search icon

Οικονομία

Μπαζούκα για την Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά… από το 2021

Ηχηρό μήνυμα στις αγορές. «Ενέσεις» 3% ετησίως για 4 χρόνια μετά τον κορωνοϊό - Τι σημαίνει το πακέτο που προτείνει η Κομισιόν για την Ελλάδα- Τα ψιλά γράμματα και οι παγίδες που προσέχει η Αθήνα

epa07708008 Ursula von der Leyen the nominated President of the European Commission gives a press briefing following a meeting of Political groups Presidents at European Parliament in Brussels, Belgium, 10 July 2019. Von der Leyen is meeting alll groups about her nomination as the head of the European Commission, a vote will take place next week at plenary session of the parliament. EPA/OLIVIER HOSLET

Με ένα νέο «σχέδιο Μάρσαλ» α λα ευρωπαϊκά (ή ένα τεράστιο ΕΣΠΑ για τον κορωνοϊό) ισοδυναμεί η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 32 δισ. θα αφορούν αποκλειστικά στην Ελλάδα.

Ενενήντα ημέρες ζυμώσεων εντάσεων και αντιπαραθέσεων στα Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης χρειάστηκε η Ευρώπη για να φτάσει σε ένα πρόγραμμα που, όπως δείχνουν οι πρώτες δηλώσεις, έχει λάβει ήδη την κατ’αρχήν έγκριση από την Άγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν. Η απόφαση είναι σημαντική και προκάλεσε κύματα αισιοδοξίας στις ευρωπαϊκές αγορές, αν και πρακτικά δεν φαίνεται πώς μπορεί να μπει σε εφαρμογή πριν το 2021.

Το σχέδιο «για την Επόμενη Γενιά» μοιάζει «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα των χωρών με τα μεγαλύτερα χρέη, την βαθύτερη ύφεση και τη υψηλότερη ανεργία. Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα δηλαδή, με βάση τις επίσημες προβλέψεις. Αν το αρχικό πακέτο μισού δισ. (πρόταση Γαλλίας—Γερμανίας) φάνταζε φτωχό, ενώ το ευρωομόλογο 1 τρισ ευρώ μακρινό, το πακέτο των 750 δισ. από την Κομισιόν μοιάζει η ελπίδα για τις περισσότερες χώρες του Νότου, με βάση τις ίδιες τις εισηγήσεις.

 

Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ψάχνει στις 50 και πλέον σελίδες της παρουσίασης του σχεδίου, να βρει τυχόν παγίδες και κακοτοπιές.

«Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανταποκρίνονται σε μεγάλο βαθμό στις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας . Τα καλά στοιχεία είναι προφανή, καθώς:

-είναι από τα πιο γενναιόδωρα πακέτα που ως τώρα έχει τεθεί σε συζήτηση

-δίνει στις χώρες οικονομικές ενισχύσεις, όχι μόνον δάνεια

-στηρίζεται στην αμοιβαία ανάληψη χρέους από την ΕΕ -όπως και το ευρωομόλογο δηλαδή.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προβλέπει για την προσεχή τετραετία (2021-2024) επιχορηγήσεις που εκτιμώνται σε 3% του ΑΕΠ ετησίως.

Όπως και στα ΕΣΠΑ, για να πάρουν τα κράτη τα λεφτά, θα πρέπει να τα στρέψουν σε επιλέξιμες δαπάνες που εν προκειμένω θα είναι:

Πού αρχίζουν όμως τα «αλλά» και οι ανησυχίες;

Όπως τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, «η Ελληνική Κυβέρνηση, όπως πράττει μέχρι σήμερα, θα συνεχίσει να συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν επί των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με δημιουργικό τρόπο, έχοντας πάντα ως γνώμονα την οικονομική και κοινωνική ευημερία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

 

Exit mobile version