Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την 31η Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, έχει δεσμευτεί ότι θα οδηγήσει τη Βρετανία εκτός ΕΕ.

Σήμερα το απόγευμα ο Τζόνσον αναμένεται να ενημερώσει το υπουργικό του συμβούλιο σχετικά με το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για μία βάση που θα οδηγήσει σε ένα σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση, λίγες ώρες πριν τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Στη συνέχεια θα απευθυνθεί στην Επιτροπή 1922 του κόμματός του. Μετά από μία συνάντηση στη Ντάουνινγκ Στριτ με μέλη της ομάδας των ευρωσκεπτικιστών του Συντηρητικού κόμματος, ο πρόεδρός της Στιβ Μπέικερ, δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξος ότι είναι πιθανό να επιτευχθεί μία ανεκτή συμφωνία» για το Brexit, την οποία θα μπορεί ο ίδιος να ψηφίσει και κάλεσε την ομάδα του να δείξει εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα πάντως με βρετανικά δημοσιεύματα, φέρεται να υπάρχει μία κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία έρχεται μετά από υποχωρήσεις που έχει κάνει ο Τζόνσον, έχοντας βρεθεί σε αδιέξοδο. Σήμερα το πρωί αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα ένα προσχέδιο της συμφωνίας,

Χθες το βράδυ, πριν πραγματοποιήσει μια ακόμη συνάντηση με τον Μπόρις Τζόνσον, η επικεφαλής του κόμματος του DUP, Άρλεν Φόστερ, δήλωσε ότι θα κάνει «ό,τι είναι καλύτερο για την ένωση». Σε ερώτηση που δέχθηκε για τις πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι υπάρχει μία καταρχήν συμφωνία για ένα τελωνειακό σύνορο στη θάλασσα που χωρίζει το νησί της Ιρλανδίας με τη Βρετανία, και εάν πρόκειται να δεχθεί κάτι τέτοιο, απάντησε ότι η βόρεια Ιρλανδία πρέπει να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με το υπόλοιπο ΗΒ, και ότι αυτή είναι μία αρχή που δεν πρόκειται να αλλάξει. Μετά τη συνάντηση βρετανικά μέσα ενημέρωσης μετέφεραν την άποψη του DUP ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν κενά και ότι απαιτείται περαιτέρω προσπάθεια».

Την ίδια ώρα, νευρικότητα επικρατεί σε  Παρίσι και Βερολίνο, λόγω της σπουδής να υπάρξει συμφωνία πριν την έναρξη της συνόδο κορυφής των 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ανώτατος Γάλλος αξιωματούχος συνέστησε «μεγαλη σύνεση» όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία που θα ικανοποιεί όλους τους Ευρωπαίους. «Υπάρχει καλύτερη ατμόσφαιρα αλλά αυτό που έχει σημασία είναι το περιεχόμενο και ακόμα δεν έχουμε δει κάτι» πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Για φιλόδοξο στόχο έκαναν λόγο κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Γερμανία όσον αφορά το ενδεχόμενο συμφωνίας συμπληρώνοντας ότι μια τυχόν συμφωνία σε τεχνικά ζητήματα θα απαιτήσει άλλους δύο μήνες διαπραγματεύσεων εκτός και εάν η Βρετανία προχωρήσει σε ιδιαιτερικά σημαντικές παραχωρήσεις.

Νωρίτερα δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κοντά σε συμφωνία και συγκεκριμένα σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες την Τρίτη. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για την κατάρτιση ενός προσχεδίου συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Στο άκουσμα της είδησης, η στερλίνα επιδόθηκε σε ράλι, σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα 4 μηνών, περί τα 1,275 δολάρια.

Το βρετανικό νόμισμα κινείται ανοδικά στο σύνολο της ημέρας, καθώς από νωρίς διαφάνηκε ο αισιόδοξος τόνος των δηλώσεων του Ευρωπαίου διαπραγματευτή, Μισέλ Μπαρνιέ, για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο Guardian από την πλευρά του στο δημοσίευμά του ανέφερε πως ο Μπόρις Τζόνσον έκανε ένα βήμα πίσω σχετικά με τα ιρλανδικά σύνορα, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο το πεδίο των διαπραγματεύσεων.

Σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του και επικαλούμενος Βρετανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, ο «Guardian» μεταδίδει επίσης πληροφορίες ότι υπάρχει ήδη προσχέδιο συμφωνίας μεταξύ των Βρυξελλών και του Λονδίνου, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα το πρωί της Τετάρτης.

Οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών φέρεται να έχουν συμφωνήσει στην ύπαρξη τελωνείου στη Βόρεια Ιρλανδία, ιδέα που είχε απορρίψει η Τερέζα Μέι ως «απαράδεκτη», καθώς, όπως είχε πει στους Ευρωπαίους ομολόγους της, «δεν θα γίνει δεκτή», καθώς αυτό σημαίνει ότι ένα κομμάτι της Μεγάλης Βρετανίας θα είναι σε ένα βαθμό χωρισμένο από την υπόλοιπη χώρα, ώστε τελικά να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα με την Ιρλανδία.