search icon

Οικονομία

«Δια νόμου» ελάχιστος φόρος 15% σε πολυεθνικές και μεγάλους ομίλους

Δύο νέα σχέδια νόμου αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο - Πώς, για ποιους και γιατί θα θεσπιστεί ελάχιστος φορολογικός συντελεστής 15% - Έρχεται και νέο σύστημα παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας

Περισσότερα λεφτά στα κρατικά ταμεία, με φόρους από πολυεθνικές που ξεγλιστρούσαν από τα δίχτυα της εφορίας, αλλά και με έσοδα από καλύτερη αξιοποίηση του αιγιαλού και της παραλίας, βάζει στόχο η κυβέρνηση, με δύο νέα σχέδια νόμου που αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Το πρώτο μέτρο εντάσσεται στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο φορολόγησης με τη θέσπιση ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% για τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, αλλά και σε ελληνικούς ομίλους μεγάλης κλίμακας, με ετήσια έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τον «Πυλώνα 2» της Κοινοτικής Οδηγίας που υποχρεώνει όλες τις πολυεθνικές να πληρώνουν κατ’ ελάχιστον φόρο 15% επί των κερδών τα οποία αποκτούν σε ένα κράτος-μέλος, βάζοντας τέλος στην πρακτική που ακολουθούν οι περισσότεροι επιχειρηματικοί κολοσσοί να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε άλλες χώρες – παραδείσους με χαμηλότερη φορολογία.

Στην Ελλάδα τα εταιρικά κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 22%. Παρ’ όλα αυτά όμως, αρκετές πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας έβρισκαν παράθυρα προκειμένου να φορολογηθούν χαμηλότερα σε άλλες χώρες. Με το νέο καθεστώς θα κληθούν να πληρώσουν στην Ελλάδα την διαφορά ως το 15% την οποία καρπώνονταν.

Παράλληλα στα «δίχτυα» της εφορίας θα πιαστούν και τουλάχιστον δύο ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι με τζίρους πάνω από 750 εκατομμύρια ευρώ ετησίως (τράπεζες και αλυσίδες σούπερ-μάρκετ κυρίως) με το άμεσο δημοσιονομικό όφελος να υπολογίζεται για το 2024 στα 70 με 80 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της επιβολής ελάχιστου φόρου είχε ξεκινήσει να συζητείται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, καθώς υπολογίζεται πως τα κράτη χάνουν έτσι τουλάχιστον 180-200 δισ. δολάρια ετησίως από φόρους που διαρρέουν προς χώρες με προνομιακά φορολογικά καθεστώτα.

Χρήμα από τις παραλίες

Επιπλέον το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών προχωρά και σε αλλαγές στους όρους παραχώρησης της απλής χρήσης του αιγιαλού, μέσω του νέου συστήματος ηλεκτρονικών δημοπρασιών, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια των διαδικασιών και να επιτευχθεί υψηλό τελικό τίμημα, όπως κατέδειξε η πιλοτική εφαρμογή του, ήδη από το προηγούμενο έτος.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να επεκταθούν οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες, με 4+1 σημαντικές ανατροπές σε όσα ίσχυαν:

Το κυβερνητικό σχέδιο ολοκληρώνεται και με αλλαγές για καλύτερο έλεγχο της χρήσης του αιγιαλού από τους παραχωρησιούχους.

Όπως αποκάλυψε το newmoney.gr το ΥΠΕΘΟ επιστρατεύει drones και αεροφωτογραφίες για να καταγράφει αυθαιρεσίες στον αιγιαλό, αλλά και νέα πλατφόρμα καταγγελιών όπου οι απλοί πολίτες (το «κίνημα της πετσέτας» ουσιαστικά) θα ανεβάζουν φωτογραφίες και θα αναφέρουν κρούσματα κατάληψης χώρων ή παρεμπόδισης πρόσβασης σε δημόσιες παραλίες.

Διαβάστε ακόμη 

Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο η ρύθμιση για την εκτός σχεδίου δόμηση

Το μισό 2023 δουλεύαμε για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές

Ο Κασσελάκης, το mail και η «πόρτα» για την Αναργύρειο, οι αλλαγές σε Στρατό και Αστυνομία, το Athenee προς πώληση, ο Fourlis και το Ikea

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version