-Χαίρετε, ξανάρχισε η ρουτίνα από χθες για όλους και φυσικά και για το Μ.Μ. που ασχολείται κυρίως με δύο θέματα. Το πρώτο, με τον νόμο Σκυλακάκη για την αυθαίρετη δόμηση (σημερινό υπουργικό συμβούλιο)  που, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει και τις κατεδαφίσεις όχι μόνο των αυθαιρέτων που ανεγείρονται εφεξής, αλλά και όσων έχουν πάρει πρωτόκολλο κατεδάφισης το 2022. Το δεύτερο θέμα είναι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, το οποίο και όπως διαβάσατε το «πήρε επάνω του» καθ’ ολοκληρίαν ο ίδιος ο Μητσοτάκης. «Η γραμμή είναι ξεκάθαρη, εμείς κάνουμε ό,τι περίπου ισχύει σ’ όλη την Ευρώπη και δεν κάνουμε ό,τι λέει ο Κασσελάκης. Δεν επιτρέπει ο νέος νόμος σε δύο άνδρες να χρησιμοποιήσουν παρένθετη μητέρα ή ό,τι άλλο υποβοηθητικό μέσο για να αποκτήσουν παιδί». Παράλληλα όμως λένε «οι διατάξεις για την υιοθεσία είναι εξίσου ξεκάθαρες και ισχύουν από το 1947 στην Ελλάδα, δεν αλλάζουν». Τώρα, ρώτησα αν μετά την περίοδο ζύμωσης και διαλόγου (στον κόσμο και στην Κ.Ο. της Ν.Δ.) θα πάει για ψήφιση ο νόμος και μου απάντησε η πηγή «δεν θ’ αργήσουμε», αλλά χωρίς ακριβή χρονικό προσδιορισμό. Εικάζω ότι ο Κ.Μ., που δεν αφήνει τίποτα στην τύχη του, θα αφήσει μία περίοδο να δει πώς πάει το πράγμα, θα μετρήσουν οι δημοσκόποι την κοινή γνώμη, που ήταν πολύ αρνητική για τον νόμο -αλλά χωρίς να έχει καταλάβει τι πρόκειται να ισχύσει- και μετά θα πατήσει το κουμπί. Επισημαίνω ότι η μεγάλη αντίδραση της κοινής γνώμης ήταν στο να αποκτούν παιδιά με παρένθετη μητέρα δύο άνδρες, δηλαδή το μοντέλο Κασσελάκης-Τάιλερ.

Αναργύρειος γιοκ

-Τώρα που είπα «Κασσελάκης», θυμήθηκα το τριημεράκι-συνεδρίαση της Κ.Ο. που ετοίμασε ο trendy αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες για το οποίο έχει πέσει πολύ κράξιμο, κυρίως από τους ίδιους τους Συριζαίους. Δηλαδή, πού έπρεπε να τους πάει χειμωνιάτικα, με σκηνές στα Γιούρα; Τέλος πάντων, ο Στέφανος έστειλε ένα mail, μου είπε η πηγή μου, στο υπουργείο Παιδείας και ζήτησε να διατεθεί για την εκδήλωση (δηλαδή, το τριημεράκι) η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών. Ταμάμ τού έπεφτε ο χώρος για συνεδριάσεις, μια χαρά και για διαμονή -αφού περίπου χωράνε οι βουλευτές, ίσως και περισσεύουν- αφού τα δύο κτίρια από τα τέσσερα έχουν καμιά 70αριά δωμάτια μαζί με τις σουίτες, που εικάζω ότι θα ήταν για τους πρωτοκλασάτους Τζάκρη, Πολάκη κ.λπ., αν και τις «κεφαλές» του κόμματος μπορεί να ήθελε να τις φιλοξενήσει στην Προεδρική οικία των Σπετσών ο Stefanos. Μάλιστα, στο e-mail που έστειλαν από το γραφείο προέδρου ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε και deadline, «παρακαλώ, απαντήστε μας εντός 24 ωρών». Δεν χρειάστηκε όμως γιατί η αρμόδια υπηρεσία τού απάντησε σχεδόν μόλις έλαβε το μέιλ με ένα «όχι» και κάτι… ευγενικά ψιλά. Κατόπιν αυτού ο πρόεδρος αμολήθηκε στα ξενοδοχεία.

ΚΥΣΕΑ με μήνυμα ανανέωσης

-Ο νέος χρόνος ήρθε με την ανάγκη να κλείσουν εκκρεμότητες, όπως π.χ. στην ηγεσία του στρατεύματος, καθώς σε λίγες μέρες λήγει η θητεία του Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου. Μαθαίνω ότι το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει κατά πάσα πιθανότητα μετά την αναχώρηση του πρωθυπουργού για το Νταβός στα μέσα της άλλης εβδομάδας και πριν πάει στις ΗΠΑ, άρα στις αρχές του τρίτου δεκαημέρου του Ιανουαρίου. Αυτό που ακούω και από το Μ.Μ. πάντως είναι η λέξη "ανανέωση". Με άλλα λόγια και ενώ στο τραπέζι είναι η επιλογή του αρχαιότερου αρχηγού, του Α/ΓΕΑ Θεμιστοκλή Μπουρολιά, ακούγεται εκ νέου ένα όνομα από τον Στρατό Ξηράς, με δεδομένο ότι ως μεγαλύτερο "όπλο" μπορεί να έχει δύο σερί Α/ΓΕΕΘΑ. Ο λόγος για τον Σερραίο Διοικητή Ειδικού Πολέμου Δημήτρη Χούπη, ο οποίος είναι της τάξης του '87, άρα από τη νεότερη γενιά ανώτατων αξιωματικών. Θέμα χρόνου είναι και οι κρίσεις για την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., όπου τα πράγματα είναι ζόρικα για τον αρχηγό Μαυρόπουλο. Να δούμε αν το ΚΥΣΕΑ θα λύσει εκκρεμότητες... πακέτο.

Ευρω-μπλόκο στον... Θεοχαρόπουλο

-Με ενδιαφέρον διάβασα χθες ότι μια σειρά κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ο Ζαχαριάδης, ο Θεοχαρόπουλος και ο... Ραγκούσης, με ένα κείμενο-τομή ζητούν το κόμμα να φύγει από την ευρωομάδα της Αριστεράς και να πάει στους Ευρωσοσιαλιστές. Μάλιστα, το αίτημα στήριξε και η διαφωνούσα με το τριήμερο των Σπετσών Έλενα Ακρίτα, αλλά και ο "πόλος" Τεμπονέρας. Δεν ξέρω τι κάνουν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ξέρω όμως ότι το αίτημα θα πέσει στα βράχια. Και αυτό γιατί, ακόμα και αν ο Stefanos το επιδιώκει, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα επιτρέψει τέτοια παιχνίδια μέσα στο κόμμα του. Και νομίζω ότι η στενή σχέση που έχει με την επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, την Ισπανίδα Ιράτσε Γκαρσία, του δίνει ένα δικαίωμα λόγου παραπάνω.

Πωλείται το Athenee

-Να σας πω και ένα ενδιαφέρον κοσμικό–επιχειρηματικό κουτσομπολιό που έμαθα, πωλείται το ιστορικό πρώην Zonars νυν Athenee του Χρύσανθου Πανά, αλλά παρότι κάτι άκουσα σε ποιους δεν το γράφω, πρώτον γιατί δεν το διασταύρωσα και δεύτερον γιατί εγώ δεν θέλω να χαλάω δουλειές. Όμως, επιφυλάσσομαι να επανέλθω.

Πάνω από 30 θεσμικοί επενδυτές για το ομόλογο της Τρ. Πειραιώς

-Σήμερα ανοίγει το βιβλίο προσφορών που θα τρέξουν οι Barclays, BNP Paribas, BofA, Goldman Sachs, Nomura και UBS για το ομόλογο TIER II της Τράπεζας Πειραιώς. Η διάρκεια της έκδοσης, ύψους 500 εκατ., είναι 10ετής με δυνατότητα ανάκλησης στην πενταετία και ο στόχος είναι το επιτόκιο να διαμορφωθεί στην περιοχή του 8%. Χθες έγιναν περισσότερες από 30 συναντήσεις των αναδόχων με θεσμικούς επενδυτές, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον και το βιβλίο αναμένεται να κλείσει επίσης σήμερα. Η συγκεκριμένη έκδοση γίνεται παράλληλα με την επαναγορά παλαιότερης έκδοσης της τράπεζας (του 2019) που είχε επιτόκιο 9,75% και έληγε τον προσεχή Ιούνιο. Η διαδικασία της επαναγοράς θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα. Η διοίκηση της τράπεζας έκρινε ότι ενόψει της αποεπένδυσης του Μαρτίου είναι καλύτερα να μην υπάρχει η εκκρεμότητα και να αντικαταστήσει από τώρα την παλιά έκδοση με μια νέα.

Οι εκπλήξεις της HelleniQ Energy

-Μία από τις ιδιαιτερότητες της μετοχής HelleniQ Energy είναι η τακτική της διοίκησης να εξαντλεί τη μερισματική της πολιτική μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Στις 10 Ιανουαρίου η διοίκηση των πρώην ΕΛΠΕ έχει ανακοινώσει ότι θα διανείμει «προσωρινό μέρισμα» 0,30€/μτχ το οποίο μετά τους φόρους θα φτάσει στα χέρια των μετόχων 0,2850€/μτχ. Ο διευθύνων σύμβουλος της HelleniQ Energy Ανδρέας Σιάμισιης, αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, αποκάλυψε στους μετόχους ότι «…το 2023 ήταν μια καλή χρονιά. Θεωρώ ότι τον Φεβρουάριο του 2024 που θα δούμε τα αποτελέσματα της χρήσης, θα έρθει πρόταση για αυξημένο μέρισμα». Οι πληροφορίες τώρα αναφέρουν ότι η διοίκηση, εκτός από το προμέρισμα που είχε ανακοινώσει τον Νοέμβριο και διανέμει μεθαύριο, τον Φεβρουάριο θα εκπλήξει τους μετόχους της όχι μόνο με αυξημένο μέρισμα αλλά και με μια -επιπλέον- έκτακτη χρηματική διανομή. Αυτές οι προσδοκίες έχουν οδηγήσει τη HelleniQ Energy στην κεφαλαιοποίηση των 2,23 δισ. ευρώ.

Οι προχωρημένες business της Motor Oil

-Διεθνώς αναπτύσσεται μια νέα τάση στους Ενεργειακούς Ομίλους οι οποίοι αναπτύσσουν νέες τεχνολογίες δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Σ’ αυτή τη νέα τεχνολογία σήμερα πρωτοστατούν αμερικάνικες εταιρείες, μία νορβηγική (ΑΚΕR), η ιαπωνική Mitsubishi σε Joint Venture με την EXON Mobil και μια ευρωπαϊκή (νορβηγική) πετρελαϊκή, η Equinor. Τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι το θέμα απασχολεί επενδυτικά και τη Motor Oil που θέλει να μπει δυναμικά στον τομέα. Υπέγραψε μια Συμφωνία Επιχορήγησης από το Innovation Fund της Ε.Ε. για 127 εκατ. ευρώ. Tο project ονομάζεται IRIS και στοχεύει στην πιο προχωρημένη διεργασία που λέγεται CCUS (Capture - CO2- Utilization - Storage) που σημαίνει ότι όχι μόνο θα το δεσμεύει και θα το αποθηκεύει (σε γήινες κοιλότητες, π.χ. σε εξαντλημένα κοιτάσματα πετρελαίου) αλλά και θα το αξιοποιεί εμπλουτίζοντας με άλλα καύσιμα, για παραγωγή μεθανόλης.

Η μετοχή του FTSE 25 με τη μεγαλύτερη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών

-H μετοχή της Mυτιληναίος το 2023 κατέλαβε την 1η θέση ως προς τη Μέση Ημερήσια Αξία Συναλλαγών (ADVT) σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εταιρείες του FTSE 25 εκτός τραπεζών, ξεπερνώντας τον ΟΤΕ που βρισκόταν σταθερά στην πρώτη θέση από το 2014. Στη νέα κατάταξη ο ΟΤΕ είναι πλέον δεύτερος, με τον ΟΠΑΠ στην τρίτη θέση.

Η Fourlis έχει... δώρο από τα ΙΚΕΑ

Housemarket, που ελέγχεται από τη Fourlis Συμμετοχών και είναι ο αποκλειστικός franchisee της ΙΚΕΑ σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, ανοίγει το ταμείο και στέλνει... δώρο στον μητρικό όμιλο. Την περασμένη εβδομάδα το δ.σ. της Housemarket συνεδρίασε και αποφάσισε να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος από μη διανεμηθέντα κέρδη προηγούμενων χρήσεων. Συγκεκριμένα, θα διανεμηθεί άμεσα στη Fourlis Συμμετοχών το ποσό των 7.000.000 ευρώ. Η εταιρεία το 2022 είχε τζίρο 180 εκατ. ευρώ και κέρδη 9,8 εκατ. ευρώ (από ζημιές την προηγούμενη χρήση). Τώρα, σε ό,τι αφορά στον σχεδιασμό του ομίλου για τη δημιουργία retail hub στο κτίριο που στεγάζει το ΙΚΕΑ στο αεροδρόμιο (από τα 25.000 τετραγωνικά του καταστήματος έχει ειπωθεί πως θα απελευθερωθούν περίπου 10.000 τμ.) φαίνεται πως το project αποκτά νέα δομή και χαρακτηριστικά.

Οι αλλαγές προσώπων σε ΤΕΜΕΣ και Ιονική Ξενοδοχειακή

-Kαι επισήμως χθες η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. (Costa Navarino, πρώην Hilton Αθηνών) ανακοίνωσε την τοποθέτηση του Ευγένιου Δενδρινού στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ο οποίος έως πρότινος κατείχε τη θέση του γενικού διευθυντή real estate του ομίλου. Σύμφωνα με την ΤΕΜΕΣ, ο Στέφανος Θεοδωρίδης «έχοντας συμπληρώσει μια πολύ επιτυχημένη 12ετή πορεία στην εταιρία, ενημέρωσε από τον περασμένο Μάιο για την πρόθεσή του να αποχωρήσει με στόχο να αφοσιωθεί στις προσωπικές του δραστηριότητες και επενδύσεις». Αλλαγές όμως, όπως πληροφορείται η στήλη, επέρχονται και στο δ.σ. της Ιονική Ξενοδοχειακή, θυγατρικής των ομίλων ΤΕΜΕΣ-Olayan και ιδιοκτήτριας του εμβληματικού ακινήτου το οποίο από Hilton μεταμορφώνεται σταδιακά στο πρώτο Conrad της Αθήνας, το έτερο, εμβληματικό ξενοδοχειακό brand του αμερικανικού ξενοδοχειακού κολοσσού της Hilton. Eτσι, μετά την αποχώρηση του Στ. Θεοδωρίδη και από την Ιονική Ξενοδοχειακή ως μέλος δ.σ., νέο, εκτελεστικό μέλος εκλέγεται και εδώ ο Ευγ. Δενδρινός. Το δ.σ. της εταιρείας ανασυγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Farsin Tristan Walizadeh ως πρόεδρος, Jonathan Richard αντιπρόεδρος, Γεώργιος Χατζηιωσήφ διευθύνων σύμβουλος, Ευγένιος Δενδρινός εκτελεστικό μέλος και Ελένη Κουλετάκη μη εκτελεστικό μέλος. Ο κ. Δενδρινός εργάζεται στην ΤΕΜΕΣ από το 2013, με ευθύνη τη στρατηγική ανάπτυξης και την υλοποίηση στον τομέα του real estate. Πριν από την ΤΕΜΕΣ ασχολήθηκε με την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, ολοκληρώνοντας φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος μεγαλύτερης των 60MW στην Ελλάδα. Από το 2003 έως το 2009 εργάστηκε σε διευθυντικούς ρόλους στη Siemens AG με έδρα τη Γερμανία.

Happy Days στο Χρηματιστήριο

-Πέμπτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, με πλήρη αδιαφορία στους φόβους και τις ανησυχίες των αγορών σε Ευρώπη και Αμερική. Όταν τα Χρηματιστήρια της Ευρώπης επιχειρούν δειλές ανοδικές κινήσεις της τάξης του +0,3%, στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σχεδόν στο υψηλότερο σημείο της συνεδρίασης, στις 1.330,61 μονάδες με άνοδο 1,44% και αυξημένη αξία συναλλαγών πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ (108,7 εκατ. ευρώ με 9,5 εκατ. σε πακέτα). Είναι αξιοσημείωτο ότι στο κλείσιμο της αγορές σε υψηλές τιμές πραγματοποιήθηκαν προσυμφωνημένες συναλλαγές σε Εθνική, Eurobank και JUMBO από επενδυτές που δεν ήθελαν να περιμένουν την επόμενη μέρα. Στον Όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ συνεχίζεται το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των θυγατρικών με τη CENERGY να περιμένει υπομονετικά κάνοντας βήματα σημειωτόν, την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ να τρέχει να καλύψει το χαμένο έδαφος (+20% σε 5 μέρες) όπως και η μετοχή της μητρικής ΒΙΟΧΑΛΚΟ (+15%). Η Τρ. Πειραιώς και η Mytilineos δεν κρύβουν τις προθέσεις τους ότι ενδιαφέρονται να ανεβάσουν τις αποτιμήσεις τους πριν από τα ραντεβού με τους ξένους επενδυτικούς οίκους και ουδείς φαίνεται να έχει αντίρρηση. Η INTRALOT -με τη βοήθεια της Ambrosia Capital, που ξεκίνησε να την καλύπτει- έφτασε αισίως τα 600 εκατ. ευρώ και η INTΡΑΚΑΤ στα 800 εκατ. ευρώ. Ευρώπη και Αμερική προσπαθούν να μαντέψουν τις επόμενες κινήσεις των επιτοκίων αλλά στην Αθήνα η προσοχή επικεντρώνεται στην υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων και των μεταρρυθμιστικών αλλαγών της κυβέρνησης.

Ξύπνησε ακόμη και η ΜΙΝΕΡΒΑ

-Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας διαπραγματεύονται οι μετοχές μιας εταιρείας που ανήκει στον ευρύτερο κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και των ενδυμάτων, της ΜΙΝΕΡΒΑ. Η χρηματιστηριακή αξία της ΜΙΝΕΡΒΑ μόλις ξεπερνά τα 4,24 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου όσο ένα ακριβό μεγάλο διαμέρισμα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα. Ξαφνικά, χθες, η μετοχή της ΜΙΝΕΡΒΑ «κόλλησε» από νωρίς στο +30% με συναλλαγές δεκάδων χιλιάδων μετοχών. Την περασμένη Τετάρτη είχαν αλλάξει χέρια μόλις 78 μετοχές. Την Πέμπτη, καμία. Την Παρασκευή, 14 μετοχές. Και χθες, ξαφνικά είδαμε συναλλαγές χιλιάδων μετοχών στο +30%. Η διασπορά της μετοχής δεν εντυπωσιάζει. Το 74% ανήκει στους βασικούς μετόχους (Οικογένεια Λαδένη και την κυρία Ανεζουλάκη). Προφανώς καθώς πλησιάζει ο καιρός να εφαρμόσει -επιτέλους- η διοίκηση του Χρηματιστηρίου, τις αποφάσεις της για την ελάχιστη κεφαλαιοποίηση (τουλάχιστον 40 εκατ. €) και διασπορά των εισηγμένων, οι διοικήσεις κάποιων εταιρειών μη μπορώντας να ακολουθήσουν, ίσως σχεδιάζουν το «μάζεμα» και την αποχώρηση από το ταμπλό. Ίσως και να συμβαίνει κάτι άλλο.

Παιχνίδια με τα αεροπλάνα

-Το εντυπωσιακό ατύχημα, με την αποκόλληση πόρτας και τμήματος ατράκτου από αεροσκάφος τύπου 737 Max, της Alaska Airlines, υποχρέωσε τις Αρχές να διατάξουν την καθήλωση δεκάδων αεροσκαφών αυτού του τύπου, παγκοσμίως. Αυτομάτως δημιουργήθηκε ένα «trade», ένα παιχνίδι μετοχών στα χρηματιστήρια. Οι επαγγελματίες ξεκίνησαν χθες τη μέρα τους, «σορτάροντας» τις μετοχές της Boeing αλλά και τις μετοχές αεροπορικών εταιρειών που έχουν στόλο Boeing, ενώ ταυτόχρονα βγήκαν «long», δηλαδή αγόραζαν ανοιχτά μετοχές της Airbus και των αεροπορικών εταιρειών με στόλο Airbus, όπως είναι και η δική μας Aegean. Το παιχνίδι αυτό χθες αποδείχθηκε αρκετά αποδοτικό, για τη διάρκειά του ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει.

Πασαρέλα εισηγμένων σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Παρίσι

-Τα νούμερα βγαίνουν καλά, οι προοπτικές μοιάζουν καλύτερες και οι εισηγμένες μας έχουν αποδυθεί σε αγώνα προσέλκυσης διεθνών επενδυτών. Στις 23 του μήνα, όλοι το γνωρίζουν πια, η ΔΕΗ ξεδιπλώνει το σχέδιό της στο Λονδίνο. Στις 25 Ιανουαρίου όλοι οι μεγάλοι της αγοράς μας, με ενισχυμένες κεφαλαιοποιήσεις, ταξιδεύουν στη Νέα Υόρκη για να τραβήξουν την προσοχή των μεγάλων πελατών-επενδυτικών οίκων της JP Morgan. Tην 1η Φεβρουαρίου πραγματοποιείται στο Παρίσι μια εκδήλωση που τώρα πια έχει γίνει θεσμός, ένα roadshow που διοργανώνει η Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ και προσπαθεί να αποκαλύψει σε Ευρωπαίους διαχειριστές τις επενδυτικές ευκαιρίες της Αθήνας για τη χρονιά που ξεκίνησε. Θα είναι ένα δεκαήμερο εξωστρέφειας και υψηλών προσδοκιών…

Αντιδρούν στην ακρίβεια, με αποχή από αγορές

-Το καταναλωτικό κίνημα και -κυρίως- η καταναλωτική συνείδηση είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες έννοιες, στη Γερμανία. Όταν οι τιμές ανεβαίνουν, οι πολίτες τιμωρούν απέχοντας από αγορές που δεν θεωρούν αναγκαίες. Το 2023, οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία κατέγραψαν μείωση 3,1%. Ο τζίρος λιανικής είχε πιάσει επίπεδα ρεκόρ, αμέσως μετά την πανδημία όταν εκδηλώθηκαν οι πρώτες ανοδικές τάσεις στις τιμές. Οι Γερμανοί καταναλωτές αντέδρασαν περιορίζοντας τις αγορές τους με συνέπεια το 2022 και το 2023 παρά την αύξηση των τιμών, να καταγράφεται μείωση τζίρου. Ειδικά για το 2023 ούτε η Black Friday ούτε η Cyber Monday του Νοεμβρίου δεν παρέσυραν σε καταναλωτική φρενίτιδα τους εγκρατείς Γερμανούς. Οι πωλήσεις τροφίμων μειώθηκαν σε μηνιαία και ετήσια βάση. Ακόμη και οι παραγγελίες μέσω Διαδικτύου μειώθηκαν κατά 2,8% σε μηνιαία και 3,5% σε ετήσια βάση. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι πωλήσεις κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ρούχων, υποδημάτων και δερμάτινων ειδών που αυξήθηκαν κατά 2% σε ετήσια βάση και 2,6% σε ετήσια βάση… Έτσι, κατάφεραν οι Γερμανοί να ρίξουν τον πληθωρισμό από 8,6% (μ.ο. 2022) στο 3% το 2023.