search icon

Ναυτιλία

Δυο ‘Eλληνες εφοπλιστές στο επίκεντρο δικαστικής διαμάχης στη Νέα Υόρκη

Το δικαστικό σίριαλ στα αμερικανικά δικαστήρια με πρωταγωνιστές δύο ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές- Η τελευταία προσπάθεια των πρώην μετόχων της DryShips

Συνεχίζεται η δικαστική διαμάχη εναντίον δύο ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακών με τους μετόχους να στρέφονται εναντίον τους για χρηματιστηριακή απάτη. Στις ΗΠΑ, ο περιφερειακός δικαστής Gary R Brown αποφάσισε να επιτρέψει στους μετόχους της Dryships του Γιώργου Οικονόμου και της Diana Containerships (νυν Performance Shipping) συμφερόντων του Συμεών Παληού να τροποποιήσουν τις αντίστοιχες καταγγελίες τους σχετικά με τις συμφωνίες που έκλεισαν οι δύο εταιρείες με την χρηματοδότρια Κalani Investments.

‘Οπως αναφέρει το Tradewinds πρόκειται για μια τελευταία προσπάθεια των πρώην μετόχων της DryShips που όμως θυμίζει άλλες υποθέσεις και προσπάθειες που έπεσαν στο κενό.

Ο φάκελος των 71 σελίδων που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης χαρακτηρίστηκε ως η τρίτη προσπάθεια των εναγόντων εναντίον τόσο της DryShips όσο και της πρώην Diana Containerships. Οι ισχυρισμοί αλλά και η υπερασπιστική γραμμή είναι παρόμοια με αυτά μιας άλλης αγωγής που έχει ήδη απορριφθεί εναντίον της Top Ships, του εφοπλιστή Ευάγγελου Πιστιόλη, για τις συναλλαγές της με την Kalani.

Top Ships είχε απαλλαγεί από τις καταγγελίες περί απάτης από τον Περιφερειακό Δικαστή Brian M Cogan στη Νέα Υόρκη και από το Εφετείο, το οποίο επικύρωσε ομόφωνα την απόρριψη του αιτήματος των εναγόντων.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι δικαστές έκριναν ότι η Top Ships αποκάλυψε όλες τις συναλλαγές μετοχών που τέθηκαν υπό αμφισβήτηση, χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο να κατηγορηθεί για χειραγώγηση.

Ο δικαστής Gary R Brown, έδωσε στους μετόχους της DryShips μια τελευταία ευκαιρία για να στηρίξουν μια υπόθεση, αντί να απορρίψουν την αγωγή όπως είχαν ζητήσει οι δικηγόροι υπεράσπισης. Η απάντηση δεν είναι ακόμη γνωστή. Όμως ορισμένα από τα στατιστικά στοιχεία που δεν αμφισβητούνται από τη συμμαχία της DryShips με την Kalani το 2016 και το 2017 παραμένουν σχετικά με την αντίληψη των μετόχων σχετικά με τον τομέα της διακυβέρνησης, ακόμη και τώρα που ο ιδρυτής της DryShips έχει καταστήσει ιδιωτική την κάποτε εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία του.

Και οι τρεις αγωγές επικεντρώνονται στη χρηματοδότηση των Ελλήνων εφοπλιστών από την Kalani, μια εταιρεία που εδρεύει στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους και ελέγχεται από τον Marc Bistricer και το hedge fund του με έδρα το Τορόντο. Τα έσοδα που ελήφθησαν από τις πωλήσεις μετοχών των τριών εταιρειών κυμαίνονταν από τα 700 εκατομμύρια δολάρια που πήρε η DryShips έως μόλις 141.000 δολάρια που έλαβε η Diana Containerships. Η Top Ships έλαβε περίπου 90 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία.

Κατά τη διάρκεια των χρηματοδοτήσεων, η αξία της μετοχής της DryShips μειώθηκε κατά 99,999%. Η αξία των 100.000 μετοχών που αγοράστηκαν στις 8 Ιουνίου 2016 στα 1,19 δολ η καθεμία θα είχε μειωθεί σε μόλις 1,05 δολάρια στο τέλος του 2017 “, υποστήριξαν οι μέτοχοι στην καταγγελία.” Η DryShips πραγματοποίησε οκτώ reverse split σε διάστημα 18 μηνών.

Οι ενάγοντες υποστήριξαν ότι οι εταιρείες και ο χρηματοδότης είχαν εμπλακεί σε ένα σχέδιο που κατέστρεψε την αξία των μετοχών των κοινών μετόχων, ενώ παράλληλα πλούτισαν οι ίδιοι και η Kalani. Χρησιμοποίησαν τα reverse split των μετοχών τους προκειμένου να παραμείνουν οι εταιρείες εισηγμένες στο χρηματιστήριο και οι μετοχές τους να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται, σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς τους.

Exit mobile version