search icon

Ευρώπη

Ο Ντράγκι «ρίχνει» τα ελληνικά ομόλογα – Στο 2,5% το 10ετές

Πιθανές νέες μειώσεις των επιτοκίων αν δεν αυξηθεί ο πληθωρισμός, διαμήνυσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ - «Βουτιά» στις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης με το ελληνικό 10ετές στο 2,5% και το ελληνικό 5ετές στο 1,4% - Ράλι στις ευρωαγορές - Βουτιά για το ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χρειαστεί να χαλαρώσει ξανά την πολιτική της, ενδεχομένως με νέες περικοπές των επιτοκίων ή με αγορές περιουσιακών στοιχείων, εάν ο πληθωρισμός δεν επανέλθει στον στόχο του, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, την Τρίτη.

Μιλώντας στην ετήσια συνάντηση της ΕΚΤ στην Πορτογαλία, ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε πως “Ελλείψει βελτίωσης, με αποτέλεσμα να απειλείται η συνεχής επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας, θα χρειαστούν πρόσθετα κίνητρα”.

“Αυτός ο στόχος είναι συμμετρικός, πράγμα που σημαίνει ότι εάν πρόκειται να επιτευχθεί αυτή η αξία του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα (λίγο κάτω από το 2%), ο πληθωρισμός πρέπει να είναι υψηλότερος από αυτό το επίπεδο, κάποια στιγμή στο μέλλον”, πρόσθεσε.

Ο κ. Ντράγκι πρόσθεσε επίσης ότι εξακολουθεί να υπάρχει “σημαντικός χώρος” για περισσότερες αγορές περιουσιακών στοιχείων και “περαιτέρω περικοπές στα επιτόκια”.

“Θα χρησιμοποιήσουμε όλη την ευελιξία που διαθέτουμε για να εκπληρώσουμε την εντολή μας – και θα το κάνουμε και πάλι για να απαντήσουμε σε τυχόν προκλήσεις για τη σταθερότητα των τιμών στο μέλλον”, δήλωσε ο Ντράγκι.

Οι αγορές ανέμεναν με αγωνία τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, καθώς περίμεναν «σήμα» για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική και ενδεχομένως περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Έτσι, μετά από τις αρχικές απώλειες, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επανήλθαν στα κέρδη.

Βουτιά σημείωσε ωστόσο το ευρώ, το οποίο στον απόηχο των δηλώσεων Ντράγκι που υποδεικνύουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης παραμένει ευάλωτη, υποχώρησε 0,17% στα 1,119 δολάρια.

Ράλι στα ομόλογα της ευρωζώνης

«Βουτιά» στις αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης, με την πτώση στο ελληνικό 10ετές να αγγίζει το ποσοστό του 3,92% και να αγγίζει ιστορικά χαμηλά μετά τις δηλώσεις του κ. Ντράγκι.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 2,5%, σε ιστορικό χαμηλό, ενώ στο 1,4% διαμορφώνεται η απόδοση του ελληνικού 5ετούς. Το spread μεταξύ του ελληνικού και γερμανικού 10ετούς διαμορφώνεται στις 289 μονάδες βάσης.

Στην ιταλία, η απόδοση του δεκαετούς κρατικού τίτλου υποχωρεί κατά 3,89% και διαμορφώνεται στο 2,2%. Βουτιά της τάξης του 12% στην απόδοση του ισπανικού 10ετούς, που τώρα βρίσκεται στο 0,4%, ενώ το γερμανικό 10ετές βρίσκεται στο -0,2% με πτώση της τάξης του 20%.

Exit mobile version