-Χαίρετε, πριν πάμε στα σοβαρά, αν θέλετε στις κανονικές ειδήσεις, δυο λόγια για ένα θέμα που πραγματικά μου έχει κινήσει την περιέργεια, την υπόθεση με έναν παπά, τον παπά Δημήτρη που λειτουργεί στους Αγίους Ισιδώρους του Λυκαβηττού και… κάποιοι πιστοί πιστεύουν ότι κάνει θαύματα. Τώρα, γι’ αυτόν τον λόγο έχει γίνει μια αναστάτωση σ’ όλο το στερέωμα της Εκκλησίας, μέχρι κι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έδωσε συνέντευξη και του είπε να σηκωθεί να φύγει και να πάει κάπου στη Βάρη (στα Βλάχικα;) κ.λπ. κ.λπ. Δεν έχω καταλάβει αν ο Αρχιεπίσκοπος έχει τη βούλα του Θεού με τα θαύματα, κάτι σαν ISO που πιστοποιεί σε ποια Μονή, ποιος κάνει θαύματα, ποια εικόνα ή χάλασε το σύστημα με το ελεγχόμενο παγκάρι. Γιατί αλλιώς δεν εξηγείται τέτοια πρεμούρα. Η αλήθεια είναι ότι και ο παπάς εκεί, θέλετε λίγο η γειτονιά που είναι κοσμική (Κολωνάκι-Λυκαβηττός, γαρ) θέλετε λίγο οι υπουργοί που πάνε κι έρχονται, ε, τους μπήκε στο μάτι. Και ως γνωστόν, το γινάτι βγάζει μάτι (και Αγίου…).

Και μακριά από το κακό μάτι

-Πρώτη μέρα χθες επέστρεψε στο υπουργείο του μετά το χειρουργείο στο γόνατο και τον αστράγαλο ο Πιερρακάκης. Εμφανώς αδυνατισμένος, αλλά και καλά οργανωμένος στη δουλειά, γιατί όλες αυτές τις ημέρες είχε μετατρέψει το σπίτι σε γραφείο. Περαστικά ευχόμαστε και μακριά από το κακό μάτι…

Κόκκινη κάρτα για τα διόδια της Αττικής Οδού

-Πάμε τώρα στα hard news, για τον «διαγωνισμό των διαγωνισμών» στον κλάδο των κατασκευών που δεν είναι άλλος από εκείνον της Αττικής Οδού. Ο Πολίτης του ΤΑΙΠΕΔ έχει προτείνει να προχωρήσει ο διαγωνισμός με κυμαινόμενη τιμή διοδίων από 2,5 ευρώ έως 3,30 ευρώ, αντί για 2,80 ευρώ που είναι σταθερό σήμερα. Δηλαδή, το πρωί, ας πούμε, να πληρώνεις 3,30 και αργότερα λιγότερα. Όρκο δεν παίρνω, αλλά όταν το άκουσε αυτό ο Καραμανλής με τον Καραγιάννη μάλλον συγκρατήθηκαν να… μην τον αρπάξουν στις γρήγορες και τούτο διότι: α) Πρόκειται για αστικό δρόμο που πάει ο κοσμάκης στη δουλειά του κάθε πρωί (και όχι βράδυ, άρα με το φτηνό τιμολόγιο) και όχι εκδρομές όπως οι άλλοι αυτοκινητόδρομοι. β) Γιατί δεν είναι ώρα για αυξήσεις διοδίων λόγω ακρίβειας αλλά και εκλογών. γ) Γιατί ο δρόμος είναι αποσβεσμένος και άρα θα κλωτσήσει και η Ε.Ε. (DG Comp) από την αύξηση των διοδίων. δ) Γιατί τα λεφτά θα πάνε στο δημόσιο χρέος και όχι στον προϋπολογισμό. Τώρα το Μ.Μ. είναι ενήμερο αλλά όχι σε επίπεδο πρωθυπουργού, οπότε ας περιμένουμε να δούμε πώς και πότε θα γίνει ο διαγωνισμός αν και τυπικά λόγο έχει μόνο το ΤΑΙΠΕΔ. Άμα δείτε εσείς αύξηση των διοδίων της Αττικής οδού… γράψτε μου, εδώ τώρα δεν θα κάνουμε ούτε πλειστηριασμούς μέχρι του Αγίου Κωνσταντίνου και βάλε…

Η Goldman Sachs αγόρασε (για αρχή) τρία ξενοδοχεία στη Χαλκιδική

-Στην αγορά έχουμε όμως και μια σημαντική είδηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Goldman Sachs υπέγραψε χθες την εξαγορά τριών ξενοδοχείων στη Χαλκιδική. Πρόκειται για τα ξενοδοχεία Theophano Imperial Palace, Athos Palace και Pallini Beach της οικογένειας Γρηγοριάδη. Εχουμε ένα ιδιαίτερα σημαντικό deal γιατί η εξαγορά έγινε από την Goldman Sachs για ίδιο λογαριασμό, δηλαδή από τον φορέα της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας που διαχειρίζεται τα δικά της κεφάλαια. Η κίνηση της Goldman Sachs μάλιστα, συνοδεύεται και από την επιστροφή ενός ιδιαίτερα έμπειρου και γνωστού στελέχους, του Γιώργου Γαλανάκη (πρόεδρος, Διευθύνων Σύμβουλος ΛΑΜΨΑ, Hyatt Group κ.ά.) ο οποίος ανέλαβε Πρόεδρος της ελληνικής θυγατρικής της Goldman Sachs. Επιπλέον, η συγκεκριμένη εξαγορά είναι η αρχή της επένδυσης που σχεδιάζει η αμερικανική τράπεζα στον ελληνικό τουρισμό, καθώς έπεται συνέχεια. Τα τρία ξενοδοχεία στη Χαλκιδική, σύμφωνα με το επενδυτικό πρόγραμμα, θα ανακαινισθούν ριζικά. Σημειώστε επίσης πως οι ίδιοι άνθρωποι της Goldman παλαιότερα συνομιλούσαν για να εξαγοράσουν από τον Γ. Ρέτσο και τους άλλους μετόχους τα ξενοδοχεία Ηλέκτρα.

Επιμένουν για deal HIG και Beinoglou

-Οι πληροφορίες επιμένουν πως έπειτα από πολύμηνες συζητήσεις και διεργασίες είναι κοντά να κλείσει ένα σημαντικό deal στην αγορά των μεταφορών/logistics και συγκεκριμένα αυτό μεταξύ της HIG Capital και της «Ορφεύς Βεΐνογλου» (Orphee Beinoglou). Οι δύο πλευρές επιμένουν να μην επιβεβαιώνουν όσα ακούγονται, ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν και αυτές και μάλιστα αναφέρουν μετά το πάγωμα των συζητήσεων που ξεκίνησαν πέρυσι, κάποια στιγμή επανεκκίνησαν και ξεκίνησε η διενέργεια due diligence που, κατά τις πληροφορίες, ολοκληρώθηκε. Τώρα, αν θα πέσουν και οι υπογραφές, έτσι φαίνεται, αλλά με τα deals πάντα υπάρχει και ο παράγοντας της απρόσμενης ανατροπής. Η Βεΐνογλου, που κλείνει 100 χρόνια δραστηριότητας το 2023, αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία υπηρεσιών μεταφοράς εμπορευμάτων και logistics στην Ελλάδα, με θυγατρικές στα Βαλκάνια, την Κύπρο και τον Λίβανο, με τζίρο 86 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 4,5 εκατ. ευρώ το 2021. Επίσης, έχει επεκταθεί και στις ταχυμεταφορές με τις Easy Mail και Orbit. Το HIG, αντίστοιχα, τα τελευταία χρόνια έχει εστιάσει τις επενδύσεις του στο κομμάτι των logistics, έχοντας εξαγοράσει τη Makios Logistics και ορισμένες μικρότερες εταιρείες μεταφορών, ενώ συζητείται ευρύτατα το σχέδιο για δημιουργία logistics hub στον Ασπρόπυργο και συγκεκριμένα σε έκταση 280 στρεμμάτων που ανήκε στη Χαλυβουργία Ελλάδας και την οποία απέκτησε μέσω διαγωνισμού για την πώληση των δανείων της βιομηχανίας.

Δυο συμφωνίες (ταχυμεταφορές και audiobooks) από τον Γερμανό

-Δύο deals έχει στα σκαριά ο Πάνος Γερμανός για να ενισχύσει τον όμιλο Public. Όπως έλεγε χθες σε πηγαδάκια ο Ρόμπυ Μπουρλάς, επικεφαλής του Public Group, η μία αφορά το περιβόητο last mile, κοινώς κάποια εταιρεία ταχυμεταφορών για να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα της αλυσίδας παραδίνονται με τον καλύτερο και ταχύτερο τρόπο. Οι επιλογές, όπως εξηγούσε, είναι είτε με κάποια εταιρεία στην Ελλάδα, είτε μετοχική συνεργασία με διεθνή παίκτη ο οποίος θα ήθελε να μπει πιο δυναμικά στην ελληνική αγορά. Η δεύτερη αφορά ένα νέο τεχνολογικό trend, αυτό των audiobooks που σε πολλές αγορές του εξωτερικού (σύντομα και στη δική μας) πηγαίνει εξαιρετικά σε πωλήσεις. Το ενδιαφέρον αφορά και τις δύο μεγάλες εταιρείες της αγοράς που λειτουργούν δύο διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα.

Οι ελληνικές τράπεζες περιμένουν τη Λαγκάρντ

-Ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης το προεξοφλούν οι πάντες. Το κρίσιμο όμως στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ που ξεκινά μεθαύριο, είναι η επανεξέταση των δανείων TLTRO (Targeted Long-Term Refinance Operations). Πρόκειται για χρηματοδοτήσεις της ΕΚΤ προς τις τράπεζες που είχαν έως πρότινος σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, με διάρκεια τριών ετών. Οι τράπεζες συνήθιζαν να παίρνουν τα φθηνά κεφάλαια τα οποία και επέστρεφαν στην ΕΚΤ εισπράττοντας περίπου 1,5%. Η αγορά των TLTROs διεθνώς ανέρχεται στα 2,2 τρισ. και τώρα που αρχίζει η νομισματική σύσφιξη η τάση είναι φυσικά η αγορά να κλείνει. Για αυτό και η κατάργησή τους από την ΕΚΤ θεωρείται εξαιρετικά πιθανή. Το ερώτημα κατά τους ειδικούς τώρα είναι κυρίως για την ταχύτητα με την οποία θα αποφασίσει η ΕΚΤ να κινηθεί. Καθώς τα δάνεια TLTRO είναι τριετούς διάρκειας, οι κεντρικές τράπεζες όταν θέλουν να αποσύρουν τη συγκεκριμένη ρευστότητα από το τραπεζικό σύστημα αυξάνουν το ύψος των υποχρεωτικών καταθέσεων που κάνουν οι τράπεζες στην κεντρική τράπεζα.

Ιανουάριο ξεκινά η διαδικασία του ΤΧΣ για τις τράπεζες

-Τέλος Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου περιμένει το ΤΧΣ τις προτάσεις της Rothschild για τη στρατηγική αποεπένδυσης από τις συμμετοχές στις τράπεζες. Προφανώς ως τότε θα έχουν γίνει και σχετικές συνεννοήσεις οπότε οι προτάσεις αναμένεται πως θα είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τις κυβερνητικές προθέσεις. Μόλις κατατεθούν, στη συνέχεια θα χρειαστεί να εγκριθεί το σχέδιο από το ΤΧΣ και το Υπουργείο Οικονομικών, οπότε κάπου προς τις αρχές Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία, πιθανότατα με μια πρόκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ενώ εκ των πραγμάτων πια, Εθνική και Πειραιώς θα είναι στην πρώτη γραμμή. Σημειώστε πως το ΤΧΣ, αν και οργανισμός του ευρύτερου δημοσίου τομέα, απέσπασε για το 2022 διπλή βράβευση από τον οργανισμό International Finance Awards. Συγκεκριμένα, πήρε το βραβείο «άριστης εταιρικής διακυβέρνησης» (Best Corporate Governance – Financial Institute) και το βραβείο για τον καλύτερο Διευθύνοντα Σύμβουλο χρηματοπιστωτικού οργανισμού (Best CEO – Financial Institute) για τον Ηλία Ξηρουχάκη.

Λιακάδα...

-Συνέδριο για τα ακίνητα στο Μέγαρο με λιακάδα δεν πάει. Δεν έχω άλλη εξήγηση γιατί χθες στις 12 το μεσημέρι, στα καφέ της Πλατείας Μαβίλη η στήλη εντόπισε σε διαφορετικές παρέες τον Γ. Μυλωνά της Αloumil, τον πρώην CEO της ΑΚΤΩΡ Χ. Παναγιωτόπουλο και τον Αντιπρόεδρο της ΤΕΝΕΡΓ, Γ. Μέργο.

Ο Ανδριόπουλος της Dimand για το Ελληνικό

-Ο CEO της DImand Δημήτρης Ανδριόπουλος, CEO Dimand, ρωτήθηκε σε συνέδριο για τα ακίνητα αν θα συμμετάσχει η εταιρεία του με οποιονδήποτε τρόπο στο project του Ελληνικού και απάντησε ως εξής: "Μιλάμε με τη Lamda από το 2018 και μόλις εξαντληθούμε και οι δύο από τη… συζήτηση θα ξέρουμε αν θα υπάρξει εμπλοκή μας στο Ελληνικό. Γενικότερα πάντως το Ελληνικό, όπως έχει δείξει η εμπειρία και από ένα αντίστοιχο έργο στο Αμβούργο, του οποίου ο σχεδιασμός ξεκίνησε ο το 1997, θέλει υπομονή. Θα ξεκινήσει άμεσα, ωστόσο θα συναντήσει τους επόμενους 24 μήνες μεγάλες προκλήσεις - είναι ένα έργο που έχει τεράστιες υποδομές και κόστη, έχει να αντιμετωπίσει την αύξηση του κόστους χρήματος, μία ενδεχόμενη ύφεση, ενώ με το δεδομένο ότι είναι ένα πανευρωπαϊκό έργο, μπορεί να επηρεαστεί και από τη ζήτηση από το εξωτερικό". Οσον αφορά το αν και πώς οι εκλογές μπορεί να επηρεάσουν το επενδυτικό κλίμα στο real estate, είπε: "Δεν θεωρώ ότι οι επερχόμενες εκλογές είναι ο καταλύτης για να επενδύσει στη χώρα κάποιος. Αυτό μπορεί να απασχολεί τους επενδυτικούς οίκους, τους αναλυτές κ.τ.λ. Αυτά που απασχολούν έναν επενδυτή του real estate είναι πότε θα τελειώσει ο πόλεμος και τι θα γίνει με την ύφεση, παράγοντες που διαμορφώνουν τα κόστη και τη ζήτηση".

Ο μύθος για τον Πύργο του Πειραιά που... γέρνει

-Για πολλά χρόνια υπήρχε ο μύθος ότι ο Πύργος του Πειραιά, που για 47 χρόνια παρέμενε «φάντασμα», δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί γιατί είχε δομικά ζητήματα, με τις φήμες να θέλουν τον πύργο να... γέρνει. Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, επικεφαλής της Dimand, που έχει αναλάβει μαζί με τις EBRD και Prodea το project αξιοποίησης του Πύργου, μιλώντας στην Prodexpo έκανε λόγο για έναν αστικό μύθο που διατηρήθηκε για 47 χρόνια, καθώς από τις μελέτες διαπιστώθηκε απόκλιση μόλις κατά 2,2 εκατοστά σε ένα κτίριο 24 ορόφων.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο και η σύζυγος του Βρετανού Πρωθυπουργού

-Οι διοικήσεις των μεγαλύτερων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών ετοιμάζονται πυρετωδώς για το μεγάλο road show του Λονδίνου. Στόχος τους είναι να εντυπωσιάσουν τους διαχειριστές κεφαλαίων της βρετανικής πρωτεύουσας τους οποίους θα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει η Morgan Stanley. Μια μικρή λεπτομέρεια: Το σύνολο των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών αξίζει σήμερα κάτι λιγότερο από 63 δισ. ευρώ. Η σύζυγος του νέου Βρετανού Πρωθυπουργού, η Αξάτα Μούρτι, είναι κόρη, μεριδιούχος και φυσική κληρονόμος του ιδρυτή της εταιρείας τεχνολογίας «Infosys». Η χρηματιστηριακή αξία μόνο της Infosys σήμερα ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ, δηλαδή μιάμιση φορά την αξία ολόκληρου του Χρηματιστηρίου μας.