search icon

Ευρώπη

Στον βασιλιά Κάρολο ο Ρίσι Σούνακ – To Σαββατοκύριακο θα παρουσιάσει τη νέα κυβέρνηση

To Σαββατοκύριακο o Σούνακ αναμένεται να παρουσιάσει τη νέα κυβέρνηση, ζητώντας και ψήφο εμπιστοσύνης. Την προσεχή Δευτέρα, θα παρουσιάσει το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο και στις 3 Νοεμβρίου η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσει την απόφαση για το επιτόκιο βάσης

Ο Ρίσι Σούνακ θα γίνει δεκτός σήμερα Τρίτη από τον βασιλιά Κάρολο Γ΄, ο οποίος θα του αναθέσει και επισήμως τον σχηματισμό κυβέρνησης, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας η Ντάουνινγκ Στριτ. Η Λιζ Τρας, η οποία παραιτήθηκε την Πέμπτη από το αξίωμα, θα μιλήσει στους δημοσιογράφους έξω από την πρωθυπουργική κατοικία γύρω στις 10.15 τοπική ώρα (12.15 ώρα Ελλάδας) και στη συνέχεια θα πάει στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να συναντηθεί με τον βασιλιά Κάρολο.

Αμέσως μετά, ο βασιλιάς θα δεχτεί τον Σούνακ για να του αναθέσει την πρωθυπουργία. Ο Σούνακ θα επιστρέψει στη Ντάουνινγκ Στριτ και θα εκφωνήσει μια ομιλία γύρω στις 11.35 (13.35 ώρα Ελλάδας).

Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με οικονομικές προκλήσεις και χρειάζεται σταθερότητα και ενότητα, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρίσι Σούνακ, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση αφότου ανακηρύχθηκε νέος ηγέτης του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος και ενόψει της ανάληψης της πρωθυπουργίας της χώρας. «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή οικονομική πρόκληση», δήλωσε ο Σούνακ. «Χρειαζόμαστε πλέον σταθερότητα και ενότητα. Ύψιστη προτεραιότητά μου θα είναι να ενώσω το κόμμα και τη χώρα μας», τόνισε. Δεσμευόμενος ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του με αξιοπρέπεια και ταπεινότητα, ανέφερε πως θεωρεί ότι έχει το προνόμιο να υπηρετήσει το κόμμα που αγαπά και να ανταποδώσει στη χώρα του στην οποία οφείλει τόσα πολλά.

To Σαββατοκύριακο o Σούνακ αναμένεται να παρουσιάσει τη νέα κυβέρνηση, ζητώντας και ψήφο εμπιστοσύνης. Την προσεχή Δευτέρα, θα παρουσιάσει το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο και στις 3 Νοεμβρίου η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας θα ανακοινώσει την απόφαση για το επιτόκιο βάσης. Γεγονός παραμένει ότι λίγοι γνωρίζουν τις θέσεις του νέου πρωθυπουργού για βασικά ζητήματα που δεν άπτονται της οικονομίας. Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, πιθανολογείται να παρουσιάσει μία αρκετά σκληρή μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική, καθώς υποστήριξε το αμφιλεγόμενο σχέδιο ασύλου της Ρουάντα που ανακοινώθηκε νωρίτερα. Πρόκειται για τη σύναψη συμφωνίας να μεταφέρονται αιτούντες άσυλο στη χώρα της Αφρικής, που προκαλεί ανησυχίες και επικρίσεις από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Σουνάκ πιθανότατα θα ταχθεί υπέρ μίας μεγαλύτερης οικονομικής και εμπορικής διπλωματίας. Σε ό,τι αφορά στο Brexit, ήταν επίσης υπέρμαχος της «αποχώρησης» και αναμένεται να πιέσει για περαιτέρω αποσύνδεση από την ενιαία αγορά και την ΕΕ. Πιθανότατα θα πιέσει για τη Βόρεια Ιρλανδία Protocol Bill και το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των δεδομένων μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του, που και τα δύο επιδιώκουν να αποδεσμεύσουν το Ηνωμένο Βασίλειο από τα ρυθμιστικά πλαίσια της ΕΕ.

Οι Εργατικοί έσπευσαν να αποδοκιμάσουν τον νέο Βρετανό πρωθυπουργό για το ρόλο που διαδραμάτισε στην κυβέρνηση των Συντηρητικών. Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, δήλωσε ότι ο Σούνακ πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για το «χάος» στο οποίο βρίσκεται σήμερα η οικονομία. Σε μια συνέντευξη στην εφημερίδα Metro, ο Στάρμερ είπε: «Ο Σούνακ είναι μέρος του προβλήματος. Αν κοιτάξετε τι είπαν ο ένας για τον άλλον το καλοκαίρι, αυτός και η Τρας τσακώνονταν για να πουν πόσο απαίσιο ήταν το χάος που οι ίδιοι δημιούργησαν και ότι θα έπρεπε να είναι πρωθυπουργοί για να λύσουν το χάος που οι ίδιοι δημιούργησαν».

Διαβάστε ακόμη

Πώς βλέπουν τώρα οι μεγάλοι «παίκτες» του εγχώριου real estate την αγορά ακινήτων

Η κόκκινη κάρτα στην Αττική Οδό, η Goldman Sachs αγόρασε ξενοδοχεία στη Χαλκιδική, η HIG θέλει τον Beinoglou και ο Γερμανός πολιορκεί δύο εταιρίες

Σαν να τελείωσε ο πόλεμος – Ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού

Exit mobile version