search icon

Οικονομία

Εαρινές προβλέψεις – σοκ της Κομισιόν: Υφεση 9,7% για την Ελλάδα και ανάκαμψη 7,9% το 2021

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει την μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη για την Ελλάδα ακόμα και από την Ισπανία ή την Ιταλία - Ζοφερές προβλέψεις και από ΕΚΤ και ΔΝΤ- Τι απαντάει το ΥΠΟΙΚ - Στα χαμηλά ημέρας το κλείσιμο του ΧΑ

Σε γραμμή ΔΝΤ κινούνται και οι εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την ύφεση στην Ελλάδα, υπολογίζοντας σε 9,7% το πλήγμα για φέτος στην ελληνική Οικονομία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει την μεγαλύτερη ύφεση στην Ευρώπη για την Ελλάδα (ακόμα και από την Ισπανία ή την Ιταλία) αλλά και την μεγαλύτερη ανάκαμψη για το 2021, με ανάπτυξη +7,9%.

Σύμφωνα με την έκθεση η οικονομία της Ελλάδας αναμένεται να δεχθεί σοβαρό πλήγμα το 2020 από την πανδημία του κορωνοϊού και τα αντίμετρα που ελήφθησαν για να περιοριστεί η εξάπλωσή του.

Η πτώση αυτή, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης συνδέεται με την απόλυτη εξάρτηση της ελληνικής Οικονομίας από τον Τουρισμό, στον οποίο στηρίχθηκε στα τελευταία χρόνια η Ανάπτυξη. Ως εξωγενής παράγων, η πτώση κατά 7,7% του ΑΕΠ συνολικά στην ΕΕ ή πάνω από 6,5% έως 9,5% εφέτος σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Ιταλία από τις οποίες προέρχονται τα κύματα των τουριστών προς την Ελλάδα, πλήττει αναπότρεπτα την χώρα μας.

Για τις επενδύσεις η Κομισιόν προβλέπει κάθετη βουτιά -30%, αλλά και κάθετη άνοδο 33% το 2021.

Όπως προέβλεπε και η ελληνική κυβέρνηση στο Πρόγραμμα Σταθερότητος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εκτιμά ότι η ανεργία θα εκτιναχθεί στο 19,9%, την μεγαλύτερη πανευρωπαϊκά, υπολογίζοντας ότι ακόμα και μετά τα μέτρα στήριξης θα ξεσπάσει ένα κύμα 160.000 ανέργων αλλά θα υποχωρήσει στο 16,8% το 2021.

Αποτιμά το κόστος των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης στο 6,9% του ΑΕΠ αλλά και σε επιπλέον 1,9% του ΑΕΠ μέτρων ρευστότητας. Αλλά καταγράφει και επιπλέον δημοσιονομικούς κινδύνους πέραν της κρίσης που συνδέονται με δικαστικές αποφάσεις.

Με βάσει όλα αυτά η Κομισιόν προβλέπει αποπληθωρισμό στην Ελλάδα και πτώση του εναρμονισμένου δείκτη κατά 0,6% (είναι η μεγαλύτερη πτώση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο) και αύξηση των τιμών κατά 0,5% το 2021.

Αντιθέτως, σε δημοσιονομικό επίπεδο, το ισοζύγιο γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα «γυρίσει» από πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ το 2019, σε έλλειμμα 5,6% φέτος και 2,9% το 2021. Ωστόσο αυτές οι δημοσιονομικές επιδόσεις είναι καλύτερες από το μέσο όρο της ευρωζώνης που προβλέπεται να καταγράψει έλλειμμα 8,5% το 2020 και 3,5% του ΑΕΠ το 2021, ενώ το έλλειμμα στο ιταλικό προϋπολογισμό φέτος θα φτάσει σε 11,1% του ΑΕΠ.

Ιστορική ύφεση στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε σήμερα ‘ιστορική’ ύφεση στην ΕΕ φέτος, με πτώση-ρεκόρ του ΑΕΠ κατά 7,7% στην ευρωζώνη και στη συνέχεια ανάκαμψη κατά 6,3% το 2021. «Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα άνευ προηγουμένου οικονομικό σοκ μετά τη Μεγάλη Ύφεση (του 1929). Το βάθος της ύφεσης και η ισχύς της ανάκαμψης θα είναι διαφορετικά από χώρα σε χώρα», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι.

«Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα οικονομικό σοκ που δεν έχει προηγούμενο μετά τη Μεγάλη Ύφεση (του 1929)», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι. «Το βάθος της ύφεσης και η ισχύς της ανάκαμψης θα είναι διαφορετικά από χώρα σε χώρα, ανάλογα με την ταχύτητα με την οποία θα μπορέσουν να άρουν τα μέτρα περιορισμού, τη σημασία των υπηρεσιών –όπως του τουρισμού– σε κάθε οικονομία και τους οικονομικούς πόρους κάθε χώρας», πρόσθεσε.

Oι χώρες για τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει φέτος τη χειρότερη συρρίκνωση είναι κατά σειρά η Ελλάδα (-9,7%), η Ιταλία (-9,5%) και η Ισπανία (-9,4%), τρεις χώρες που εξαρτώνται ιδιαίτερα από τις τουριστικές δαπάνες. Μια χώρα που είναι επίσης τουριστική, αλλά διαθέτει και βαριά βιομηχανία, η Γαλλία, δεν αναμένεται να έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις, καθώς γι’ αυτή προβλέπεται ύφεση 8,2%.

Η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η Γερμανία, που βασίζεται ιδιαίτερα στις εξαγωγές, θα δει το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται κατά 6,5% το 2020 και η Ολλανδία κατά 6,8%, σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, ένας εκ των τριών αντιπροέδρων της Κομισιόν, εμφανίστηκε συγκρατημένος για το μέλλον: «Αυτή τη στιγμή, μπορούμε να κάνουμε μόνο προσωρινές προβλέψεις για το εύρος και τη βαρύτητα του σοκ του κορονοϊού στις οικονομίες μας».

ΟΙ EAΡΙΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

 

Exit mobile version