search icon

Οικονομία

ΔΝΤ: Κόβει δαπάνες και μειώνει χρέος το 2021 η χώρα μας

Παρά την έκρηξη δανεισμού και χρέους παγκοσμίως - Τεράστια στροφή ΔΝΤ: «Δε χρειάζεται λιτότητα για να μειωθούν τα ελλείμματα»!

Μπορεί φέτος η Ελλάδα να βιώνει ύφεση μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά πριν ή μετά τα Μνημόνια, το ΔΝΤ θεωρεί όμως και ότι μετά το αρχικό «σοκ» του κορωνοϊού, η Ελλάδα θα είναι από τις ελάχιστες χώρες που θα σταματήσουν να ρίχνουν λεφτά και να δανείζονται, την ώρα που σχεδόν όλες οι άλλες θα συνεχίζουν να χρεώνονται και να ξοδεύουν για να κάνουν «τσιμεντοενέσεις» στις οικονομίες τους.

Τα στοιχεία για τους Κρατικούς Προϋπολογισμούς που καταγράφονται στην παγκόσμια Έκθεση Fiscal Monitor, φαντάζουν σαν «διαφήμιση» για τα δημοσιονομικά της χώρας προς τους ξένους ομολογιούχους. Αν δεν αλλάξει κάτι όμως, στην ειδική έκθεση του Ταμείου για τη χώρα μας, η εικόνα αυτή δεν συνάδει με την πιο διασταλτική και «χαλαρή» δημοσιονομική πολιτική που αποκαλύπτει για το 2021 τουλάχιστον το Προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού που κατέθεσε στη Βουλή πριν μια εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών.

Παρά την βαθιά ύφεση 9,5% για το 2020, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να …ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό το 2022! Κατατάσσει έτσι την χώρα μας στις ελάχιστες που θα επιδιώξουν ή θα καταφέρουν να εμφανίσουν πρωτογενές πλεόνασμα το 2022.

Για την ακρίβεια, εκτός από την Νορβηγία των πετρελαίων και την Πορτογαλία (ή και την Κύπρο αλλά χωρίς τα λεφτά της βοήθειας στο τραπεζικό της σύστημα) μόνο η Ελλάδα το 2021 δεν έχει αρνητικό πρόσημο στο ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης.

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

Ωστόσο το Προσχέδιο του νέου Προϋπολογισμού βάζει στόχο πρωτογενές έλλειμμα 1% του ΑΕΠ και όχι να το μηδενίσει. Και επιπλέον, η Ελλάδα εμφανίζεται σαν μία από τις ελάχιστες χώρες διεθνώς όπου μετά την έκρηξη δανεισμού το 2020, από το 2021 το χρέος μειώνεται ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Ενώ δηλαδή παγκοσμίως το χρέος εκτοξεύεται από 105% του ΑΕΠ στα 125% του ΑΕΠ το 2021-2025 (και στην ΕΕ να εκτινάσσεται από 85% του ΑΕΠ το 2019 σε 101 δισ. το 2020!) για την Ελλάδα προβλέπεται μεν «άλμα» από το 180% σε 205% εφέτος, αλλά και ραγδαία απομείωση σε 200% το 2021 και σε 187% και 177% το 2022 και 2023 αντιστοίχως.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

Το «φρένο» στις έκτακτες κρατικές δαπάνες (που ενδεχομένως όμως να υποκατασταθούν εν πολλοίς από κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης) αποτυπώνεται και στον Πινακα 5, που δείχνει:

 

 

Exit mobile version