Αλλάζουν οι ισορροπίες των δυνάμεων των τριών μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σηματοδοτώντας αλλαγές στις χρηματαγορές, σύμφωνα με το πρακτορείο CNBC.

Η Γερμανία έχει αλλάξει σελίδα μετά από 16 χρόνια ηγεσίας της Μέρκελ, η Γαλλία προετοιμάζεται για τις επερχόμενες δύσκολες εκλογές και η Ιταλία αναμένει την απόφαση του Ντράγκι όσον αφορά την πρωθυπουργία του. 

«Βρισκόμαστε ενώπιων μιας ιστορικής στιγμής για την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της UniCredit

Γερμανία

«Η νέα γερμανική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη αυτή καθεαυτή», σημείωσε ο Nielsen.

Η νέα κυβέρνηση έχει ως κύριο μέλημα την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την ψηφιοποίηση της χώρας. Παράλληλα αποσκοπεί στη θέσπιση σταθερής οικονομικής πολιτικής από το 2023 και ύστερα, μετά από τη λήξη του προγράμματος στήριξης της πανδημίας

Οι στόχοι της κυβέρνησης αυτοί πρόκειται να επηρεάσουν τη συνολική ευρωπαϊκή πορεία και τις μεταρρυθμίσεις των ευρωπαϊκών οικονομικών κανονισμών. Οι οποιεσδήποτε δημόσιες δαπάνες θα επηρεάσουν τόσο τις αγορές χρέους όσο και την ίδια την μετα-πανδημική ευρωζώνη.

Η γερμανική οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη της τάξης του 2% το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και 1,7% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τη γερμανική υπηρεσία στατιστικής. Το 2020, το συνολικό ΑΕΠ κατέγραψε πτώση της τάξης του 5%.

Σύμφωνα πάντα με τον Nielsen «όταν βελτιωθεί η κατάσταση στην εφοδιαστική αλυσίδα και ξεπεράσουμε το νέο κύμα της πανδημίας, θα υπάρξει αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και της ιδιωτικής κατανάλωσης, αλλά και ανάπτυξη των επενδύσεων, με σημαντική ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας το 2022».

Γαλλία

Οι Γάλλοι καλούνται να σχηματίσουν νέα κυβέρνηση στα τέλη Απριλίου. Ο πρωθυπουργός Macron δεν έχει -ακόμα- ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, αν και βρίσκεται στην πρώτη θέση των γκάλοπ.

Τα αντίπαλα δέη είναι ο Eric Zenmour, ο οποίος τάσσεται κάθετα κατά της μεταναστευτικής πολιτικής, απειλώντας τα ποσοστά της επίσης ακροδεξιού Marine Le Pen. Παράλληλα, η άφιξη στο προσκήνιο της κεντροδεξιού Valerie Pecresse αποτελεί νέα απειλή για τη δεύτερη θητεία του Macron. 

Ο Nielsen χαρακτήρισε την Pecresse ως «σημαντικό αντίπαλο του φαβορί Macron, εάν περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών, αν και μέχρι τώρα βρίσκεται στην 4η θέση πίσω από τον πρωθυπουργό και τους δύο ακροδεξιούς υποψηφίους».

Ιταλία

Τόσο στην Ιταλία όσο και στο εξωτερικό, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται για τις επόμενες κινήσεις του Mario Draghi: θα παραμείνει ως πρωθυπουργός ή θα επιλέξει την ιταλική Προεδρία; 

Στην περίπτωση που ο «Σούπερ Μάριο» επιλέξει το θώκο του Προέδρου, η διασπασμένη ιταλική βουλή θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στο να επιλέξει νέο πρωθυπουργό, ενώ θα προκληθεί νέο κύμα αβεβαιότητας στις αγορές.

Αν και ο Draghi, ως Πρόεδρος, θα ασκεί περιορισμένη επιρροή στην πολιτική σκηνή της χώρας, ορισμένες από τις πιθανές μεταρρυθμίσεις της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να περάσουν από αυτόν. Εάν, όμως, επιλέξει να παραμείνει Πρωθυπουργός, το πρώτο πράγμα με το οποίο θα πρέπει να ανταγωνιστεί θα είναι η έλλειψη ψήφων στο ιταλικό κοινοβούλιο, δεδομένου ότι η κυβέρνησή του αποτελείται κυρίως από τεχνοκράτες και όχι πολιτικούς. Σε πάσα περίπτωση, όμως, η παραμονή του θα σημάνει την καθιέρωση της Ιταλίας ως τρίτη μεγάλη πολιτική δύναμη στο νέο τρίπτυχο δυναμικής της Ευρώπης.

Διαβάστε ακόμη

Wall Street: Συνεχίζονται τα ρεκόρ για τον Dow Jones – Χάνουν τα αρχικά κέρδη Nasdaq και S&P 500

Στη δίνη της Όμικρον η Αυστραλία: Άδειασαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ στο Σίδνεϋ

Τέλη κυκλοφορίας: Πρόστιμο 10.000 ευρώ σε ιδιοκτήτες ΙΧ παρά τις παρατάσεις