search icon

Ευρώπη

Προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2023: Το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο κατέληξαν σε συμφωνία

Η εισροή των ευρωπαϊκών πόρων αναμένεται να συμβάλει στην τόνωση των επενδύσεων και της απασχόλησης, στην προώθηση της έρευνας και καινοτομίας, καθώς και στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση

Στις 14 Νοεμβρίου 2022 επιτεύχθηκε συμφωνία στις Βρυξέλλες, μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επί κοινού σχεδίου για το προϋπολογισμό ΕΕ έτους 2023, ο οποίος περιλαμβάνει αναλήψεις υποχρεώσεων 186,6 δισ. ευρώ και πιστώσεις πληρωμών 168,6 δισ. ευρώ. Το περιθώριο κάτω από τα ανώτατα όρια των δαπανών του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027 για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων αναγκών, ανέρχεται σε 0,4 δισ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός έτους 2023 αντανακλά το ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον, τον οικονομικό αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, τόσο στην ίδια τη χώρα, όσο και στις χώρες της νότιας γειτονίας και στα κράτη-μέλη, τη ραγδαία αύξηση των τιμών της ενέργειας και τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις. Η συμφωνία στοχεύει, κυρίως, στη διασφάλιση της βιώσιμης ανάκαμψης από την πανδημία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και την κινητοποίηση περαιτέρω επενδύσεων για μια πιο πράσινη, ψηφιακή και ανθεκτική Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η κατανομή των πιστώσεων του προϋπολογισμού ΕΕ έτους 2023 έχει ως ακολούθως:

Σημειώνεται ότι η συμφωνία για τον προϋπολογισμό 2023 κρίνεται ιδιαίτερα επωφελής για τη χώρα μας, καθώς προβλέπεται να διατεθούν σημαντικοί πόροι σε τομείς και προγράμματα υψηλού ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως Οικονομική και Κοινωνική Συνοχή, Κοινή Αγροτική Πολιτική, Μετανάστευση και Άσυλο, ΕU4Health, HORIZON, ΝDICI, LIFE και ERASMUS.

Σημειώνεται ότι κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ECOFIN-BUGDET της 11ης Νοεμβρίου, από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία εντοπίστηκε η ανάγκη επαρκούς χρηματοδότησης προς τα κράτη-μέλη για φυσικές καταστροφές.

Διαβάστε ακόμη

Ξέσπασε πόλεμος για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις – Στην αντεπίθεση οι διαχειριστές ακινήτων «Airbnb»

Τα τρία ραντεβού του Nolita, το «Do svidaniya» της Γκρίσιν και το dark της Leroy Merlin

Capital controls στη Γερμανία; Η «ατμομηχανή» της Ευρωζώνης ετοιμάζεται για το χειρότερο δυνατό σενάριο

Exit mobile version