search icon

Οικονομία

Χρ. Σταϊκούρας: Η κυβέρνηση «κτίζει» αποθέματα μέχρι να έρθουν λεφτά από ΕΕ

Στο 8%-9% η ύφεση. Έξτρα ρευστότητα 4-5 δισ. στο β΄εξάμηνο του 2020

Meeting between Greek Minister of finance ,Christos Staikouras and the President of the European Investment Bank, Werner Hoyer, at the presidential palace, in Athens, on Feb. 14, 2020 / Συνάντηση μεταξύ του Υπουργό Οικονομικών, Χρήστου Σταικούρα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ , στην Αθήνα, στις 14 Φεβρουαρίου, 2020

Την εκτίμηση ότι τα μισά μόνον από τα 2,7 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στη χώρα μας από το Πρόγραμμα SURE θα έρθουν εφέτος μέσα στη χρονιά, ενώ τα υπόλοιπα θα έρθουν το 2021 μαζί και με τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης , εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Εκτιμούμε ότι μέσα στο 2021 θα πάρουμε τα μισά», τόνισε αφού εχθές μόλις έλαβε το Υπουργείο Οικονομικών επιστολή για την σύμβαση χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο cnn.gr δήλωσε πως «είμαστε σε πολύ πιο ώριμο σημείο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και σε περίπου 20 ημέρες από σήμερα θα υποβάλουμε προτάσεις», προσθέτοντάς ότι αυτές θα αξιολογηθούν από τα ευρωπαϊκά όργανα στο επόμενο τρίμηνο, ώστε να εκταμιευθούν οι πρώτοι πόροι μαζί με κάποιες προκαταβολές στο α΄εξάμηνο του 2021.

Εν αναμονή των κονδυλίων από την ΕΕ, ο κ.Σταϊκούρας απάντησε ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί τα ταμειακά αποθέματα της χώρας, αλλά όχι μόνον για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κρατά διαθέσιμα και για καταστροφές όπως οι πρόσφατες πλημμύρες που «θα απαιτήσουν αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ», την Άμυνα και άλλες έκτακτες ανάγκες.

Ωστόσο εκτίμησε ότι από τον Ιούλιο και μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου με την νέα Επιστρεπτέα IV, η κυβέρνηση θα δώσει επιπλέον δάνεια 4-5 δισ.ευρώ. Σχετικά με τα μέτρα τόνωσης της ρευστότητάς της οικονομίας ο κ. Σταϊκούρας απεκάλυψε πως πάνω από 165.000 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτηση για τον τρίτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και εκτίμησε πως συνολικά μέσα στον Οκτώβριο θα δοθούν 1,5 δισ. ευρώ.

Προϊδέασε ότι το προχέδιο Προϋπολογισμού που θα καταθέσει την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή, θα προβλέπει ύφεση 8%-9%. «Δεν έχουμε λόγο να αναθεωρήσουμε» είπε, αν και περιέγραψε μεγάλες αβεβαιότητες  που παραμένουν, όπως η ύφεση του γ΄τριμήνου, το ενδεχόμενο αναθεώρησης της ύφεσης β΄τριμήνου από την ΕΛΣΤΑΤ, η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της νόσου διεθνώς πριν το χειμώνα και την συνολική αναθεώρηση  των προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία.

Exit mobile version