογράφους του δικτύου TVN 24.

Παράλληλα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον  προϊδεάζοντας για τις εξελίξεις  είπε σε συνάντηση των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία βρίσκονταν πολύ κοντά σε μια συμφωνία Brexit, αλλά ότι η κορυφή του βουνού εξακολουθεί να είναι εν μέρει επικαλυμμένη από ένα σύννεφο, όπως μετέφεραν στο Reuters πηγές που βρίσκονταν στη συνάντηση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ομιλία του Τζόνσον στη Επιτροπή 1922 έγινε ένθερμα  δεκτή.

«Υπήρξε μια αίσθηση ανακούφισης στην αίθουσα όταν ακούστηκε ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία μετά από μια μακρά περίοδο εντατικών εργασιών” δήλωσε ένας συντηρητικός βουλευτής προσθέτοντας «Οι άνθρωποι σίγουρα πιστεύουν ότι μια συμφωνία είναι εφικτή. Εξέφρασε αρκετή εμπιστοσύνη ότι αυτό ήταν εφικτό».

Σύμφωνα με έναν άλλο βουλευτή, ο Τζόνσον είπε: «Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Ανεβαίνουμε το βουνό, η κορυφή είναι εν όψει, αν και μερικώς περιβάλλεται από σύννεφο»

Ο συντηρητικός βουλευτής Steve Baker, υποστηρικτής του Brexit, δήλωσε ότι η συμφωνία ακούγεται σαν να ήταν δεκτή.

Exit mobile version